Close

Strona 300 z 371 PierwszyPierwszy ... 200250290298299300301302310350 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 991 do 3 000 z 3710

Wątek: Samsung NX 300

Domyślnie

Hm, pierwszy plan też jest ostry. Dzięki za potwierdzenie różnic, miałem identyczne odczucia. Oczywiście na osobnych zdjęciach tego nie widać ale jak dla mnie to spore zaskoczenie, że aż tak duże różnice występują przy tak podobnych aparatach. Też mi się te w NX30 najbardziej podobają i oddają najbardziej rzeczywiste barwy.
    Jeszcze co do migawki - ta w NX300 klepie najmocniej i najgłośniej. W NX30 NX5 i NX3000 zdecydowanie słabiej. I może to właśnie ta migawka ma tak fatalny wpływ na ruszone foto przy 1/100
    Nie pozostaje nic innego jak to przetestować i porównać

Edit - do 30 i 3000 też był Adobe LR w wersji 5. Ale za cholerę nie mam na razie czasu aby się z nim zaznajomić, a czasy przyjaznych i łatwych interfejsów niestety odeszły w niepamięć.
    Ostatnio edytowane przez sasa ; 08-06-2017 o 14:24

Domyślnie

Tak. Ja mam LR 4 od starszych i LR 5 od nowszego, i zupełnie ich nie opanowałem. Nie bardzo mam kiedy, nie chce mi się, najbardziej podobałby mi się aparat, dający od razu idealne JPGi prosto z korpusu.

Domyślnie

A tam, @sasa, nie taki Diabeł straszny, jak go malują LR jest prosty w obsłudze, przynajmniej jeśli chodzi o prostą obróbkę (korekcja WB, ekspozycji, cieni, kolorów) naprawdę nie ma czego się obawiać
    ---
    Sprzętowy heretyk

Domyślnie

Ja nawet przez import i tworzenie kolekcji przebrnąć nie mogłem...

ksh
    Gość

Domyślnie

Ale Lr to też zarządzanie zdjęciami wygodne i dostęp w przyszłości do materiału żeby zrobić jakiś konkretny crop albo poprawkę itd, moje pierwsze podejście do Lr też było z wielkim zdziwieniem i łamaniem przyzwyczajeń, to nie jest intuicyjny program przy pierwszym podejściu.

Domyślnie

Zniechęciłem się trochę, bo robię (z przerwami) wielkie porządki w zdjęciach, obejmujące zmiany nazw plików, inny podział na foldery i podfoldery, tak, by zdjęcia łatwiej było zidentyfikować i/lub wyszukać. Zresztą nie mam jeszcze całkowicie skrystalizowanego pomysłu na ostateczny kształt tego wszystkiego.
    Nie mogę tego - z kilku różnych powodów - robić z Lightrooma, a gdy nie robi się tego z Lightrooma, konieczne jest budowanie od nowa jego bazy katalogowej. Więc w końcu wywaliłem całą poprzednią bazę danych Lightrooma. A teraz nie chce mi się brać za to od nowa.
    Za dużo pracy, za dużo zajęć, nie mam czasu i siły.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Cieszę się, że zdjęcia ze straganu się podobały

Ciągle brak mi czasu na fotografowanie

Dlatego korzystając z tego, że udało mi się chwilkę wygospodarować, zrobiłem próbę jak NX1 poradzi sobie z fotografią w podczerwieni.
    Mam jeszcze z dawnych czasów filtr HOYA r72 58mm, który pasuje rozmiarem do Samsunga 12-24 mm i postanowiłem wypróbować zestaw.
    Wygląda na to, że NX1 do monochromatycznych zdjęć w paśmie podczerwieni jakoś sobie radzi
    Oczywiście statyw i dłuższe czasy naświetlania są niezbędne.

ISO 100, 12mm, f/4,0, 8 sek

ISO 100, 12mm, f/4,0, 4 sek

Domyślnie

No fajne!
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    No fajne!
    NX300 i stron trzysta !!!
    Temu modelowi i całemu systemowi gratulujemy
    Światła i cienie...
    http://nozaki.flog.pl
    Samsung i Nikon

Domyślnie

Fajny ten efekt IR @ravbog - naprawdę miło się na to patrzy drzewa wyglądają na zaśnieżone, podczas gdy patrząc szerzej na kadr - widać że to lato. Fajny dysonans
    ---
    Sprzętowy heretyk

Strona 300 z 371 PierwszyPierwszy ... 200250290298299300301302310350 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów