pisałem "nie jest ustawiona żadna korekta WB"![]()
P.S. Zrobiłem całkowity RESET i wygląda że jest OK - jutro za dnia się upewnię, ale przy żarówkach jest dobrze - białe jest białe
Szukaj
pisałem "nie jest ustawiona żadna korekta WB"![]()
P.S. Zrobiłem całkowity RESET i wygląda że jest OK - jutro za dnia się upewnię, ale przy żarówkach jest dobrze - białe jest białe
Ostatnio edytowane przez sasa ; 08-02-2017 o 19:34
A to przepraszam, nie zauważyłem.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Niestety , te aparaty mają kiepski WB . Nawet z obiektywami firmowymi . Przetestowałem świeżo kupionego pz 16-50 i było gorzej niż z kitem 20-50 . Zielono - magnetowe zafarby widoczne na jasnych tonach . Jak dla mnie sprawa całkowicie nieakceptowalna . Dziwne że optyczni nie wyłapali tego w testach .
WB jest już OK, ale kolejna rzecz której nie potrafię rozkminić... MF ustawiony na nieskończoność i cały kadr jest totalnie nieostry. Testowane na szkle 18-55 oraz 12-24. Ostrość jest gdy się pierścień ostrości ciutkę cofnie. Macie tak samo?
sasa to akurat przy obiektywach AF tak ma być . Nieskończoność jest ciutkę przed końcem .
Niezbędne w każdym aparacie/obiektywie, przy ustawianiu ostrości na maksimum kontrastu. Obiektyw musi móc przejechać poza nieskończoność, żeby aparat mógł wykryć pogorszenie kontrastu i wrócić do najlepszego ustawienia.
Hm, dotychczas w leciwym Sony DCS-R1 przy ustawieniu ostrości na nieskończoność zdjęcia miałem ostreAle to inna epoka była
![]()
W tym soniaku pierścień ostrości nie był sprzężony mechanicznie z soczewkami . Dlatego mogłeś odnieść takie wrażenie .
Rozumiem, ale czy w NX czy tym podobnych obiektywach pierścień ostrości też nie jest przecież jakoś na sztywno połączony, tylko jest sterowany elektronicznie, nieprawdaż?
Skontaktuj się z nami