Close

Strona 235 z 370 PierwszyPierwszy ... 135185225233234235236237245285335 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 341 do 2 350 z 3710

Wątek: Samsung NX 300

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FelTom Zobacz posta
    Które to góry?
    Tatry

Domyślnie

Dzięki. Nad morzem nie mam takich widoków
    Btw - mogłeś z tym zdjęciem za startować w wątku o miejscach w Polsce. Choć znając bywalców z tamtego wątku, zgadliby od razu... W przeciwieństwie do mnie XD
    Światła i cienie...
    http://nozaki.flog.pl
    Samsung i Nikon

Domyślnie

Super ta fota od ravbog.

No a ja z racji pojawienia się nowego"wroga" dla mojego NX30 na horyzoncie w postaci Canona M5 kontynuuję wojnę w powietrzu i jestem uzbrojony w działko 50-200

Domyślnie

Parametry poza przysłoną jak w poprzednim zdjęciu:
    Samsung NX1
    16-50 S
    f/2.2
    15 sek
    ISO 100
    AWB
    RAW
    Statyw
    Ciemne partie obrazu doświetlane latarką

Jeżeli chodzi o wrażenia z używania sprzętu to są jak najbardziej pozytywne. Przemyślana i zwarta obudowa. Wygodny dostęp z poziomu korpusu do ważnych ustawień. Bardzo dobrej jakości, duży wizjer elektroniczny. Szybkie ustawianie ostrości z obiektywem 16-50 S. Z dodatkowym akumulatorem w gripie można zrobić około 700 zdjęć bez ładowania. Na całodzienną sesję powinno wystarczyć, a jak nie to mam jeszcze dwa dodatkowe akumulatory. Tylko ich wymiana wymaga odkręcenia gripa - mogli oba w nim umieścić - tak było by szybciej i wygodniej zmieniać ogniwa. Świetna funkcja automatycznego wyświetlania środka zdjęcia tuż po jego zrobieniu. Szkoda tylko, że obiektyw 16-50 S nie ma wewnętrznego ogniskowania, ale za to stabilizacja obrazu jest ok. Matryca 28 mpix o bardzo dobrych osiągach, świetna dynamika - można naprawdę sporo wyciągnąć - szczególnie z cieni. ISO do 3200 jak najbardziej zadowalające. Ogólnie kawał dobrego sprzętu. Z jednej strony szkoda że Samsung wycofał się z rynku foto, ale dzięki temu mogłem pozwolić sobie na zakup sprzętu w rozsądnej cenie.

- - - - kolejny post - - - - - -

Krzysztof_BB fajne te walki. Ci wspaniali młodzieńcy w swych szalejących gruchotach.

- - - - kolejny post - - - - - -

Rozważałem też zakup Samsunga NX 12-24, ale ponieważ w zasadzie przy tak szerokim kącie robię tylko statyczne zdjęcia zadowalam się sklejaniem panoram z ogniskowej 16 mm.

Poniższe zdjęcie zostało sklejone z trzech kadrów programem Image Composite Editor.

Zamek w Bobolicach.

Samsung NX1
    16-50 S
    f/9.0
    1/100 sek
    ISO 100
    AWB
    3 x RAW
    Zdjęcia z ręki
    Ostatnio edytowane przez ravbog ; 19-09-2016 o 21:11

Domyślnie

Świetne zdjęcia. Jestem aktualnie nad morzem i wczoraj wyszedłem przed świtem popstrykac morskie klimaty.niestety w moich nx-ach AF w ciemnościach szaleje a ustawianie manualne ostrości na systemowych szklach to masakra.Cos mi się udało zrobić ale wrzucę tu dopiero jak wrócę do domu czyli za tydzień
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Domyślnie

Ręce, nogi i majtki mi opadły. W temacie adapterów. Przyszedł ten K&F. W NX30 nie wciska bolca. Z innymi jeszcze nie próbowałem. Poza tym bardzo porządnie wykonany, tylko co z tego...

Domyślnie

ravbog no super.
    Co do szerszych zdjeć robię podobnie IMO dobrze sklejone zdjęcie dla mnie jest lepsze niż takie prosto z szerokiego kąta.
    puch 24 myślę, że do zabawy z manualami najlepszą opcją jest Sony A7 - zawsze to FF i brak cropa.
    Niemniej porażająca jest taka jakość wykonania głupich adapterów.
    Gdybym miał dokumentację wymiarowa to zrobiłbym je perfekcyjnie.

Domyślnie

A7 na razie jest poza zasięgiem. No, chyba, że sprzedałbym wszystko i starczyłoby mi na korpus... bez żadnego firmowego obiektywu. A ja jednak lubię też AF i inne automatyki.

Na razie wystarczy mi to co mam, nie zamierzam rezygnować z Samsungów.
    Natomiast co do tego bolca, wykrywającego obiektyw, to w każdym modelu jest on odrobinkę inaczej umieszczony, dlatego niedokładnie wykonane adaptery w jednym modelu działają, a w innym nie chcą. Akurat NX30 jest pod tym względem najbardziej wybredny, jak się okazuje.
    Ale nie rozumiem, co komu przeszkadzało pomierzyć oryginalny bagnet dowolnego obiektywu Samsunga i wykonać adapter dokładnie tak samo...
    W efekcie mam trzy adaptery NX-EOS... Do tego jeszcze kupiłem adapter EOS-PB, żeby zamocować tego Prakticara. Za pieniądze wydane na tego Prakticara i cztery adaptery pewnie kupiłbym sobie Zeiss Planara...
    Z drugiej strony, tak sobie myślę, że może nie jest to złe rozwiązanie, bo bagnet EOS jest bardzo szeroki i można w niego wetknąć praktycznie prawie wszystko. I są adaptery EOS - liczne inne systemy, jakich nie ma do NXa. Myślę więc, że jakbym naprawdę chciał zamocować jakiś obiektyw z rzadkim mocowaniem, np. Rollei/Voigtlander, czy CY, itp., to prędzej znajdę adapter do EOSa, a z EOSa już mam przejście na NX.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    A7 na razie jest poza zasięgiem. No, chyba, że sprzedałbym wszystko i starczyłoby mi na korpus... bez żadnego firmowego obiektywu. A ja jednak lubię też AF i inne automatyki.

Na razie wystarczy mi to co mam, nie zamierzam rezygnować z Samsungów.
    Natomiast co do tego bolca, wykrywającego obiektyw, to w każdym modelu jest on odrobinkę inaczej umieszczony, dlatego niedokładnie wykonane adaptery w jednym modelu działają, a w innym nie chcą. Akurat NX30 jest pod tym względem najbardziej wybredny, jak się okazuje.
    Ale nie rozumiem, co komu przeszkadzało pomierzyć oryginalny bagnet dowolnego obiektywu Samsunga i wykonać adapter dokładnie tak samo...
    W efekcie mam trzy adaptery NX-EOS... Do tego jeszcze kupiłem adapter EOS-PB, żeby zamocować tego Prakticara. Za pieniądze wydane na tego Prakticara i cztery adaptery pewnie kupiłbym sobie Zeiss Planara...
    Z drugiej strony, tak sobie myślę, że może nie jest to złe rozwiązanie, bo bagnet EOS jest bardzo szeroki i można w niego wetknąć praktycznie prawie wszystko. I są adaptery EOS - liczne inne systemy, jakich nie ma do NXa. Myślę więc, że jakbym naprawdę chciał zamocować jakiś obiektyw z rzadkim mocowaniem, np. Rollei/Voigtlander, czy CY, itp., to prędzej znajdę adapter do EOSa, a z EOSa już mam przejście na NX.
    Puch teraz to mnie rozwaliłeś !!! Mi majty opadły. Pozytywnie
    Można tak przejściówkę na przejściówkę wkręcać i na to dopiero szkło ?
    Kuźwa, blisko do piachu, a tu takie proste rozwiązania ...

Domyślnie

@Ravbog, @Krzysztof - zacne zdjęcia chłopaki. Krzysztof - to jednorazowe wydarzenie, czy pasja z samolotami? Ravbog - widzę zamiłowanie do trudnych warunków oświetleniowych. Dzięki za podzielenie się wrażeniami z NX1.

@Puch, podziwiam Cię za to zacięcie do adapterów. W mojej szufladzie jest najbardziej popularny - M42, analogicznie do naszego forum i posiadanego sprzętu - Nikona... Oraz OM, tak okazyjnie się trafiły trzy obiektywy. To wystarczy, aż nadto. Ciężej obiektyw wybrać, jak się człowiek dłużej zastanowi nad ogromem możliwości
    Światła i cienie...
    http://nozaki.flog.pl
    Samsung i Nikon

Strona 235 z 370 PierwszyPierwszy ... 135185225233234235236237245285335 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów