Szukaj
Dzięki. Nad morzem nie mam takich widoków
Btw - mogłeś z tym zdjęciem za startować w wątku o miejscach w Polsce. Choć znając bywalców z tamtego wątku, zgadliby od razu... W przeciwieństwie do mnie XD
Parametry poza przysłoną jak w poprzednim zdjęciu:
Samsung NX1
16-50 S
f/2.2
15 sek
ISO 100
AWB
RAW
Statyw
Ciemne partie obrazu doświetlane latarką
Jeżeli chodzi o wrażenia z używania sprzętu to są jak najbardziej pozytywne. Przemyślana i zwarta obudowa. Wygodny dostęp z poziomu korpusu do ważnych ustawień. Bardzo dobrej jakości, duży wizjer elektroniczny. Szybkie ustawianie ostrości z obiektywem 16-50 S. Z dodatkowym akumulatorem w gripie można zrobić około 700 zdjęć bez ładowania. Na całodzienną sesję powinno wystarczyć, a jak nie to mam jeszcze dwa dodatkowe akumulatory. Tylko ich wymiana wymaga odkręcenia gripa - mogli oba w nim umieścić - tak było by szybciej i wygodniej zmieniać ogniwa. Świetna funkcja automatycznego wyświetlania środka zdjęcia tuż po jego zrobieniu. Szkoda tylko, że obiektyw 16-50 S nie ma wewnętrznego ogniskowania, ale za to stabilizacja obrazu jest ok. Matryca 28 mpix o bardzo dobrych osiągach, świetna dynamika - można naprawdę sporo wyciągnąć - szczególnie z cieni. ISO do 3200 jak najbardziej zadowalające. Ogólnie kawał dobrego sprzętu. Z jednej strony szkoda że Samsung wycofał się z rynku foto, ale dzięki temu mogłem pozwolić sobie na zakup sprzętu w rozsądnej cenie.
- - - - kolejny post - - - - - -
Krzysztof_BB fajne te walki. Ci wspaniali młodzieńcy w swych szalejących gruchotach.
- - - - kolejny post - - - - - -
Rozważałem też zakup Samsunga NX 12-24, ale ponieważ w zasadzie przy tak szerokim kącie robię tylko statyczne zdjęcia zadowalam się sklejaniem panoram z ogniskowej 16 mm.
Poniższe zdjęcie zostało sklejone z trzech kadrów programem Image Composite Editor.
Zamek w Bobolicach.
Samsung NX1
16-50 S
f/9.0
1/100 sek
ISO 100
AWB
3 x RAW
Zdjęcia z ręki
Ostatnio edytowane przez ravbog ; 19-09-2016 o 21:11
Świetne zdjęcia. Jestem aktualnie nad morzem i wczoraj wyszedłem przed świtem popstrykac morskie klimaty.niestety w moich nx-ach AF w ciemnościach szaleje a ustawianie manualne ostrości na systemowych szklach to masakra.Cos mi się udało zrobić ale wrzucę tu dopiero jak wrócę do domu czyli za tydzień
Ręce, nogi i majtki mi opadły. W temacie adapterów. Przyszedł ten K&F. W NX30 nie wciska bolca. Z innymi jeszcze nie próbowałem. Poza tym bardzo porządnie wykonany, tylko co z tego...
ravbog no super.
Co do szerszych zdjeć robię podobnie IMO dobrze sklejone zdjęcie dla mnie jest lepsze niż takie prosto z szerokiego kąta.
puch 24 myślę, że do zabawy z manualami najlepszą opcją jest Sony A7 - zawsze to FF i brak cropa.
Niemniej porażająca jest taka jakość wykonania głupich adapterów.
Gdybym miał dokumentację wymiarowa to zrobiłbym je perfekcyjnie.
A7 na razie jest poza zasięgiem. No, chyba, że sprzedałbym wszystko i starczyłoby mi na korpus... bez żadnego firmowego obiektywu. A ja jednak lubię też AF i inne automatyki.
Na razie wystarczy mi to co mam, nie zamierzam rezygnować z Samsungów.
Natomiast co do tego bolca, wykrywającego obiektyw, to w każdym modelu jest on odrobinkę inaczej umieszczony, dlatego niedokładnie wykonane adaptery w jednym modelu działają, a w innym nie chcą. Akurat NX30 jest pod tym względem najbardziej wybredny, jak się okazuje.
Ale nie rozumiem, co komu przeszkadzało pomierzyć oryginalny bagnet dowolnego obiektywu Samsunga i wykonać adapter dokładnie tak samo...
W efekcie mam trzy adaptery NX-EOS... Do tego jeszcze kupiłem adapter EOS-PB, żeby zamocować tego Prakticara. Za pieniądze wydane na tego Prakticara i cztery adaptery pewnie kupiłbym sobie Zeiss Planara...![]()
Z drugiej strony, tak sobie myślę, że może nie jest to złe rozwiązanie, bo bagnet EOS jest bardzo szeroki i można w niego wetknąć praktycznie prawie wszystko. I są adaptery EOS - liczne inne systemy, jakich nie ma do NXa. Myślę więc, że jakbym naprawdę chciał zamocować jakiś obiektyw z rzadkim mocowaniem, np. Rollei/Voigtlander, czy CY, itp., to prędzej znajdę adapter do EOSa, a z EOSa już mam przejście na NX.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
@Ravbog, @Krzysztof - zacne zdjęcia chłopaki. Krzysztof - to jednorazowe wydarzenie, czy pasja z samolotami? Ravbog - widzę zamiłowanie do trudnych warunków oświetleniowych. Dzięki za podzielenie się wrażeniami z NX1.
@Puch, podziwiam Cię za to zacięcie do adapterów. W mojej szufladzie jest najbardziej popularny - M42, analogicznie do naszego forum i posiadanego sprzętu - Nikona... Oraz OM, tak okazyjnie się trafiły trzy obiektywy. To wystarczy, aż nadto. Ciężej obiektyw wybrać, jak się człowiek dłużej zastanowi nad ogromem możliwości![]()
Skontaktuj się z nami