Close

Strona 234 z 371 PierwszyPierwszy ... 134184224232233234235236244284334 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 331 do 2 340 z 3710

Wątek: Samsung NX 300

Domyślnie

Panowie, znów potrzebuję pomocy
    Ciągle biję się z myślami nt. błyskania czymś więcej niż jedną lampą. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć, czy jest jakaś opcja (jeśli tak to jaka) posiadając NX300 z SEF42A aby wyzwolić inną lampę? Marzy mi się robienie takich fajnych jasnych portretów dziecięcych (tak, chodzi o mojego pierworodnego, którego już mieliście możliwość zobaczyć wcześniej ), wiem że przydałoby by się w tym celu dodatkowe źródło (źródła?) światła, najlepiej przepuszczonego przez softbox celem zmiękczenia. Problem polega na tym że nie mam możliwości zdjęcia lampy z aparatu i wyzwolenia jej zdalnie.
    Czy jest jakiś sposób? Fotocela? Jakiś (jaki?) wyzwalacz radiowy? Jak się do tego zabrać? Pomożecie?

PS. Dodam że rozważam też zakup softboxa na światło ciągłe (4x85w E27) - ale obawiam się, czy to nie będzie utopienie pieniążków w niezbyt rozsądnym zakupie.
    ---
    Sprzętowy heretyk

ksh
    Gość

Domyślnie

Przecież aparat cie nie ogranicza, ma stopkę i dajesz wyzwalacz radiowy, do tego lampa studyjna jakiś chińczyk 150Ws, softbox/parasolka i masz świetne światło do tego co chcesz, jeśli mobilne to lampa błyskowa manualna i wyzwalana fotocelą, kablem lub błyskiem z wbudowanej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    Przecież aparat cie nie ogranicza, ma stopkę i dajesz wyzwalacz radiowy, do tego lampa studyjna jakiś chińczyk 150Ws, softbox/parasolka i masz świetne światło do tego co chcesz, jeśli mobilne to lampa błyskowa manualna i wyzwalana fotocelą, kablem lub błyskiem z wbudowanej.
    Poważnie? To aż tak proste?
    A jakiś polecany wyzwalacz który na pewno będzie współpracował z NX300?
    ---
    Sprzętowy heretyk

Domyślnie

Ja nie wiem, bo nie próbowałem z żadnymi wyzwalaczami. Natomiast pamiętam, że NX10 i chyba NX11 też miały problem z wyzwalaniem jakichkolwiek obcych lamp, nawet takich pozbawionych jakiejkolwiek dedykacji. Po prostu nie wyzwalały błysku i już. Obawiam się, że nie można niczego kupować w ciemno.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

ksh
    Gość

Domyślnie

Wyzwalacz każdy z standardową stopką.
    Co do lamp systemowych to oczywiście tryb manualny i wyzwala się się bez problemu, czas synchronizacji jest też typowy czyli 1/160s, tu akurat nie ma nic niestandardowego.

Domyślnie

Kontrolnie zapodałem starą SB-27 na NX-300, i wyzwala ją prawidłowo. Więc może i da sygnał do wyzwalacza radiowego.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Mały timelaps z gwiazdami , moja pierwsza próba.
    https://youtu.be/zWX-9QXlDj8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    Kontrolnie zapodałem starą SB-27 na NX-300, i wyzwala ją prawidłowo. Więc może i da sygnał do wyzwalacza radiowego.
    Ja już wkrótce się przekonam czy koesh mi dobrze doradził

Swoją drogą, pochwalę się... Zakończyłem kompletowanie szklarni, wczoraj przyjechał do mnie 45mm/1.8 3D
    ---
    Sprzętowy heretyk

Domyślnie

Gratulacje Yugolex!!
    Trochę mnie tu nie było - telefon w serwisie. Ma do mnie przyjechać TV z 3D - nareszcie możliwość oglądania tych "arcydzieł" 3D, które popełniłem z tego obiektywu
    W sklepie oglądałem to 3D i jak dla mnie petarda. Choć wiem, że nie przyjęło się, klienci i producenci od tego odchodzą. Dla mnie jednak jest to "wow", którego oczywiście godzinami oglądać nie sposób. Za to to coś innego, naprawdę ciekawego. Jedna z rzeczy, która wyróżnia Samsunga.
    Światła i cienie...
    http://nozaki.flog.pl
    Samsung i Nikon

Domyślnie

No więc tak, na gorąco:

Po pierwsze - wieeeelkie dzięki koesh za nieocenioną pomoc Lampa błyska, wreszcie mam to co mi od tak dawna chodziło po głowie - swobodę z oświetleniem Rzecz jasna chwilę mi zajmie oswojenie się z tym, zapowiada się foto-weekend

Po drugie - FelTom, wciąż jestem pod wrażeniem nieprawdopodobnej ostrości tej 45ki... Ostra jest jak żyletka, myślałem że nie będzie wielkiej różnicy iędzy 30 a 45, ale jest, oj jest Poza tym - ostrzy mega szybko, najszybciej ze wszystkich moich szkieł, najwolniejsza jest właśnie 30ka, no ale wspominał już o tym zdaje się puch24 że to najstarszy obiektyw w stajni 3D jeszcze nie używałem, mam 3DTV (też Samsung, nota bene), najpierw chcę wynaleźć odpowiednie obiekty do takich fotek. Na minus (malutki, ale żeby nie było, że jestem bezkrytyczny) minimalnie zbyt luźno jak na mój gust działa pierścień ustawiania ostrości, stawia za mały opór. No ale to drobiazg.

Tak czy siak - jakby ktoś chciał wiedzieć, NX300 bez problemu współpracuje z wyzwalaczem radiowym i to nie tylko w M, ale tez w A, S, a nawet P
    ---
    Sprzętowy heretyk

Strona 234 z 371 PierwszyPierwszy ... 134184224232233234235236244284334 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów