A tutaj mokra sikorka na 200mm, niestety nie trafiłem dziobka
Szukaj
A tutaj mokra sikorka na 200mm, niestety nie trafiłem dziobka
Wq... znaczy, zdenerwowałem się po raz drugi tym samym. Kupiony z ChRL adapter do obiektywów Canon EOS do Samsunga NX nie wciska w aparacie bolca wykrywania obiektywu. I to bardzo go nie wciska, ledwie, ledwie go porusza. Machnąłem ręką i kupiłem inny adapter na Allegro. Dziś przyjechał, no i d... Adapter inny, historia ta sama: nie wciska bolca. Wciska go trochę mocniej niż ten z Chin, ale nadal niewystarczająco.
Wcześniej już miałem taki problem z innymi adapterami (np. Minolta MD, ale tam wystarczał sam luz adaptera (lekkie dociśnięcie), by bolec zadziałał. Jednak w przypadku tych adapterów do EOSa nic nie pomaga. Dużo brakuje.
Jeśli sobie z tym problemem jakoś radziliście, to jak? Bo prowizorycznie wcisnąłem kawałek zgniecionego papierka, i zablokowałem bolec w pozycji wciśniętej, co prawda wtedy z kolei trudno było założyć obiektyw firmowy.
Ręce mi opadły. Ten nowy adapter oczywiście reklamuję, ciekawe, co odpiszą. Co zrobić? Po kolei kupować wszystkie oferowane, może któryś zadziała?
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Hmmm...
Adapter z Chin nie wciska bolca w żadnym z moich: NX100, 20, 30, 300, 2000.
Adapter z Polski wciska bolec w NX300, w pozostałych nie.
Sprzedawca przyznał, że mieli trzy takie przypadki, i twierdzi, że zależy to od egzemplarza aparatu. I poradził, żeby przylepić kawałek taśmy...
Trochę to wkurza, bo zapłaciłem osiem dych i tak to "działa", że mam se jeszcze taśmą poprawiać?!
Mi nie chce się bawić w adaptery te 3 naleśniki i zoom 50-200 to 75% moich potrzeb.
Ale ja chcę tak dla jaj. NX100 kupiłem najpierw jako cyfrową dupkę do pleśniaków.
A poza tym, jak kupiłem, to ma, q, działać, nawet jeśli niczemu nie służy!![]()
Ostatnio edytowane przez puch24 ; 09-09-2016 o 12:31
Adaptery noname to loteria, kupuje tylko firmy KECAY i YEHON bo sprawdzone i dobrze wykonane, różnice widać na mocowaniu adaptera, jest to dosłownie ułamek milimetra mniejsza średnica i nie dociska bolca w dużej części modeli.
Mam na zbyciu nie używane FD-NX firmy Kecay i M42-NX firmy Yehon, kosztowały chyba coś po ~40zł, więc jak coś to pm.
Mój samsung NX3000 zaliczył upadek z trzech metrów na bruk i został skutecznie zdezintegrowany ale póki co nie pozbywam się reszty i szukam nowego co jak się okazuje nie jest takie proste![]()
K&F działają poprawnie.
A jednak Samsung chyba pracował nad pełnoklatkowym bezlusterkowcem:
http://www.mirrorlessrumors.com/pate...orless-system/
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Skontaktuj się z nami