Nx20 ma dwa pokrętła, więc dość wygodnie robi się ustawienia, np. w trybie ręcznym.
Szukaj
Nx20 ma dwa pokrętła, więc dość wygodnie robi się ustawienia, np. w trybie ręcznym.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Jesli się sprawdzi to trzeba będzie kupić portfel z głębszą kieszenią.Ok, there are rumors, that Nikon will take over Samsungs camera section. That wouldn't be the worst option
Dokładnie.
Ja miałem szczęście nabyć NX30 w cenie NX20 i zasadnicze plusy jakie widzę to lepszy uchwyt, który sprawdza się z zoomem 50-200 oraz odchylany wizjer.
Ekranik w 80% jest obrócony do korpusu dzięki czemu jest chroniony przed palcowaniem a i bateria trzyma dłużej kiedy pracuje się tylko z wizjerem.
Oczywiście na koncertach ekranik musi być bo często aparat trzeba daleko od oka odstawić.
Poza tym szybsza seria , szybszy zapis i kilka fajnych opcji w menu. Oczywiście opcje w menu to czasem kwestia aktualizacji Firmware na ten moment nie wiem które z nich są w NX30 a nie ma w NX20.
Z tego co jeszcze porównywałem to NX30 nieco jaśniejsze zdjęcia robi przy tej samej ekspozycji.
Focus peaking jest chyba nieco przereklamowany, poza tym nie mam powodu go używać bo manualnych szkieł zero.
Ważniejszy jest po prostu pewny AF a tu jest zdecydowanie lepiej niż w D90.
I to AF właśnie zniechęca mnie do lustrzanek. Niby jest niby szybki ale nigdy 100% pewności ze trafi. Nie lubię loterii.
No a skoro o zoomie 50-200 wspomniałem to parę pstryków z wakacji zrobionych z ręki.:
To tylko wygląda jasno a w rzeczywistości było dużo ciemniej.
- - - - kolejny post - - - - - -
Ja mogę się tylko dołączyć. Co to było za wydarzenie?
Niemniej z technicznej strony widać na niebie ciut kolorowego szumu (albo kompresji jpg) co można by poprawić.
Podobnie jest na moich zdjęciach bo często nie odszumiam wcale.
Mi w NX30 brakuje tylko drugiego pokrętła ( mimo że ifunction to też dobry pomysł ) i ogólnie brak w samsungu live tetheringu na laptopie/kompie ( o współpracy z lightroom to już nawet nie wspominam ), jakby to było to już można pokusić się o określenie że sprzęt dla profesjonalisty nawet.
Nx30 nie ma 2 pokręteł?
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
tzn źle napisałem, ma dwa pokrętła, chodziło mi o taki styl jak w nikonie![]()
Jak się dobrze maszynkę poustawia to nie ma za bardzo powodów aby kręcić.
Ja sobie robię listę czego dotykam najwięcej (zazwyczaj kompensacja EV, tryb AF oraz tryb pomiaru) i zapiszę te nastawy do trybu C.
Przycisk iFN pozwala zmieniać nastawy lewą ręką w tym samym czasie można "coś tam" zrobić prawą![]()
Mój NX300 wrócił właśnie z serwisu. Problemem było kółko trybów. Według zapisu w gwarancji wymieniono górną płytkę. Zobaczymy po kilku dniach czy pomogło.
pzdr zyggy
NX300, 12-24, 18-55, 50-200, 30, EOS 550D, i trochę gratów
Skontaktuj się z nami