Close

Strona 16 z 371 PierwszyPierwszy ... 614151617182666116 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 3710

Wątek: Samsung NX 300

Domyślnie

No wiesz, "takie cuda to tylko w Erze"... Pięknie by było, gdyby aparaty szybko robiły bardzo dobrej jakości zdjęcia o wielkiej rozdzielczości, i błyskawicznie zapisywały je do malutkich plików. Ale cudów nie ma - informacja swoje "waży". Wąskim gardłem może być procesor aparatu albo przepustowość interfejsu karty pamięci, ale w pewnym momencie osiąga się granicę jednego i drugiego. Próbą obejścia problemu są bufory - pewnie tym większe, im droższy aparat.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Coś jest na rzeczy jednak z kompresją RAWów w Samsungu. W D90 z matrycy 12 Mpix raw, ZTCW skompresowany zajmuje ok 10 MB. Jego zapis na Sandisku Ultra jest natychmiastowy znaczy jak robię pojedynczo czy nawet w serii do 3 klatek, to zapis nie przeszkadza w użytkowaniu aparatu.
    W moim EX2F z matrycy 12 Mpix raw zajmuje 30 MB i jego zapis trwa ok 2 sekund i to na karcie Sandisk Extreme. W związku z tym, że jednak to przeszkadza oraz nie ma czym tych rawów otworzyć, przestałem ich używać.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

W D200 z matrycy 10 MP NEF skompresowany ma ok. 10 MB (czasem mniej, czasem odrobinę więcej), a tzw. nieskompresowany - ok. 15-16 MB. RAWy ze starszych Samsungów chyba nie są kompresowane (albo bardzo słabo), i wąskim gardłem jest przepustowość interfejsu karty.
    A to, że nie ma ich czym otworzyć, to nie do końca prawda - można to robić choćby firmowym programem Samsunga, który, kiepski bo kiepski, ale potrafi mimo wszystko z RAWów wycisnąć więcej niż z JPGów. Próbowałem też używać Photivo.
    Żeby Windows otwierało w przeglądarce pliki SRW, trzeba zainstalować najnowszy pakiet kodeków RAW. Ma on niestety tę wadę, że z jakiegoś powodu otwiera pliki z NX10 i NX11, a nie rozpoznaje plików z NX100 - żeby sobie z tym poradzić, trzeba za pomocą programu ExifTool zmienić w plikach SRW typ aparatu z NX100 na NX10 - wtedy przeglądarka obrazów Windows bez problemu je otwiera i wyświetla. Ciekawe, dlaczego nie uwzględnili NX100, który jest starszy od NX11, a mają chyba tę samą matrycę?

Domyślnie

Zainstalowałem firmową wywoływarkę do rawów od samsunga. Sorry, ale używanie tego programu to jakaś patologia jest. Nie mam zamiaru tracić czasu przy komputerze, tylko dlatego, ze program napisano beż żadnej optymalizacji. Po to mam FastStone, żebym nie musiał się martwić o jakieś sterowniki do Windowsa, podejrzewam, że pod XP nawet nie ma takowych. Możliwa jest też konwersja do DNG i wtedy otwiera to w zasadzie dowolno wywoływarka, ale w przypadku EX2F wychodzą tak wielkie wady obiektywu, że to też zła opcja.
    Mnie JPGi wystarczają, obrabiam darmowym Fotorem, nie zamierzam rzeźbić i siedzieć przed kompem. Analog mnie pod tym względem mocno rozleniwił.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Fakt, ten program jest jakby z innej epoki (zresztą program Pentaxa, dostarczany z K10D, chyba pochodzi z tej samej firmy programistycznej i jest równie "atrakcyjny"), ale lepsze to, niż nic, a czasem mimo wszystko się przydaje. Nie mówię, że każde zdjęcie trzeba od razu robić wyłącznie w RAW i obrabiać, ale czasem może się to przydać. W przypadku NX-ów i ich obiektywów, firmowy program automatycznie uwzględnia korekcję wad obiektywu i nie można tego wyłączyć. Program taki, jak Photivo, tego nie robi, i wtedy dopiero zobaczyłem, jak piekielną dystorsję beczkowatą ma np. NX 2,4/16 mm (skądinąd bardzo dobry). Przyznaję, że przydałoby się, żeby Samsung trochę popracował nad tym programem, albo zlecił to innej firmie programistycznej niż do tej pory.

Domyślnie

zdyboo ale ktora firmowa? bo z NX300 ponoc dodawany jest LR 4 - nie do odsprzedaży za to z mozliwoscia przyszlej aktualizacji do wersji 5 (ponoc zauwazalnie szybsza i lepsza) - zgadza sie?

puch24 do Photivo gdzies kiedys czytalem ze jest jakis plug in do korekcji z baza szkiel - tylko nie wiem gdzie to bylo.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lucas1981r Zobacz posta
    zdyboo ale ktora firmowa? bo z NX300 ponoc dodawany jest LR 4 - nie do odsprzedaży za to z mozliwoscia przyszlej aktualizacji do wersji 5 (ponoc zauwazalnie szybsza i lepsza) - zgadza sie?
    Z EX2F dostałem program co się nazywa Samsung RAW Converter 4, wydany przez Silkypix.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

No właśnie, Silkypix, które też "napędza" stary program do RAWów Pentaxa - jest tak samo beznadziejny, jak ten w wydaniu Samsunga. Zastrzeżenia można mieć nawet do angielszczyzny tych programów, bo niektóre określenia trudno zrozumieć, no ale trudno, to jest tzw. "Engrish" (ang. w wydaniu jap.). No ale jak bardzo trzeba, to można się nim posłużyć.
    Photivo, jak się zorientowałem, może korzystać z bazy obiektywów Lensfun (dzięki za "cynk"), ale gdy zajrzałem do Photivo na dysku twardym, w odpowiednim folderze znalazłem tylko plik Readme, mówiący, że Photivo NIE KORZYSTA z bazy danych Lensfun... Hm... A gdy podejrzałem plik Lensfun dla Samsunga NX, brak w nim informacji o nowszych aparatach (to akurat mało istotne, tam są informacje takie, jak crop factor), a obiektywy są tylko dwa: 20-50, i 2/30. Więc nawet gdyby udało mi się doprowadzić do tego, by Photivo skorzystało z tych informacji, i tak nie skorygowałoby zdjęć zrobionych 2,4/16. Oryginalny program Samsunga robi to bez pytania i bez "dania racji", tzn. nie można tego wyłączyć! Co więcej, przy korzystaniu z tego obiektywu (podobnie jak i 20-50) opcja Lens Corrections w menu aparatu jest domyślne włączona i wyszarzona, tzn. nie można jej wyłączyć. Skądinąd słusznie, bo oba te obiektywy mają dystorsję jak jasna... (co zobaczyłem dopiero w Photivo).
    Ostatnio edytowane przez puch24 ; 02-07-2013 o 18:17

Domyślnie

A propos wielkich SRW (~26 MB) z NXów 10/11/100: na dość szybkich kartach pamięci, jak np. Samsung Class 10 (8 GB) (ciemnogranatowa, metalowa, w prążki), z deklarowaną prędkością zapisu ponad 20 MB/s, po zrobieniu 4 zdjęć RAW+JPG Fine bufor zapycha się - jeśli zdejmie się palec ze spustu, kontrolka zapisu miga jeszcze przez około 9-10 sekund.
    W przypadku wolnych kart (np. stary Panasonic 512 MB) bufor oczywiście zapycha się tak samo po 4 zdjęciach, ale ich przerzucenie na kartę trwa nieco ponad 20 sekund.

Wypróbowałem nową, podobno szybką kartę Toshiba Exceria Type I Read 95 Write 90 (też 8 GB). Bufor oczywiście zapychał się nadal po czterech zdjęciach, ale opróżniał się szybciej - kontrolka przestawała migać po ok. 5-6 sekundach.
    Co prawda nie wydłuża to możliwej do zrobienia serii szybkich zdjęć - bufor jest za mały - ale szybciej można zacząć robić następną serię.
    Empirycznie więc stwierdziłem, że zastosowanie w tych aparatach szybkiej karty R95/W90 faktycznie przyspiesza zapis.

Toshiby Excerie występują też w wolniejszych wersjach Type 2 R95/W60 i Type HD R90/W30, jest oczywiście Sandisk R95/W90, i np. Transcend R85/W45. Nie próbowałem ich; ciekaw jestem, czy byłaby różnica pomiędzy nimi (tzn. jaka jest granica przepustowości interfejsu aparatu).

Domyślnie

Znalazlam przyczyne trzesacych sie filmikow, szczerze powiem nikt nie wpadl na ten pomysl by to powiedziec, mysle ze bedzie to glowny powod trzesacych sie filmikow, przyczyne znalazlam przed chwila w watku o Nexie, ale czy to bedzie to, to dopiero bede musiala wybrobowac czy dobrze wywnioskowalam, ze to "cos" psuje filmy.. bo jak pisalam wczesniej, jedne filmy sa w miare stabilne, a inne sie strasznie trzesa, przyklady podawalam wyzej.. No nie licze wspomniany tutaj "OIS", gdzie tez moze sie przyczynic do niestabilnosci filmow.
    (powiem na dniach rozwiazanie, jesli bedzie skuteczne).
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Strona 16 z 371 PierwszyPierwszy ... 614151617182666116 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów