Świetne światło. Bardzo udany portret.
To zdjęcie to żywy dowód na to, że zakup trafiony w 10.
Szukaj
Świetne światło. Bardzo udany portret.
To zdjęcie to żywy dowód na to, że zakup trafiony w 10.
Kolory w JPEG dla mnie to powinien być udany kompromis pomiędzy tym co rzeczywiście moje oko widziało, a tym co aparat zarejestrował. Dobre są w tym np. marki C i N - moje długoletnie uczucie, D60, widzę tu bardziej w kategorii "prawdziwe", zaś nieskonsumowaną fascynację, 600D, w kategorii "podobają się".
IMHO mój NX1100 w tej kwestii daje ciała, bo domyślnie wypluwa JPEG-i zbliżone wyglądem do RAW-ów z Panasonica, które wyglądają jak kobieta bez makijażu - dopiero pod podkręceniu WB, kolorów i kontrastu zaczyna to mieć ręce i nogi (na 11MB pliku .RW2 w SilkyPix jest to parę minut, przy zabawie w min. 3-krotnie większy plik .SRW i LR przestaje mieć dla mnie sens). Drażni mnie też wypalone i anorektycznie blade niebo, które w małomatrycowym LX3 mogło być główną atrakcją, a którego w NX1100 lepiej w kadrze unikać.
Na dzień dzisiejszy zostałem więc z samsungiem nx300 z dwoma obiektywami 18-55 i 30mm jako,że sprzedałem mojego nikona z wyposażeniem.Lustrzanka praktycznie nie była wyjmowana z torby bo po różnych kombinacjach z kupnem różnych aparatów trafiłem w końcu na nx-a i wydaje mi się,że jest to sprzęt w pełni odpowiadający moim potrzebom. Fakt, ma pewne niedoskonałości ale w tej cenie nie można mieć wszystkiego.Dla mnie istotnym jest,że dla moich amatorskich potrzeb (fotografowanie rodziny plus wypady turystyczne) jest to sprzęt w sam raz. W niedzielę wybrałem się do Wisły,byłem przy okazji obok pałacyku prezydenckiego to go pstryknąłem (niestety lokatora nie było) a i widok z tych okolic na tamę w Wiśle też niezły.
to koniecznie dokup sobie jeszcze 10mm i 45mm f1,8 (jak z allegro to wez wersje 3D bo z twoim aparatem dziala) i masz super komplet lekkich i malych szkiel.
Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów
Może nie "koniecznie", ale popieram.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
koniecznie w sensie, ze warto bez dwoch zdan![]()
Warto, ale trzeba też pamiętać, że różni użytkownicy mają różne potrzeby i różne możliwości. Jeden sobie kupi obiektyw z tego, co ma przy sobie "na lody", a drugi musi solidnie pooszczędzać.
jasne, ale pasjonaci fotografii czesciej maja na lody banknoty niz monety![]()
A z tym to akurat różnie bywa.
Skontaktuj się z nami