Dostałem jubileuszówkę, więc mam trochę kasy na kompa. Mój ma już 7 lat, a obok stoi ADAX Delta - ktoś pamięta?
Niestety, z braku czasu wypadłem z rynku i nie śledzę nowości w tym zakresie, więc proszę o poradę i pomoc w konfiguracji.
Założenia:
- kompa zawsze kupuję na minimum 6 lat (XP prof), więc musi być podatny na późniejsze wzbogacenia
- nie bawię się w kręcenie
- komputer w 70% jest używany do netu (duże obciążenia, otwierane nawet po 100 stron jednocześnie), przygotowywanie lekcji (pliki multimedialne i pdf-y) oraz pracy biurowej (belfry mają jej teraz sporo); obrabiam na nim zdjęcia i czasem filmy
- nie grywam w gry, bo nie mam na nie czasu, ale może kiedyś wrócę do figting steel
- obudowa i bebechy muszą być ciche, bo pracuję nocami i hałas przeszkadza w pracy
- płyta główna powinna być stabilna i podatna na wzbogacenia
- na kompa i monitor mam ok 5000, ale mogę trochę dołożyć
Wątpliwości:
- winda 7, 8, czy czekać na następcę? (kompa mogę kupić już, ale mogę poczekać) - 8 mi się nie podoba, jak cała idea.
- RAM - wystarczy 8, 16, czy może więcej? - to zawsze można dokupić. Obecnie pracuję na corsair 3GB (trochę mało), więc chyba nie będę zmieniał firmy, tylko ilość.
- dyski - obecnie mam 2 HDD (jeden systemowy) - jaka będzie optymalna wielkość/cena systemowego SSD?
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami