Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Stacja robocza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez markB Zobacz posta
    1. To co zamierzasz skonstruować to nie stacja robocza, a zwykły składak. Prawdziwe stacje robocze (HP, Dell czy Mac) pracują na procesorach Xeon; to jest inna architektura.
    To się popisałeś wiedzą. Mam stacje roboczą HP pod biurkiem na i7. I co? Stacje robocze są dostępne z procesorami i3/i5/i7/Xeon

U mnie siedzi 32GB ramu i tylko od czasu do czasu udaje mi się go zapchać. Jeśli np. chcesz składać duże panoramy to wtedy im więcej ramu tym lepiej. 16GB Ci szybko się skończy.
    Ostatnio edytowane przez velaskez ; 23-04-2013 o 15:34
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Tutaj są stacje robocze HP:
    http://h41111.www4.hp.com/new_workst...kstations.html. Stacjonarne są na Xeonach.

W pracy mam parę takich HP (+ Dell). Stacja robocza to nie komputer z dużą ilością RAM i szybkim procesorem. Stacja robocza to specyficzny komputer służący do długotrwałej nieprzerwanej pracy, głównie obliczeń, np. na jednej z takich stacji liczyliśmy ostatnio przez cztery tygodnie bez chwili przerwy. I dlatego w stacjach siedzi Xeon, bo się nie przegrzewa w czasie tak długiej intensywnej pracy.

A wracając do meritum: przyrost wydajności kompa przy wzroście ilości RAMu to jak krzywa Gaussa - czyli jest duży przyrost przy zmianie z 2 na 4 GB, ale w miarę gdy dochodzi się do tych 16, 32 GB to już tak wielkiego przyrostu wydajności nie widać.

Domyślnie

I dlatego w stacjach siedzi Xeon, bo się nie przegrzewa w czasie tak długiej intensywnej pracy.
    Jak zwykły CPU Ci się przegrzewa przy intensywnym, długim obciążeniu, to masz kiepskie chłodzenie (samego CPU lub/i obudowy).

A wracając do meritum: przyrost wydajności kompa przy wzroście ilości RAMu to jak krzywa Gaussa - czyli jest duży przyrost przy zmianie z 2 na 4 GB, ale w miarę gdy dochodzi się do tych 16, 32 GB to już tak wielkiego przyrostu wydajności nie widać.
    Z ramem jest tak, że jak wykorzystujesz max 7 GB (patrz max użycie RAM) to nie ma znaczenia czy masz 8 GB RAM, czy 64 GB RAM - różnicy nie będzie (no może nie licząc jeszcze buforowania systemowego, gdzie przy kopiowaniu np. filmu, system potrafi go wrzucić całego do pamięci).
    Ostatnio edytowane przez Kyle ; 23-04-2013 o 18:14

Domyślnie

http://h41111.www4.hp.com/new_workst...kstations.html. Stacjonarne są na Xeonach.

W pracy mam parę takich HP (+ Dell). Stacja robocza to nie komputer z dużą ilością RAM i szybkim procesorem. Stacja robocza to specyficzny komputer służący do długotrwałej nieprzerwanej pracy, głównie obliczeń, np. na jednej z takich stacji liczyliśmy ostatnio przez cztery tygodnie bez chwili przerwy. I dlatego w stacjach siedzi Xeon, bo się nie przegrzewa w czasie tak długiej intensywnej pracy.

Nie do końca masz rację, tzn. jak to się mówi przysłowiowo "wiesz, że gdzieś dzwoni w kościele, ale nie wiesz w którym"

Tak jeszcze tytułem wstępu bo ktoś wyżej wspomniał o "poprawnym nazewnictwie" otóż, dla kogoś kto będzie na tym pracował będzie to stacja robocza, a nie komputer do grania i koniec, reszta to semantyka i zwykłe czepialstwo!
    Tak samo jak używanie znaczenia słowa Profesjonalny/profesjonalista otóż Koledzy drodzy, każdy sprzęt i czynność, która prowadzi do zarobienia pieniędzy może być nazwane profesjonalnym!

Wracając do Xeonów/Workstation oraz długotrwałej pracy, otóż główną zaletą Xeonów, ale w połączeniu w co najmniej odpowiednią płytą główną z adekwatnym chipsetem jest zastosowana funkcja kontroli parzystości/błędów ECC dla pamięci RAM.

Można wsadzić Xeona do "zwykłej płyty" i w ten czas nie będzie możliwe użycie ECC a to między innymi gwarantuje długotrwałą pracę pozbawioną błędów/przekłamań/restartów.
    No oczywista oczywistość to że jeszcze pamięć musi być w standardzie ECC.

Natomiast nie ma to wspólnego nic z przegrzewaniem się.

PS.
    Obecnie płyty do samodzielnego złożenia na Xeonie mają chipset C206 lub nowsza C216, z Asusa jest P8C https://www.asus.com/Motherboards/P8C_WS/ - ciężko do zdobycia
    lub P8B.

Xeony są w tej samej cenie co i7 - oczywiście porównywalne Xeony tj, i7-3770/K=Xeon E3-1270/75
    ramy też ECC nie są jakieś tam fest wydatkiem (no powiedzmy bo są droższe od "normalnych")

Natomiast jeszcze co do "Składaka" założyciela wątku to dodałbym dysk twardy HDD bo na jednym tylko dysku to moim zdaniem mało komfortowo może być.

I słowem podsumowania, to teraz jest mało ciekawy okres na zmianę platformy bo za 1-2mce mają pokazać się nowe procesory Intela Haswelle i albo iść w nie albo cena Ivy Bridge spadnie.

Sam miałem "ochotę" swojego i7-860 zamienić właśnie na Xeona (nie chciałem "oryginalnej" stacji HP/Dell bo zasilacze tam są mniejsze abym mógł zasilić Nvidie GTX 670 bo coś tam pogiercuję od czasu do czasu) i jednak poczekam na Xeona na Haswellu.
    NIKON D800 | N24-70mm 2.8| N50mm 1.8D| N85mm 1.8G| N70-200VR| SB-900

Domyślnie

Można wsadzić Xeona do "zwykłej płyty" i w ten czas nie będzie możliwe użycie ECC a to między innymi gwarantuje długotrwałą pracę pozbawioną błędów/przekłamań/restartów.
    To akurat nic nie gwarantuje.

Obecnie płyty do samodzielnego złożenia na Xeonie mają chipset C206 lub nowsza C216, z Asusa jest P8C https://www.asus.com/Motherboards/P8C_WS/ - ciężko do zdobycia
    lub P8B.
    A cała rodzina Intel server/workstation boards ?

Sam miałem "ochotę" swojego i7-860 zamienić właśnie na Xeona (nie chciałem "oryginalnej" stacji HP/Dell bo zasilacze tam są mniejsze abym mógł zasilić Nvidie GTX 670 bo coś tam pogiercuję od czasu do czasu) i jednak poczekam na Xeona na Haswellu.
    W tej chwili, mając i7-860 czy i7-920, po sensownym OC, można jeszcze pracować przez pewien czas stosunkowo wygodnie. Przy następnej generacji Inteli, czyli za te kilka miesięcy warto się zastanowić nad zmianą.
    d70s + N18-70 + N55-200

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Między architekturą Haswell, a Ivy Bridge nie ma żadnej aż tak istotnej różnicy, która uzasadniałaby czynienie sobie szczególnych nadziei na przyrosty wydajności.

Haswell ma być troszkę mniej energożerny, co akurat na wydajność wcale nie musi się przełożyć.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

remos,
    jako HDD z danymi mam już (używam na bieżąco)WD 1TB Caviar Green (WD10EZRX).
    Nie wrzucałem kwestii HDD z danymi do wątku bo tu wydaje mi się , że mam jasność.
    No chyba że myślisz o innej funkcji dla HDD niż trzymanie danych to proszę powiedz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zoom2 Zobacz posta
    remos,
    jako HDD z danymi mam już (używam na bieżąco)WD 1TB Caviar Green (WD10EZRX).
    Nie wrzucałem kwestii HDD z danymi do wątku bo tu wydaje mi się , że mam jasność.
    No chyba że myślisz o innej funkcji dla HDD niż trzymanie danych to proszę powiedz.
    O to super. Tak dokładnie jako trzymanie danych oraz ułożenie sobie tak w programach do obróbki lub ręcznie, aby z jednego dysku czytało RAWY i zapisywało na drugi już obrobione zdjęcia o ile w automacie coś będziesz robił, a na pewno coś się znajdzie (choćby resize i wyostrzanie).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez remos Zobacz posta
    Tak jeszcze tytułem wstępu bo ktoś wyżej wspomniał o "poprawnym nazewnictwie" otóż, dla kogoś kto będzie na tym pracował będzie to stacja robocza, a nie komputer do grania i koniec, reszta to semantyka i zwykłe czepialstwo!
    Definicja stacji roboczej jest tutaj: https://en.wikipedia.org/wiki/Workstation

Domyślnie

Definicja stacji roboczej jest tutaj: https://en.wikipedia.org/wiki/Workstation
    Nie, no proszę Ciebie.
    Trochę inteligencji, szkoda, że tweetera nie cytujesz i info o wybuchach w białym domu.

Powiedz koncernowi Dell że nie mogą nazywać tego stacją roboczą!!!
    http://www.dell.com/pl/firmiinstytuc...recision-t1650

EDYTA:
    Ah bo zapomniałbym, że jest też polska wersja:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Stacja_...enie_popularne
    Ostatnio edytowane przez remos ; 25-04-2013 o 12:06

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów