Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Domyślnie samoczynne ruchy lustra

Witam! Jestem świeżym posiadaczem NIKONA D3000 także wybaczcie mi brak fachowego słownictwa.
    Mam następujący problem bądź pytanie. Gdy zrobię zdjęcie lub nacisnę spust migawki i go zwolnię ale nie zrobię zdjęcia zauważyłem, iż obraz w wizjerze *(tzn patrząc na środkowy punkt siatki) af wyostrza i obniża trochę lustro a po operacjach w/w po około 1-2 sekundach przestawia się w górne położenie niewiele ale jest to zauważalne i słychać jak coś przeskakuję w body. Moje pytanie brzmi czy to normalne czy uszkodziłem mojego
    d 3000

Domyślnie

Jeśli na obiektywie masz literki "VR" to wszystko jest OK.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamoadamek Zobacz posta
    Witam! Jestem świeżym posiadaczem NIKONA D3000 także wybaczcie mi brak fachowego słownictwa.
    Mam następujący problem bądź pytanie. Gdy zrobię zdjęcie lub nacisnę spust migawki i go zwolnię ale nie zrobię zdjęcia zauważyłem, iż obraz w wizjerze *(tzn patrząc na środkowy punkt siatki) af wyostrza i obniża trochę lustro a po operacjach w/w po około 1-2 sekundach przestawia się w górne położenie niewiele ale jest to zauważalne i słychać jak coś przeskakuję w body. Moje pytanie brzmi czy to normalne czy uszkodziłem mojego
    d 3000
    Przeczytaj instrukcję.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

I wątpię czy znajdzie tam odpowiedź. Bo to co się dzieje jest zasługą obiektywu, nie body. W dodatku producenci piszą o tym jak sprzęt działa, ale wcale nie piszą czym się to objawia
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    I wątpię czy znajdzie tam odpowiedź. Bo to co się dzieje jest zasługą obiektywu, nie body. W dodatku producenci piszą o tym jak sprzęt działa, ale wcale nie piszą czym się to objawia
    Instrukcja do D3000, D90, D7000 itp, zawsze uwzględnia kitowy obiektyw.
    Zarówno w instrukcji do D60, jak i do D7000 jest informacja, o rozmyciu czy skakaniu obrazu w wyniku działania VR.
    Nikon

Domyślnie

To zwracam honor
    Nie miałem w ręku instrukcji do body z tych serii.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Koledzy dziękuję do instrukcji oczywiście zajrzę, teraz już wiem, że po kitowych obiektywach nie ma się co za wiele spodziewać. Jeszcze taka mała dygresja czy może mi ktoś opisać technicznie dlaczego tak się dzieje, czy to dlatego że części nie są idealnie spasowane obiektyw to NikkorAF-S DX VR 55-200mm f/4-5.6G IF-ED

Domyślnie

1) Przy każdym obiektywie ze stabilizacją tak będzie, nie tylko kitowym... BTW: 55-200 to nie obiektyw kitowy.
    2) Przeczytaj jak działa stabilizacja obrazu w obiektywie - znajdziesz tam wszystkie odpowiedzi.
    Nikon

Domyślnie

55-200 był chyba w zestawie z 18-55, więc też był kitowy tak jak 16-85 chyba z D90, 18-200 VRII z np D7000, D700 był też z 24-70 z tego co pamiętam, D800 z 28-300 VR
    Ostatnio edytowane przez MstrG ; 22-04-2013 o 14:39
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamoadamek Zobacz posta
    .. teraz już wiem, że po kitowych obiektywach nie ma się co za wiele spodziewać. Jeszcze taka mała dygresja czy może mi ktoś opisać technicznie dlaczego tak się dzieje, czy to dlatego że części nie są idealnie spasowane ..
    To jest normalne zachowanie dobrego obiektywu. Nie doszukuj się wady taniego kita, bo coś takiego możesz napotkać w wielokrotnie droższych obiektywach.
    Rada - sporo czytaj i nie zakładaj, że cos jest nie tak, tylko że czegoś nie wiesz. A skoro nie wiesz - to czytaj
    Ja wiem, że można zadawać pytania i dostać odpowiedzi na tacy, ale ... takich pytań zdaje się możesz mieć setki
    Zalecam ciut więcej samodzielności.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów