Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Studio a instalacja elektryczna.

Planuję uruchomić studio w piwnicy, przykładowo 2 lampy błyskowe 1200Ws i dwie 800.
    Czy instalacja elektryczna powinna być jakoś specjalnie przygotowana? Jaki jest pobór mocy takich lamp?
    D800 / AF 16mm f/2.8D / AF-S 24-70 f/2.8G ED / AF-S 85 mm f/1,8G / SY 14 mm f/2.8 ED AS IF UMC

Domyślnie

Normalna instalacja, jak w domu, zabezpieczenie 10A będzie OK. Chyba, że podłączysz tez inne urządzenia ciągnące sporo W np czajnik, żelazko.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Wielkie dzięki. Znajomy "elektryk" trochę mnie postraszył, ale w takim razie nie będę nic kombinował.
    D800 / AF 16mm f/2.8D / AF-S 24-70 f/2.8G ED / AF-S 85 mm f/1,8G / SY 14 mm f/2.8 ED AS IF UMC

Domyślnie

Być może pomylił "Ws" z "W", podobnie jak często ludzie mylą na forach
    O zaleceniach bezpieczeństwa (instalacja trójprzewodowa) na pewno też Ci mówił.
    Swoją drogą spora piwnica, jak planujesz 2x1200 i 2x800 - zwróć uwagę na zakres regulacji, bo czasem mogą być za mocne
    Ostatnio edytowane przez r_m ; 20-04-2013 o 00:04

Domyślnie

Niektóre lampy mają możliwość ustawienia opóźnień, wtedy ładują się po kolei. Moc lampy + czas ładowania daje jakieś pojęcie, ale generalnie powinno wszystko normalnie działać na standardowej instalacji. Ale moc lamp chyba przesadzona...

Domyślnie

A tak odbiegając delikatnie od tematu to chyba dużą masz tę piwnicę skoro zaopatrzyłeś się w dwie1200 i dwie 800-tki
    Nie wiem czy Ci skali starczy do przymknięcia ich

No i piwnice na ogół raczej rozczarowują wysokością, co raczej jest dość ważnym parametrem przy doborze pomieszczenia pod studio
    pralka Siemens, żelazko Tefal, kuchenka Samsung, stolik najtańszy z ikei

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wald Zobacz posta
    Planuję uruchomić studio w piwnicy, przykładowo 2 lampy błyskowe 1200Ws i dwie 800.
    Czy instalacja elektryczna powinna być jakoś specjalnie przygotowana? Jaki jest pobór mocy takich lamp?
    Jeśli Kolega dopiero planuje zakup lamp, to proponuję "mocno" ograniczyć moc. Moim zdaniem 500 Ws w zupełności wystarczą a i tak będą wykorzystywane na 1/4 mocy. Szkoda "kasy" której zawsze za mało przy kompletowaniu elementów studia. Do przemyślenia. Powodzenia.

Domyślnie

Pokusiłbym się o 400 Ws
    pralka Siemens, żelazko Tefal, kuchenka Samsung, stolik najtańszy z ikei

Domyślnie

Mam lampę 400ws i w moim pokoiku 14m2 przy softboxie i parasolce jadę na minimalnych mocach.

Domyślnie

Hmm, no daliście teraz do myślenia
    A taką 1200 jak skręcę prawie na minimum to ile to jest porównywalnie do np. 300?
    Wychodziłem z założenia że zawsze lepiej mieć mocniejsze i właśnie w razie co je skręcać.
    Jedyne co mnie narazie powstrzymało przed zakupem to to, że dwie z nich powinny być także z zasilaniem bateryjnym w plener, i właśnie nie wiem jeszcze jakie to powinny być.
    Bo o studio to myślałem o Quantuum T Mk2 bo mają sterowanie z pilota (800 i 1200).
    Ostatnio edytowane przez Wald ; 21-04-2013 o 21:22

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów