Planuję uruchomić studio w piwnicy, przykładowo 2 lampy błyskowe 1200Ws i dwie 800.
Czy instalacja elektryczna powinna być jakoś specjalnie przygotowana? Jaki jest pobór mocy takich lamp?
Szukaj
Planuję uruchomić studio w piwnicy, przykładowo 2 lampy błyskowe 1200Ws i dwie 800.
Czy instalacja elektryczna powinna być jakoś specjalnie przygotowana? Jaki jest pobór mocy takich lamp?
D800 / AF 16mm f/2.8D / AF-S 24-70 f/2.8G ED / AF-S 85 mm f/1,8G / SY 14 mm f/2.8 ED AS IF UMC
Normalna instalacja, jak w domu, zabezpieczenie 10A będzie OK. Chyba, że podłączysz tez inne urządzenia ciągnące sporo W np czajnik, żelazko.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Wielkie dzięki. Znajomy "elektryk" trochę mnie postraszył, ale w takim razie nie będę nic kombinował.
D800 / AF 16mm f/2.8D / AF-S 24-70 f/2.8G ED / AF-S 85 mm f/1,8G / SY 14 mm f/2.8 ED AS IF UMC
Być może pomylił "Ws" z "W", podobnie jak często ludzie mylą na forach
O zaleceniach bezpieczeństwa (instalacja trójprzewodowa) na pewno też Ci mówił.
Swoją drogą spora piwnica, jak planujesz 2x1200 i 2x800 - zwróć uwagę na zakres regulacji, bo czasem mogą być za mocne
Ostatnio edytowane przez r_m ; 20-04-2013 o 00:04
Niektóre lampy mają możliwość ustawienia opóźnień, wtedy ładują się po kolei. Moc lampy + czas ładowania daje jakieś pojęcie, ale generalnie powinno wszystko normalnie działać na standardowej instalacji. Ale moc lamp chyba przesadzona...
A tak odbiegając delikatnie od tematu to chyba dużą masz tę piwnicę skoro zaopatrzyłeś się w dwie1200 i dwie 800-tki
Nie wiem czy Ci skali starczy do przymknięcia ich
No i piwnice na ogół raczej rozczarowują wysokością, co raczej jest dość ważnym parametrem przy doborze pomieszczenia pod studio![]()
pralka Siemens, żelazko Tefal, kuchenka Samsung, stolik najtańszy z ikei
Pokusiłbym się o 400 Ws
pralka Siemens, żelazko Tefal, kuchenka Samsung, stolik najtańszy z ikei
Mam lampę 400ws i w moim pokoiku 14m2 przy softboxie i parasolce jadę na minimalnych mocach.
Hmm, no daliście teraz do myślenia
A taką 1200 jak skręcę prawie na minimum to ile to jest porównywalnie do np. 300?
Wychodziłem z założenia że zawsze lepiej mieć mocniejsze i właśnie w razie co je skręcać.
Jedyne co mnie narazie powstrzymało przed zakupem to to, że dwie z nich powinny być także z zasilaniem bateryjnym w plener, i właśnie nie wiem jeszcze jakie to powinny być.
Bo o studio to myślałem o Quantuum T Mk2 bo mają sterowanie z pilota (800 i 1200).
Ostatnio edytowane przez Wald ; 21-04-2013 o 21:22
Skontaktuj się z nami