Witam,mam pytanie i proszę o radę posiadam Nikkora AF-S DX 55-200 mm f/4-5.6G ED a mam okazje kupić Sigme
28-300 mm f/3.5-6.3 DG Macro doradźcie co lepsze ,( zdjęcia sportowe)
Szukaj
Witam,mam pytanie i proszę o radę posiadam Nikkora AF-S DX 55-200 mm f/4-5.6G ED a mam okazje kupić Sigme
28-300 mm f/3.5-6.3 DG Macro doradźcie co lepsze ,( zdjęcia sportowe)
nikkor.
przenoszę
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
proszę o rade!!!
Na razie zostań przy tym nikorze i zbieraj na coś wyraźnie lepszego. Kolejność przypadkowa: S70-200 HSM, N80-200 2.8, N70-200 VR, czy nawet N70-300 VR - zależnie od tego na co cie będzie stać i w jakich warunkach fotografujesz.
Jakie Ty chcesz sportowe zdjęcia tą sigmą robić? Przecież ona jest wolniejsza od mojego żółwia czerwonolicego, a głośna i ciemna jak polityczna masa.
Zapomnij o tym obiektywie. Twój nikkor jest zdecydowanie szybszy i ostrzejszy, a to przecież najniższa półka u nikona. Albo zostań przy tym nikkorze, albo (jak Cię stać), sprzedaj go, i dołóż na coś z listy noktoto.
Do sportu to celuj w jasne szkła z silnikiem - nikkory AFS, sigmy HSM. VR mniej potrzebny od jasności szkła, najbardziej przydaje się tam, gdzie masz sporo czasu na naświetlanie statycznych obiektów.
Szybkie i jasne - to się nadaje do dynamicznych zdjęć.
Pozdrawiam
a czy ktoś może mi powiedzieć cos na temat konwerterów,czy telekonwerterów warto??? i jak już tak to jakie???
Poszukaj sobie było wiele na ten temat napisane
http://forum.nikon.org.pl/forumdispl...c&daysprune=-1
Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Skontaktuj się z nami