Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1097

Wątek: Lightroom 5

Widok wątkowy

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez josephebeloki Zobacz posta
    Problem: Używam pędzla, czy tego spota ( stępel taki) , czy eliptyczne zaznaczenia. Gdy zaznaczę/zamaluję sobie jakiś obszar i gdy potem chcę wziać nowy pędzel i namalować fragment na danym polu => na którym już jest jakiś obszar zamalowany, to nie mogę tego zrobić => bo uaktywnia mi się pole które już jest zamalowane i włącza mi się jego edycja . Czyli: Jakbym sobie zamalował cały obszar pędzlem, to później nie mogę sobie na ten obszar nałożyć jakby drugi... Mogę tylko w sytuacji gdy poprowadzę go od miejsca jeszcze nie zaznaczonego przez to narzędzie.

Pytania:
    1. Czy ktoś wie jak unieaktywnić do edycji obszar pędzla/spota/eliptycne jeśli używam nowego ?
    2. Albo inaczej, jak nie pokazywać pola do edycji danego narzędzia, gdy bierzemy nowe?
    Nie bardzo wiem, z czym masz problem, bo ja takiego nie notuję. Jak chcę użyć nowego pędzla, klikam 'New' i maluję gdzie popadnie (nawet po obszarze starego pędzla), i nic z tego poprzedniego mi się nie zaznacza. To samo mam z elipsą - mogę nastawiać kilka, wzajemnie się zazębiających, lub leżących tak blisko, jak uda mi się kliknąć przy stawianiu nowej elipsy.

Dla proby zamalowałem sobie całe zdjęcie (dokłądnei całe) jednym pędzlem, a potem nastawiałem na zamalowanym obszarze kilka nowych pędzli, każdy z innymi ustawieniami.
    Ostatnio edytowane przez 2pompony ; 03-09-2013 o 18:11
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Uprawnienia umieszczania postów