Close

Strona 48 z 110 PierwszyPierwszy ... 3846474849505898 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 471 do 480 z 1097

Wątek: Lightroom 5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Zgodnie z polskim prawem można odstąpić/odsprzedać licencję, ale musi to być potwierdzone albo dowodem zakupu, albo stosowna umową (kupna-sprzedaży, przeniesienia licencji, itp). A to dlatego, że u nas licencja bez dokumentu stwierdzającego jej nabycie/posiadanie nie jest ważna.
    Nie do końca:
    1) Żeby odstąpić licencję, konieczna jest zgoda licencjodawcy. Jeżeli w warunkach licencji nie ma uprawnienia do jej odstępowania (a mówiąc precyzyjnie: do udzielenia sublicencji) to nie można tego zrobić.
    2) Odnośnie przenoszenia licencji sprawa nie jest oczywista. Zasadniczo uznaje się, że licencję można przenieść dalej, ale są też odmienne poglądy. Natomiast z pewnością jeżeli strony w umowie ustaliły zakaz przenoszenia licencji, to nawet przyjmując że co do zasady nie jest to zabronione, to ze względu na taką umowę licencjobiorca ponosi odpowiedzialność odszkodowawczą z tytułu nienależytego wykonania umowy.
    3)Nieprawdą jest to, że licencja bez dokumentu jest nieważna - licencja może mieć formę ustną, a nawet dorozumianą. Tylko licencja wyłączna musi mieć formę pisemną pod rygorem nieważności, ale w odniesieniu do programów komputerowych takich licencji się nie stosuje.

Odnośnie programów komputerowych długo funkcjonował jednolity pogląd, że nie można ich dalej odsprzedawać, jednak stosunkowo niedawne orzeczenie Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej trochę (o 180 stopni) zmieniło podejście do tej sprawy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    c:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop Lightroom 4\Resources\CameraProfiles\Camera\
    Jak mam natomiast pytanie jak zdobyć takie profile do aparatu. Chodzi mi dokładnie o kolor, który Lightroom wypacza, przynajmniej u mnie podczas konwersji RAW-> jpg. Mam Nikona D3200 i teraz w większości robie fotki JPG ewentualnie RAW+JPG, z uwagi właśnie na kolory zdjęć, ktore są jakby wyblakłe po konwersji.

Domyślnie

A nie masz czasami koloru jpg'a podbitego przez Picture Control a raw pokazuje właściwy obraz, czyli realnie blady, który powinieneś sobie sam podkolorować ?
    Z8 | N 24-70 2.8 S II | V 85 1.4 Pro |
    Vivitar 135 2.8 F mount

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez utrecht Zobacz posta
    Jak mam natomiast pytanie jak zdobyć takie profile do aparatu. Chodzi mi dokładnie o kolor, który Lightroom wypacza, przynajmniej u mnie podczas konwersji RAW-> jpg. Mam Nikona D3200 i teraz w większości robie fotki JPG ewentualnie RAW+JPG, z uwagi właśnie na kolory zdjęć, ktore są jakby wyblakłe po konwersji.
    Robi się bardzo prosto - tworzysz tablicę LUT i gotowe.

Profil Adobe zmienia kolory, w stosunku do tego co pokazuje aparat, ale to nie znaczy, że jest to źle, a wręcz przeciwnie. Adobe jest bliższe profilowi uzyskanemu z ColorCheckera, niż profile Nikona.

Druga sprawa - Nikon ogólnie ma wysycone kolory

Trzy - sprawdzałeś inne profile niż standard Adobe ??
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Zakładka Calibration w module Develop, na samym dole - przy NEFach można wybrać podobne profile do tych z JPEGów. Można też utworzyć własne i zaaplikować automatycznie podczas importu. Opcji jest wiele.

Domyślnie

Co ciekawe, LR 5.5 nie ma nowych narzędzi jakie pojawiły się w ACR 8.5. Spotkałem też opinie, że LR 5.5 to ostatnia wersja "pudełkowa"; LR 6 będzie już podobno tylko jako CC (z komentarzy na G+).

I jeszcze jedna sprawa: widzę opinię, że LR 5.5 jest wolniejszy w module Develop niż v 5.4. Potrafi się podobno również przewrócić. U siebie (wersja pod 64Windows7) nie zauważyłem ani jednego, ani drugiego. Szybciej nie jest, ale wolniej też jakoś nie pracuje. Wasze spostrzeżenia?
    Trochę bloguję.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bielack Zobacz posta
    Co ciekawe, LR 5.5 nie ma nowych narzędzi jakie pojawiły się w ACR 8.5. Spotkałem też opinie, że LR 5.5 to ostatnia wersja "pudełkowa"; LR 6 będzie już podobno tylko jako CC (z komentarzy na G+).

I jeszcze jedna sprawa: widzę opinię, że LR 5.5 jest wolniejszy w module Develop niż v 5.4. Potrafi się podobno również przewrócić. U siebie (wersja pod 64Windows7) nie zauważyłem ani jednego, ani drugiego. Szybciej nie jest, ale wolniej też jakoś nie pracuje. Wasze spostrzeżenia?
    Faktycznie wywalił mi się 3 x w czasie jak zaznaczałem X-em dużo zdjęć do wywalenia z biblioteki.

Domyślnie

Też potwierdzam, od czasu do czasu samoczynnie kończy pracę. Poprzednia wersja była stabilniejsza.

Domyślnie

Mega wolniejsza praca, procesor i5 3750 i na 100% przy każdej operacji wyciąga... Chyba wrócę do poprzedniej wersji...

Strona 48 z 110 PierwszyPierwszy ... 3846474849505898 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów