Zaimportuje. O ile dobrze pamiętam to, zrobi od razu upgrade bazy do wersji 5 (czyli później jej w 4 nie otworzysz), ale lepiej żeby ktoś to potwierdził.
Szukaj
Zaimportuje. O ile dobrze pamiętam to, zrobi od razu upgrade bazy do wersji 5 (czyli później jej w 4 nie otworzysz), ale lepiej żeby ktoś to potwierdził.
Witam.
Lepiej zapobiegać niż leczyć. Zatem zapytam póki komputer na razie w całości zadam kilka pytań.
1. W jaki sposób organizujecie pracę z plikami. Chodzi mi czy pracujecie na RAW czy na DNG.
a) Jeśli DNG to czy można na nich normalnie pracować jak na RAW?
b) Jak dużo zyskamy dzięi DNG ,na ilości miejsca na 1 30MB pliku RAW.
NAJWAŻNIEJSZE NA CZYM MI TERAZ ZALEŻY
2. Mam kilka tysięcy RAW. Z czego ok 80% to obrobione fotki, nie skonwertowane do JPG. Wszystko mam otagowane/oflagowane/ogwiazdkowane i porozdzielane w odpowiednie kolekcje.
Pytanie
W jaki sposób, mogę zrobić sobie jakiś BACKUP dla tych wszystkich RAW które mają odpowiednie tagi/opisy/flagi czy kolekcje. Chodzi o to, aby mi nie padła cała moja praca czyli kolekcje/obrobione pliki i cała bibliotek. Rozumiem, że jakby mi teraz uszkodził się dysk (backup samych RAW mam),to moja całą praca związana z obróbką i katalogowaniem/kolekcje/tagowanie zdjęćw LR 5 idzie do kosza?
Widziałem, nie raz , że wyskakuje mi coś takiego jak BACKUP i wciskałem to. Faktycznie to tworzy jakiś plik w katalogu Backup, ale jak z tego korzystać i jak to zabezpiecza całą moją pracę i całą moją bibliotekę to nie mam pojęcia.
Bardzo proszę o podzielenie się informacją w jaki sposób zabezpieczacie bibliotekę/kolekcje/obróbkę RAW w LR5 i w jaki sposób to się odzyskuje.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
"Nikon"
NEF czy DNG - zależy na jakim oprogramowaniu pracujesz.
Jak tylko Adobe, to można przejść na samo DNG, jak również na Nikonie, to lepiej pozostać na NEFach.
1a) DNG to też RAW.
1b) przy bez stratnej kompresji - od 0-5MB, przy zmniejszeniu rozdzielczości - zależy do jakiego rozmiaru zmniejszysz.
2. Włączyć zapis danych do plików XMP i zgrać te pliki wraz z NEFami.
albo robić wszystko w DNG, wtedy wszelkie informacje są zapisane bezpośrednio w plikach.
Możesz też zrobić pełen eksport katalogu LR - wraz ze zdjęciami.
Ten backup katalogu to tylko zapis zaimportowanych zdjęć wraz z danymi obróbki, nic więcej. Ja to mam wyłączone, włączony za to zapis do plików XMP, a te razem z RAWami dopiero idą na backup.
Odzyskanie obróbki z XMP jest proste - importujesz RAWy i tyle. Należy pamiętać tylko, aby nie dać przy imporcie automatycznego ładowania jakiegoś presetu.
Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 11-11-2013 o 18:30
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
Nieco więcej: http://konradlesniak.pl/
Ale dajesz Export to Catalog jak robisz swój backup czy jak? Bo w sumie też by mi taka opcja odpowiadała. Nie chcę teraz wszystko wrzucać jako DNG... bo stracę całą historię w RAW. Znaczy się... testowałem to teraz i jak mam obrobiony RAW i daje do DNG to fakt faktem, zdjęcie obrobione jest , ale nie ma całej historii obróbki ;/ Musiałbym pewno z RAW zrzucać to by było dobre. Natomiast jak mam DNG i zaczynam obrabiać to wtedy mam całą historię, no ale ja już mam tysiące plików obrobionych no i to nie wchodzi w grę... chyba, że jakoś się da. Ale cuduję i nic mi nie wychodzi.
"Nikon"
Weźcie poprawkę na to, że przynajmniej dawniej (za czasów LR 4, może od wersji 5 coś się zmieniło), LR w plikach XMP nie zapisywał którychś metadanych (bodajże "gwiazdek", czy kolorów, nie pamiętam), więc całkowite olanie biblioteki na rzecz plików XMP nie zawsze jest dobrym pomysłem.
Pliki XMP są nadmiarowe i dodatkowe. Zupełnie zbędne, a do tego niewystarczające, by odtworzyć całą kolekcję i mieć pracę nad katalogowaniem zachowaną. Aby to uzyskać należy archiwizować bazę danych projektu, czyli plik lproj. XMP są przydatne do inych celów niż archiwizacja.
Z plików DNG bym zrezygnował dziś, choć kiedyś myślałem, że to dobry pomysł. Z prostego powodu tego bym nie robił - nigdy nie wiadomo jakie oprogramowanie w przyszłości przyjdzie nam używać, a nie wszystkie format ten czytają.
Archiwizacja bazy danych LR jest niezbyt szczęśliwa, ponieważ tworzy kopie miniaturek i podglądów, co niepotrzebnie zajmuje na dysku miejsce. O wiele skuteczniejsze i oszczędniejsze będą w tym przypadku standardowe programy do archiwizacji zawartości dysku.
Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 12-11-2013 o 11:50
08.11 wyszła wersja 5.3 RC. Znów można przetestować Lightroom'a za darmo.
http://labs.adobe.com/downloads/lightroom5-3.html
Może trzeba było zamiast w LR zainwestować w słownik języka polskiego?![]()
Skontaktuj się z nami