Szukaj
Zacząłem używać funkcji crop - do wyboru jest symulacja ogniskowej 35 mm i 47 mm dla FF. I tu z pewnością fajnie by było mieć 24 MP zamiast 16 MP. Zgadzam się z przedmówcami, że przy "miejskim" użytkowaniu i możliwości naładowania baterii wieczorem szacowana liczba klatek nie będzie czymś, czym warto zawracać sobie głowę.
Oczywiście jestem zachwycony tym, czym i większość użytkowników, czyli możliwością manualnego ustawienia odległości ostrzenia na jeden z pięciu dystansów a następnie wykorzystania obszaru głębi ostrości przy kompozycji zdjęcia. Dla mnie to podstawowa jak dotąd zaleta tego niepozornego kompaktu, więc napiszę banał: pozwala to skupić się na kompozycji zdjęcia i zapomnieć o ograniczeniach AF. No i można próbować łapać magiczne momenty w naprawdę efektywny sposób, co jest nieocenione przy fotografii rodzinnej, reportażowej itd, gdy AF bywa zbyt wolny. Przy ogniskowej Ricoha (18,3 mm, apsc) na przykładowo f/9 przy dystansie ostrzenia 2 metry (czyli "snapie" ustawionym na 2m) mamy w obszarze głębi ostrości wszystko powyżej 1 metra. A zmiana dystansu ostrzenia, jak również wartości przysłony jest błyskawiczna (czasu ekspozycji zresztą też - trzymając swobodnie aparat w prawej dłoni, pod kciukiem i palcem wskazującym mamy po pokrętle, przy czym to pod kciukiem jest dodatkowo wciskane i uruchamia małe menu wyświetlane na kadrze), zaś "ściągawka" (taka pionowa linijka) głębi ostrości bardzo czytelna.
Genialna jest też możliwość personalizacji całej tej gałkologii i przypisywania różnych funkcji do różnych przycisków i pokręteł i zmieniana tego wraz z tym jak poznajemy lepiej aparat albo jak zmienia się nasz sposób jego wykorzystania. GR III ma trochę mniej elementów kontrolnych (z tego co pamiętam zabrali wybierak +/- kompensacji ekspozycji) niż GR II, ale w praktyce nie powinno to przeszkadzać nikomu oprócz recenzentów.
Z narzekania na siłę, to ten aparat mógłby jak dla mnie być trochę większy, a za to uszczelniony. Ale, jak powiadam, to już narzekanie na siłę (tym bardziej, że za to trzeba by było zapłacić).
Ostatnio edytowane przez sosnowy ; 22-06-2019 o 11:52
Skontaktuj się z nami