Cytat Zamieszczone przez bth Zobacz posta
Lukasz, pisałem o tej przypadłości kilka stron wczesniej, po tym jak zorientowałem sie, że GR robi zdjęcie nie potwierdzając ostrości. Jak to zwalczyć - nie wiem. Równie często AF Multi ostrzy na jakis budynek w tle, mimo że na pierwszym planie jest kilka postaci.
Potrafi niestety wyostrzyć na coś w tle chociaż w polu AF jest coś na pierwszym planie, wydaje mi się, że jak nie może wyostrzyć daje na nieskończoność.

Cytat Zamieszczone przez pastwisko Zobacz posta
A jaki masz AF ustawiony, multi czy spot? Ja miałem od początku na jeden centralny punkt ustawione, moze dlatego mnie to nie spotkało..
Ja zawsze tylko jeden punkt i to w ustawieniu "precyzyjny", więc małe pole AF.

Cytat Zamieszczone przez pastwisko Zobacz posta
Ale ty pisałeś o tym, ze aparat daje zrobić zdjecie pomimo nieustawienia ostrosci,a tu jest mowa o ustawieniu ostrość z potwierdzeniem, tylko nie tam gdzie trzeba.
To raczej chodzi o to, że aparat nie ustawia ostrości, ale ramka AF podświetla się na zielono sugerując że wszystko jest ok. Prawdopodobnie konstruktorzy doszli do wniosku, że lepsze jest zdjęcie z ostrością gdziekolwiek, niż żadne. Niestety można się dzięki temu oszukać, bo wydaje nam się że zdjęcie będzie ok i go nie powtarzamy, a potem okazuje się że ostrość jest nie tam gdzie miała być. Na szczęście problem daje o sobie znać tylko wtedy, kiedy aparat ma problem z ustawianiem ostrości, a więc w kiepskich warunkach oświetleniowych, ale i tak przydałoby się znaleźć na to sposób.