Cytat Zamieszczone przez Łukasz Gniadek Zobacz posta
Osoby, które chcą jpg prosto z aparatu mogą być nim nieco rozczarowane. Głównym sprawcą będzie bardzo marny automatyczny balans bieli, nawet w dzień nie ustawia on kolorów do końca jak trzeba, a w trudniejszych warunkach oświetleniowych w ogóle sobie nie radzi.
Zauważyłem, że zwykły WB auto jest w porządku i w zasadzie się nie myli (za bardzo). Multi P-Auto, który chyba jest ustawiony jako domyślny w fabrycznych ustawieniach to porażka.

Oczywiście kwestia nie istnieje jeśli się ustawia na zdjęcia czarno-białe albo jedzie na jakiś bzdetnych filtrach "artystycznych".
Nonono. Filtry "retro" i "bleach bypass" są bardzo sympatyczne. Jak już robię JPG to najczęściej na "retro". Inna sprawa, że z RAWów wychodzą ostre żyletki rżnące gałkę oczną, a JPGI z puszki jakieś mięksiejsze.

Po raz kolejny moją uwagę zwrócił także autofocus. Ostatnio byłem na wycieczce podczas której używałem GR dosyć intensywnie i zauważyłem, że zdarza mu się totalnie spudłować nawet w ciągu dnia. Żaden aparat którego używałem, poza nieszczęsnym X100 nie cierpiał na podobną dolegliwość.
W trybie makro jest to bardzo wyraźne, ale przy normalnym fotografowaniu to właściwie nie zauważyłem problemów... Może to kwestia egzemplarza (albo wersji firmware).