Close

Strona 63 z 88 PierwszyPierwszy ... 1353616263646573 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 621 do 630 z 879

Wątek: Ricoh GR

GL
    Gość

Domyślnie

A ja dorzucę kilka kolejnych drobnych uwag z użytkowania aparatu.
    Osoby, które chcą jpg prosto z aparatu mogą być nim nieco rozczarowane. Głównym sprawcą będzie bardzo marny automatyczny balans bieli, nawet w dzień nie ustawia on kolorów do końca jak trzeba, a w trudniejszych warunkach oświetleniowych w ogóle sobie nie radzi. Iphone mojej dziewczyny robi to bez porównania lepiej. Mi to specjalnie nie przeszkadza, bo i tak wywołuję z rawów (a tu wielki plus dla GR za dng), ale dla niektórych może być to problem. Oczywiście kwestia nie istnieje jeśli się ustawia na zdjęcia czarno-białe albo jedzie na jakiś bzdetnych filtrach "artystycznych".
    Po raz kolejny moją uwagę zwrócił także autofocus. Ostatnio byłem na wycieczce podczas której używałem GR dosyć intensywnie i zauważyłem, że zdarza mu się totalnie spudłować nawet w ciągu dnia. Żaden aparat którego używałem, poza nieszczęsnym X100 nie cierpiał na podobną dolegliwość.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Łukasz Gniadek Zobacz posta
    Osoby, które chcą jpg prosto z aparatu mogą być nim nieco rozczarowane. Głównym sprawcą będzie bardzo marny automatyczny balans bieli, nawet w dzień nie ustawia on kolorów do końca jak trzeba, a w trudniejszych warunkach oświetleniowych w ogóle sobie nie radzi.
    Zauważyłem, że zwykły WB auto jest w porządku i w zasadzie się nie myli (za bardzo). Multi P-Auto, który chyba jest ustawiony jako domyślny w fabrycznych ustawieniach to porażka.

Oczywiście kwestia nie istnieje jeśli się ustawia na zdjęcia czarno-białe albo jedzie na jakiś bzdetnych filtrach "artystycznych".
    Nonono. Filtry "retro" i "bleach bypass" są bardzo sympatyczne. Jak już robię JPG to najczęściej na "retro". Inna sprawa, że z RAWów wychodzą ostre żyletki rżnące gałkę oczną, a JPGI z puszki jakieś mięksiejsze.

Po raz kolejny moją uwagę zwrócił także autofocus. Ostatnio byłem na wycieczce podczas której używałem GR dosyć intensywnie i zauważyłem, że zdarza mu się totalnie spudłować nawet w ciągu dnia. Żaden aparat którego używałem, poza nieszczęsnym X100 nie cierpiał na podobną dolegliwość.
    W trybie makro jest to bardzo wyraźne, ale przy normalnym fotografowaniu to właściwie nie zauważyłem problemów... Może to kwestia egzemplarza (albo wersji firmware).
    Pozdrrawiam!
    Maciek

GL
    Gość

Domyślnie

Nonono. Filtry "retro" i "bleach bypass" są bardzo sympatyczne. Jak już robię JPG to najczęściej na "retro". Inna sprawa, że z RAWów wychodzą ostre żyletki rżnące gałkę oczną, a JPGI z puszki jakieś mięksiejsze.
    Bo filtr "retro" polega miedzy innymi na bardzo niskim kontraście.

W trybie makro jest to bardzo wyraźne, ale przy normalnym fotografowaniu to właściwie nie zauważyłem problemów... Może to kwestia egzemplarza (albo wersji firmware).
    To kwestia intensywności fotografowania, jak używałem aparatu z mniejszą częstotliwością, nie zauważałem problemu.

Domyślnie

Koledzy posiadacze, jaki zamiennik zamiast wizjera GV-2, który jest wyceniony na absurdalne 200 dolców? Pod 28mm.

Domyślnie

Z pozdrowieniami dla kol. pastwisko.

Pozdrawiam,
    Marcin

Domyślnie

Czy jest możliwość zobaczenia tego aparatu gdzieś we Wrocławiu?
    Elliot Erwitt - mój MISTRZ !!!
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Lampa Ricoh GF-1

http://www.ebay.pl/itm/Ricoh-GXR-Ext...-/251522652559

Jak myślicie, czy to podróbka? Cena podejrzanie niska, ale czy Chińczykom chciałoby się kopiować taki dość niszowy produkt?
    D610 20,35,50,85/1.8G 70-200/4G SB500 GR LX100

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Włocławek

Domyślnie

Mam i ja - porażają możliwości konfiguracji, jak dla mnie świetne wykonanie, DNG daaaaje radę.
    Teraz tylko odkupić pochopnie sprzedaną Sigmę DP2s i będzie miodzio.

GL
    Gość

Domyślnie

665 zdjęć na jednej baterii i wszystkie z lampą. Zabrakło jednego zdjęcia... Bateria ostatecznie padła, ale wynik nienajgorszy jak na kompakt.
    Ostatnio edytowane przez GL ; 27-02-2015 o 15:49

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Włocławek

Domyślnie

No no, nieźle.

Strona 63 z 88 PierwszyPierwszy ... 1353616263646573 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów