Szukaj
Mariusz, a Ty już z obiektywów przerzucasz się na aparaty?Kiedyś wystarczyło szersze szkło, teraz to już cały aparat trzeba kupować. Kieszeni wam zabraknie :P
to be a rock and not to roll
alez on kupuje obiektyw, tylko do niego aparat na stałe przykręcili.
Völkchlor
Ano, taki paradoks. W wielu sytuacjach wychodzi taniej i lepiej jest kupić kompakta niż wpierdzielać się w kolejny kulawy system. Widać jakąś analogię do koncepcji modularnego PC-ta, która od dłuższego czasu już jest śmiesznie niepraktyczna... miałem kupić cajsa do nexa? wyszło taniej i zgrabniej gabarytowo X100 kupić; tu to samo - w żadnym systemie nie znajdziesz tak synergicznego połączenia cech uniwersalnej 28-ki za marne (wiem, źle to brzmi) 3kpln.
Taniej i lepiej.
Nie wiem jak wypada ten (w miarę) nowy Neksowy 20/2.8, ale wydaje się być fajną alternatywą dla całego aparatu.
to be a rock and not to roll
Kiedy pojawiła się jego zapowiedź, też się, jak to młodzież mówi, podjarałem.
Jest jednak trochę ale: nie jest to optyka wysokiej klasy, dorzuca dodatkowe 2mm, a nex (3/5) z nim jest jednak wyraźnie grubszy (antykieszoniowo) w stosunku do rico. Dokładamy tylko centymetr i mamy 16-50 (taki zestaw w tej chwili "kieszonkowo" noszę).
Inna sprawa, że trochę zaraziłem się obrazkiem z matryc bez filtra AA, które w połączeniu z dobrą optyką dają zauważalnego kopa jakości. A tracisz na braku filtra mało, a przy moim profilu focenia - bardzo mało.
po zakupie Nikona A również się tym zaraziłemInna sprawa, że trochę zaraziłem się obrazkiem z matryc bez filtra AA![]()
Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem GR-a. Takie fajne to maleństwo, że gęba mi się od kilku dniu non stop śmiejeMałe pytanie mam do użytkowników tegoż aparatu oraz GR IV (bo to taka sama bateria chyba). Jakieś zamienniki godne polecenia na rynku można dostać? Co do ładowarki, to znalazłem jakąś na alledrogo - warte to coś, czy lepiej sobie podarować i przez USB ładować? Na ibaju znalazłem u sprzedawcy z Chin oryginalne ładowarki do DB-60 i DB-65 za jakieś 10 funciaków oraz oryginalne akumulatory DB-60 po tyleż samo. Sprzedawca wydaje się wiarygodny, tylko czy DB-60 można w GieeRze używać zamiennie z DB-65? Ktoś coś wie, ktoś coś słyszał?
![]()
clusca
Fufu X
Ja uzywam jednej oryginalnej bateri i oryginalnej baterii i starcza mi na sto lat, ale to dlatego ze z przecietnego wyjscia przynoszę 20-30 zdjec..
Völkchlor
Staram się pracować nad ilością zapisywanych na karcie plików, ale jako że zdjęcia robię zwykle swoim pociechom, a one z reguły nie chcą spokojnie pozować - palec muszę czasem ciężki mieć
Z tego co widzę DB-60 ma napięcie 3,7V, a DB-65 - 3,6V. Czy to 0,1V może mieć negatywny wpływ na aparat, czy to raczej różnica pomijalna? Wydaje mi się, że różnica kosmetyczna, ale wolę zapytać
Aparacik podoba mi się tak bardzo, że nawet swojego Zenita oddałem synowi
clusca
Fufu X
Skontaktuj się z nami