ja tylko nie rozumiem jednego (po pozytywnych opisach samego aparatu) dlaczego Ricoh utrudnia zakup .. dodatkowo ceny maja rozpiętość jak guma w majtach ... oni nie chcą go sprzedawać ?? czy jak ??
Szukaj
ja tylko nie rozumiem jednego (po pozytywnych opisach samego aparatu) dlaczego Ricoh utrudnia zakup .. dodatkowo ceny maja rozpiętość jak guma w majtach ... oni nie chcą go sprzedawać ?? czy jak ??
A gdzie w takim razie kupić GR, żeby wyszło rozsądnie cenowo?
Pozdrawiam,
Marcin
ogólnie gdzie kupić ?
W Polsce nie kupicie, chyba, że przebijecie się skuteczniej niż ja do dystrybutora.
Kupić, powiedzmy w UE można bez problemu na przykład na Amazonie UK czy też w innym brytyjskim sklepie do którego ktoś wyżej podawał linka, tam dodatkowo były interesujące mnie akcesoria. Cenowo najlepiej pewnie wychodzi Daleki Wschód, ale trzeba się liczyć z opłatami podatkowymi w przypadku zakupu wysyłkowego.
I co kupić ??
Pewnie Ricoh nie spodziewał się takiego ssania z rynku. Marketing za dobry zrobili.
Od początku, czyli od przedprodukcyjnych egzemplarzy, na streetowych blogach było tylko o tym jaki jest ął i ęł. W Japonii - Daido Moriyama wziął udział w promocji, co dla wielu przesądziło o natychmiastowym zakupie.
Pierwsza partia produkcyjna zeszła w wiekszości na preodery. To co zostało, rzucili na rynek. Ja kupiłem z drugiej dostawy jaka do Singapuru przyszła - i była to jedna sztuka.
Oni też pewnie widząć sytuację robią wybór - na jaki rynek lepiej dostarczyć. Polska raczej nie była na górze tej listy.
Może Shaolin się wypowie - jak z dostępnością w Chinach?
Obecna cena na GR jest raczej stała - 800 USD.
U mnie tak z dostepnoscia - jeden klik i jutro mam (bo nie chce mi sie lazic po sklepach)![]()
Tomek wpadaj do mnie, ogarniemy kilo takich Ricohow![]()
Bo pieniędzy, których nie zarobili nie muszą wstawiać w tabelkach. Tzw. nowoczesny kapitalizm jest dowodem, że człowiek pochodzi od małpy. Regres jest tym większy, im większa korporacja.Mam tego świadomość i do samej firmy nie mam póki co pretensji. Jednakże polski dystrybutor mógłby odpisać, w sumie cokolwiek. Nawet jak nie mają na stanie i nie są zainteresowani posiadaniem. Olewanie i mamtowdupizm nie powinny mieć miejsca.
R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog
Poprzedni dystrybutor - FotoTechnika - jak się z nimi kontaktowałem to nawet jak jeszcze nie mieli aparatów w Polsce, proponowali mi sprowadzenie po wpłaceniu zaliczki. To było w lutym, aparaty mieli dopiero w jakoś w maju, więc jeśli się chce to można. Tyle ze jak mówię, wiekszość firm w naszym kraju siedzi chyba mentalnie jeszcze w poprzednim systemie gospodarczym wraz z jego dbałością o klienta. Już pomijam, że Apollo Electronics nawet słowem nie przebąkuje na swojej stronie ze jest dystrybutorem Ricoha.
Völkchlor
Zdarzają się jednak pozytywni sprzedawcy. Kupowałem Zeissa 50/1.4 i płaciłem w dwóch ratach, ponieważ mam limit dobowy operacji na koncie. Wysłali szkło po pierwszym przelewie.
Na pewno są to dla nich bardzo kłopotliwe produkty i starają się udawać, że o nich nic nie wiedzą. Mam kolegę, który pracował w Apollo, sprzedawał co prawda zegarki, ale gdyby nadal pracował działałbym pewnie przez niego.Już pomijam, że Apollo Electronics nawet słowem nie przebąkuje na swojej stronie ze jest dystrybutorem Ricoha.
Skontaktuj się z nami