Szukaj
pytam z czystej ciekawosci
zdradz mi prosze, jesli nie chcesz za kazdym razem ustawiac predefiniowalnego balansu bieli, to ile razy zastosowales ta skale w kelvinach?
jesli piszesz, ze to "charakterystyczne" niedoswietlenie, to co za problem na stale ustawic lekko korekte? [/quote]
też zastanawiałem się nad nikorrem 18-70 i tamronem 17-50/2.8
za nikkorem przemawia:
- szybszy i nieco dokładniejszy autofokus,
- 70mm
za tamronem:
- 2.8
jednakże po przeczytaniu testów na optyczne.pl nieco się rozczarowałem tym tamronem...owszem ma 2.8 ale ostrość pojawia się dopiero powyżej 2.8 dorównującwtedy jakości kitowego nikkora. Inne paramety przemawiają za nikkorem....
co więcej niektórzy (również na tym forum) piszą, że kupując produkt tamrona trzeba mieć nieco szczęścia aby nie kupić obiektywu z FF/BF.
2.8 kusi, ale jak dla mnie lepszym wyborem jest kitowy obiektyw nikona +D80 (ale za parę miesięcy kiedy ceny troszkę spadną)
Proponuje wybrac sie do sklepu i samemu sprawdzic..
- nie wiem co oznacza "dokladniejszy AF" - mialem N18-70 mam T17-50 i oba ostrzyly tak samo precyzyjnie
- z predkoscia tez nie bardzo - niby silnik szybszy,ale przy jasniejszym szkle predkosc lapania ostrosci sie rownowazy - ja roznicy w predkosci nie zauwazylem(zauwazalna jest miedzy wymienionymi a Nikkorem 50/1.8 )
- sprawdzalem w sklepie 3 szkla - zadne nie mialo problemow z BF/FF.
- ostrosc od 2.8
slowem - wierzysz w testy - nie kupuj,jesli tak jak ja podchodzisz sceptycznie - idz do sklepu i sprawdz jak jest w rzeczywistosci.
Ze stwierdzonych przeze mnie wad 17-50/2.8
- szerokie szklo - przeslania lekko swiatlo lampki wspomagajacej AF(choc spokojnie mozna wylaczyc)
- na 18 mm cien lampy wbudowanej - znika przy ok 24mm
I walk through the valley of death, I will fear no evil,
for I am the baddest, meanest mother fucker in the valley
www.marcinmichno.com
Skontaktuj się z nami