Close

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 45 z 45

Wątek: D70-D70s-D80

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcinekmm Zobacz posta
    Rozumiem, że D50 lepiej nie brać do ręki, gdyż jakoś nikt nie chce się wypowiadać w tym temacie i nie było brane pod uwagę jako alternatywa do D80 Nie stać mnie na D80, więc chyba jednak pozostaje coś z tych, co dostępne, tj. D50

Czy będzie to zły wybór (sorki za możliwy OT)?
    To będzie doskonały wybór.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kraftsman Zobacz posta
    Kupowanie D80 nie ma sensu jeśli miałbyś przez to kupić gorszy obiektyw lub nie mieć lampy. D80 nie zrobi lepszych zdjęć od D70s. Kluczem do lepszych zdjęć są lepsze obiektywy oraz lepsze światło (czytaj: sabinka).

No i D70s nie powinien przepalać .

D80 - ze względu na ciut lepszą ergonomię, większy wizjer i większą matrycę - tylko jeśli w dalszym ciągu będziesz mógł sobie pozwolic na obiektywy, które zaplanowałeś kupić oraz na lampę.
    D80 lepsza ergonomia nie sądze mam duże łapska i D80 w moich łapach jest trochę za mały natomiast D70s pasuje jak do ręki odlany tyle powiem o ergonomi
    D70s nikkor 18-70 mm / Nikkor 50 mm 1.8 D / CF extreme III

Domyślnie

pytam z czystej ciekawosci

Cytat Zamieszczone przez marusek Zobacz posta

1. Wadliwy balans bieli - loteria. Kilka zdjec jedno po drugim potrafilo miec rozny balans bieli. I prosze mi nie pisac, ze mozna predefiniowalny ustawic - gdy zwiedzam, podrozuje, nie bede na kazdym kroku ustawial balansu. D80 ma skale w K.
    zdradz mi prosze, jesli nie chcesz za kazdym razem ustawiac predefiniowalnego balansu bieli, to ile razy zastosowales ta skale w kelvinach?

Cytat Zamieszczone przez marusek Zobacz posta
    Na dodatek przy niedoswietleniu charakterystycznym dla D70 i probie wyciagania pozniej cieni, uwidaczniaja sie smugi, czy tez paski. To nie banding, tylko charakterystyczne szumy.
    jesli piszesz, ze to "charakterystyczne" niedoswietlenie, to co za problem na stale ustawic lekko korekte? [/quote]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WolaskoW Zobacz posta
    teraz tylko szukać szkła (kit badz T17-50) i akcesoriów
    też zastanawiałem się nad nikorrem 18-70 i tamronem 17-50/2.8

za nikkorem przemawia:
    - szybszy i nieco dokładniejszy autofokus,
    - 70mm

za tamronem:
    - 2.8

jednakże po przeczytaniu testów na optyczne.pl nieco się rozczarowałem tym tamronem...owszem ma 2.8 ale ostrość pojawia się dopiero powyżej 2.8 dorównującwtedy jakości kitowego nikkora. Inne paramety przemawiają za nikkorem....

co więcej niektórzy (również na tym forum) piszą, że kupując produkt tamrona trzeba mieć nieco szczęścia aby nie kupić obiektywu z FF/BF.

2.8 kusi, ale jak dla mnie lepszym wyborem jest kitowy obiektyw nikona +D80 (ale za parę miesięcy kiedy ceny troszkę spadną)

Domyślnie

Proponuje wybrac sie do sklepu i samemu sprawdzic..
    - nie wiem co oznacza "dokladniejszy AF" - mialem N18-70 mam T17-50 i oba ostrzyly tak samo precyzyjnie
    - z predkoscia tez nie bardzo - niby silnik szybszy,ale przy jasniejszym szkle predkosc lapania ostrosci sie rownowazy - ja roznicy w predkosci nie zauwazylem(zauwazalna jest miedzy wymienionymi a Nikkorem 50/1.8 )
    - sprawdzalem w sklepie 3 szkla - zadne nie mialo problemow z BF/FF.
    - ostrosc od 2.8
    slowem - wierzysz w testy - nie kupuj,jesli tak jak ja podchodzisz sceptycznie - idz do sklepu i sprawdz jak jest w rzeczywistosci.

Ze stwierdzonych przeze mnie wad 17-50/2.8
    - szerokie szklo - przeslania lekko swiatlo lampki wspomagajacej AF(choc spokojnie mozna wylaczyc)
    - na 18 mm cien lampy wbudowanej - znika przy ok 24mm
    I walk through the valley of death, I will fear no evil,
    for I am the baddest, meanest mother fucker in the valley
    www.marcinmichno.com

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów