Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Question Fotografia nocna

Witam.
    Jestem użytkownikiem aparatu nikon d3000 po zrobieniu zdjecia na czasie 30" potem muszę odczekać drugie tyle aż się pojawi. Mam od kilku dni pilota po 5min naświetlania również muszę czekać cierpliwe zanim zrobię drugie zdjęcie. Czy to normalne? Czy może to wina karty pamięci? Pomocy!

Domyślnie

Masz włączoną redukcję szumów dla długiego czasu naświetlania, aparat po zrobieniu zdjęcia zawsze robi tzw. czarną klatkę z takim samym czasem naświetlania co zdjęcie, musisz to wyłączyć. To normalne.
    D300, F90x, F401: S17-50, N70-210/4, N35-105
    Praktica MTL 5B, MTL 3 : Helios 44m-4, Revuenon 135 2.8. Pentor 28 2.8, Domiplan 50 2.8
    Zorka 4, Fied 5, Smiena Symbol, Lubitel 166 U, Agfa Isolette II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jasin Zobacz posta
    Masz włączoną redukcję szumów dla długiego czasu naświetlania, aparat po zrobieniu zdjęcia zawsze robi tzw. czarną klatkę z takim samym czasem naświetlania co zdjęcie, musisz to wyłączyć. To normalne.
    Tak, to właśnie moze byc tego przyczyna

Domyślnie

Nawet nie może a na bank
    Mój kiedyś to nawet z 20 minut mielił fotę naświetlaną 45 minut
    pralka Siemens, żelazko Tefal, kuchenka Samsung, stolik najtańszy z ikei

Domyślnie

A wyłączenie tej funkcji nie sprawi, że nagle po zrobieniu danego zdjęcia pojawi się okropelne ziarno ?
    Ostatnio edytowane przez Hittem ; 14-04-2013 o 13:41

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hittem Zobacz posta
    A wyłączenie tej funkcji nie sprawi, że nagle po zrobieniu danego zdjęcia pojawi się okropelne ziarno ?
    Jakieś tam się pojawi, ale możesz je wtedy usunąć w programie graficznym. Najlepiej spróbuj, przecież aparat od tego nie wybuchnie.
    D300, F90x, F401: S17-50, N70-210/4, N35-105
    Praktica MTL 5B, MTL 3 : Helios 44m-4, Revuenon 135 2.8. Pentor 28 2.8, Domiplan 50 2.8
    Zorka 4, Fied 5, Smiena Symbol, Lubitel 166 U, Agfa Isolette II

Domyślnie

Oczywiście, że spróbuję! Kilka dni bawię się pilotem. Dzień mnie irytuje, chcę noc! Problem w tym, że mam ten pilot i wieczorami albo pada deszcz albo jest zachmurzone niebo. No, ale spoko dzięki za pomoc, bo chłopaki kończyli naświetlanie i ustawiali następne kadry a ja siedziałem i czekałem aż się zdjęcie pojawi drugie tyle czasu hehe.

Domyślnie

[QUOTE=Hittem;3105624]A wyłączenie tej funkcji nie sprawi, że nagle po zrobieniu danego zdjęcia pojawi się okropelne ziarno ?[/

Chcac uniknac szumow/ziarna uzywaj najnizszego, natywnego iso.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chory Zobacz posta

Chcac uniknac szumow/ziarna uzywaj najnizszego, natywnego iso.
    ale ziarno nie powstaje tylko z powodu używania wysokiej czułości, ale także z powodu grzania się matrycy, przy fotografowaniu z długimi czasami, więc można mieć niezłą kaszkę także na ISO natywnym. Z tego powodu astrofotografowanie, których "robota" to długie naświetlanie często "zamrażają", żeby matryca się nie grzała
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Ogólnie gdzieś tam wyczytałem, że pod czas długiego naświetlania wypalają się piksele i w ogóle możemy spalić matrycę? Nie wiem czy dobrze to napisałem.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów