Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    hobb3
    Gość

Domyślnie Metz 32 CT7 i nikon d70

Witam wszystkich!

Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem D70-ki. W moje ręce trafiła również lampa Metz 32 CT7. Ponieważ jestem laikiem w sprawie lamp, a nie chciałbym przez przypadek czegoś zepsuć, to pomyślałem, że zapytam tu na forum i może jakaś miła duszyczka podzieli się ze mną swą wiedzą.

Lampa ta ma na stopce chyba 6 V, więc o przepaleniu nie powinno być mowy.

1) Ale czy są jeszcze jakieś inne kwestie, które mogłyby mieć wpływ na kompatybilność z nikonem?

2) Czy potrzebny jest specjalny adapter, by wykorzystać w pełni możliwości współpracy lampy zewnętrznej z aparatem?

3) No i najważniejsze, czy mogę spokojnie używać tej lampy z d70?

Z góry dzięki za wszelką pomoc

Piotr

[ Dodano: Pon 11 Lip, 2005 ]
    Dwa posty na dwóch forach i brak odzewu

Is anybody out there?

Domyślnie

chyba niebardzo mam metza kupionego do analogowej 65 i kolesie z fotojokera stwierdzili że może uszkodzić elektronikę 70 - faktem jest to że nie działa bo wcześniej pożyczyłem ją koledze do 70 i do niczego mu się nie przydała - lampę musisz kupić dedykowaną do cyfry, albo zainwestować w adapter - przejściówkę ok 300 zł
    ale o co chodzi?

Domyślnie Re: Metz 32 CT7 i nikon d70

Cytat Zamieszczone przez hobb3
    [ Dodano: Pon 11 Lip, 2005 ]
    Dwa posty na dwóch forach i brak odzewu
    Bo ileż można pisać. Takich pytań było tu dziesiątki jeżeli nie setki. Zmienia się tylko model błyskograta.
    D70 nie ma standartowego TTLa tylko nowy wynalazek skośnokich inżynierów zwany iTTlem, w związku z czym żaden błyskograt nie obsługujący iTTLa z nim nie zagada. AMEN
    pozdrawiam Krzysiaczek

Oszczędny w słowach
    Miasto
    prawie Kłodzko

Domyślnie

żaden błyskograt nie obsługujący iTTLa z nim nie zagada

Ja ostatnio odgrzebałem jakiś plastik ze stopką i napisem 'ELWA' z boku. Mój ojciec twierdzi, że używał tego czegoś z eksą (exą ?) jako lampy błyskowej - z D70 działa bez problemu, mimo, że ma ponad 20 lat... Znaczy, że to coś ma iTTL ?
    D70 | 18-70 | 70-300 | SB-800

Domyślnie

Zmrożon mozesz przekazac ode mnie uklony dla Ojca. Uzywalem tego samemu sprzetu.

Domyślnie

[quote="Zmrożon
    Ja ostatnio odgrzebałem jakiś plastik ze stopką i napisem 'ELWA' z boku. Mój ojciec twierdzi, że używał tego czegoś z eksą (exą ?) jako lampy błyskowej - z D70 działa bez problemu, mimo, że ma ponad 20 lat... Znaczy, że to coś ma iTTL ?[/quote]

Acha ma taki sam iTTL jak lampy studyjne
    A rozróżniasz tą subtelną różnicę między błyskaniem, a sposobem pomiaru i panowania nim.
    No poleccie jeszcze jakieś fajne wynalazki koledze, ciekawe na kim psy będzie wieszał.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Oszczędny w słowach
    Miasto
    prawie Kłodzko

Domyślnie

Kacperek - jasne, że przekaże

Szymony - no dostrzegam, ale od 20. letniej lampy nie wymagam. Właściwie to byłem mile zaskoczony, ze ona błyska jak przyciskam spust

I na mnie na pewno nie będzie wieszał, bo jak dorwie taką lampe, to będzie w 100 % z niej zadowolony. Żeby wymienić tylko niektóre jej plusy :
    - jest masywna = profi wygląd
    - ładuje sie 7 do 10 sekund - można mierzyć stoperem = jak masz duży stoper, to wiadomo profi wygląd
    - podczas ładowania świszczy tak, że słychać ją w promieniu 20m - profi wygl... dźwięk powiedzmy
    - błyskiem można kogoś oślepić na kilka sekund = przydatne do ucieczki z profi sprzętem

A tak na serio, czemu miałby psy wieszać ? Tym moim 'wynalazkiem' niczego nie zepsuje ( sprawdzałem, napięcie w chwili błysku wynosi 56 V), nie zbankrutuje na nim, a zyska ciekawe doświadczenia ( czyt. wade słuchu po długim używaniu).
    D70 | 18-70 | 70-300 | SB-800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zmrożon
    A tak na serio, czemu miałby psy wieszać ? Tym moim 'wynalazkiem' niczego nie zepsuje ( sprawdzałem, napięcie w chwili błysku wynosi 56 V), nie zbankrutuje na nim, a zyska ciekawe doświadczenia ( czyt. wade słuchu po długim używaniu).
    Są przyjemniejsze rzeczy niż dobieranie wartości przysłpny z tabelki
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Ja też mam ELWE i też bez probemu działa w d70. Wcześniej używałem z zenitem !
    Jest dużo lepsza niż wbudowana lapeczka w d70 i nie kosztuje 1000zł co sb-600 :P!
    Ja dodatkowo zrobiłem sobie do niej profesjonalny dyfuzor LOL.

Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez OBcY
    Jest dużo lepsza niż wbudowana lapeczka w d70 i nie kosztuje 1000zł co sb-600 :P!
    To odpal nia CLS, jak jest dużo lepsza. Szufelka w AGD i pył magnezowo-aluminowy pewnie jeszcze taniej wyjdzie. Po co wy te aparaty kupiliście, takie drogie przecież.
    SB600 1000 zł, a wiesz ile ten szczyt techniki zakładów z Kołobrzegu kosztował w latach 80-ych. Biadolił byś na cenę tak samo jak na SB dziś i jeszcze tydzień w komitecie kolejkowym musiałbyś się meldować
    pozdrawiam Krzysiaczek

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów