Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11
    Oszczędny w słowach Awatar vela44
    Miasto
    Jabłonowo Pom.

Domyślnie D3200 problem z kolorami

Witam, od kilku dni mam D3200 i coś mi nie gra z kolorami, w związku z tym pytanie do innych posiadaczy tych aparatów - jak to jest u Was?
    Wg mnie przekłamuje głównie jeśli na zdjęciu jest coś zielonego lub żywszy kolor, zieleń wypada rażąca zamiast stonowanej jaką widzi moje oko. Po zrobieniu zdjęcia fioletowego kwiatka za każdym razem wychodzi on niebieski, podczas gdy pozostałe elementy tła są takie jak ja je widzę w wizjerze. Rudy kot na zdjęciu ma lekko zielonkawe futro zamiast intensywnie rudego.
    Nie zmieniałam ustawień w Picture Control ani balansu bieli, ISO też na auto, zdjęcia robię w programie P i M, ale na zielonej małpce jest tak samo z kolorami, raz wychodzą ładnie, a raz niektóre aż "świecą".
    Czy ktoś ma podobnie? Bo być może to urok matrycy, pierwszy raz mam aparat z CMOS, poprzedni miał CCD i tylko 6Mpix, nie wiem czy mam z tym żyć, czy może to jakaś wada produktu?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Horní Slezsko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vela44 Zobacz posta
    Witam, od kilku dni mam D3200 i coś mi nie gra z kolorami, w związku z tym pytanie do innych posiadaczy tych aparatów - jak to jest u Was?
    Wg mnie przekłamuje głównie jeśli na zdjęciu jest coś zielonego lub żywszy kolor, zieleń wypada rażąca zamiast stonowanej jaką widzi moje oko. Po zrobieniu zdjęcia fioletowego kwiatka za każdym razem wychodzi on niebieski, podczas gdy pozostałe elementy tła są takie jak ja je widzę w wizjerze. Rudy kot na zdjęciu ma lekko zielonkawe futro zamiast intensywnie rudego.
    Nie zmieniałam ustawień w Picture Control ani balansu bieli, ISO też na auto, zdjęcia robię w programie P i M, ale na zielonej małpce jest tak samo z kolorami, raz wychodzą ładnie, a raz niektóre aż "świecą".
    Czy ktoś ma podobnie? Bo być może to urok matrycy, pierwszy raz mam aparat z CMOS, poprzedni miał CCD i tylko 6Mpix, nie wiem czy mam z tym żyć, czy może to jakaś wada produktu?
    Możesz z tym żyć, możesz też zmienić. Sprawdź w instrukcji zmiana nasycenia kolorów i po prostu je zmniejsz.
    Pozdrawiam !

Domyślnie

Wyłącz automatyczny balans bieli, na odpowiedni do warunków.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Sprawdz w ustawieniach Balans bieli (AUTO, sloneczko, chmurka itp...) i używaj zgodnie z warunkami na zewnątrz, sprawdz w menu picture controll i użyj "naturalne", coś mi się zdaje, że w niektórych warunkach automatyka aparatu kłamie - a potrafi tak robić.... automat potrafi robić dobre i złe zdjęcia.

Domyślnie

Albo wgraj profil kolorow jaki uwazasz za najlepszy
    Albo NEF i balans kolorow
    Innej rady NIE MA

Oszczędny w słowach Awatar vela44
    Miasto
    Jabłonowo Pom.

Domyślnie

A może ktoś ma D3200? Ciekawi mnie jak wyświetlają się zdjęcia w innych aparatach, bo zdjęcia przeniesione na kompa wyglądają zupełnie inaczej niż pokazuje ekran w aparacie.

Domyślnie

A może ktoś ma D3200? Ciekawi mnie jak wyświetlają się zdjęcia w innych aparatach, bo zdjęcia przeniesione na kompa wyglądają zupełnie inaczej niż pokazuje ekran w aparacie.
    W każdym tak jest - LCD aparat nie służy do oceniania, ani jasności zdjęcia, ani jego kolorów. Jest to tylko podgląd.
    A poza tym, jak nie masz skalibrowanego monitora, to nie możesz porównywać zdjęć na nim wyświetlanych do czegokolwiek.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Matryca w aparacie nie jest tak doskonała jak ludzkie oko, kolory rejestrowane przez aparat nigdy nie będą takie jak my je widzimy.
    Ważne jest aby przekłamania były jak najmniejsze, dlatego należy ustawić sobie w opcjach przetwarzania obrazu własny profil który będzie najbardziej nam odpowiadał.
    Jeśli chodzi o kolor fioletowy, nie wiem dlaczego, ale zarówno w Nikonach oraz Canonach na wyświetlaczu aparatu jest wyświetlany jako niebieski, po zgraniu na kompa jest fioletowy.
    Jeśli weźmiemy kilka aparatów różnych marek i zrobimy to samo ujęcie, różnice w oddaniu barw będą na pewno, to samo występuje w przypadku TV.
    Wystarczy przyjrzeć się kilkunastu telewizorom w markecie gdzie wszystkie emitują ten sam program, zauważymy znaczne różnice w kolorach, tonacji, ostrości.
    Ktoś powie, przecież można w menu to wyregulować, owszem, ale pewnych właściwości matrycy nie da się wyregulować, trawa zawsze jest zielona, ale ile ma odcieni, w jednym będzie naturalna w drugim nie.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Ja mając Nikona D60 z kitowym obiektywem 18-55 VR też miałem takie odczucia co do koloru zielonego. Był za bardzo nasycony. Róż był za intensywny. Zmieniło się to dopiero po wymianie obiektywu na 18-105. Sam byłem zdziwiony, że obiektyw może mieć wpływ na kolorystykę.
    D3100 | N35 1.8G | N18-105VR | N55-200VR.

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez moharp Zobacz posta
    Ja mając Nikona D60 z kitowym obiektywem 18-55 VR też miałem takie odczucia co do koloru zielonego. Był za bardzo nasycony. Róż był za intensywny. Zmieniło się to dopiero po wymianie obiektywu na 18-105. Sam byłem zdziwiony, że obiektyw może mieć wpływ na kolorystykę.
    Ponieważ posiadam obydwa obiektywy które wymieniłeś, mogę również to potwierdzić, w 18-55 kolory są bardziej nasycone, nie jest to jakaś znaczna różnica, ale jest.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów