Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: Slub zwykly

Domyślnie

Hmm. Mnie podobają się kolory, bardzo fajne ale ten set jest bardzo słabo dobrany. Najpierw detale jakby to one były ważniejsze a potem nagromadzenie centralnych, szerokich kadrów. Mnie się całkiem podobają ale jako całość nie wypadają za dobrze, nudzą. Trzy razy kobieta schodzi ze schodów w centralnym, szerokim kadrze. W klatkach plenerowych brak jakiejkolwiek świeżości. Moim zdaniem wypadłoby to o wiele lepiej gdybyś znacznie ograniczył ilość wrzuconych zdjęć. Bo na moje oko widać w tym świadomy styl ale...

Bardzo nie podoba mi się Twoja agresja. Zapewne czujesz się lepszy od lamusów przestrzegających podręcznikowych zasad trójpodziału ale Jose Villa jeszcze z Ciebie nie jest. Popatrz jak są zbudowane sety na jego blogu, połykam je w całości bez chwili znużenia.

Domyślnie

Asolutniego nic złego w centralnych kadrach - tylko tu wrzuciłeś prawie same takie - uważam, że dobrze byłoby całość trochę urozmaicić

Domyślnie

@ hipcio_stg - a kto wyznaczna ślubne "standarty"? z nastawieniem, że muszę iść odrobić żelazne kadry, to by mi się zdjęć nie chciało robić...

Domyślnie

@magdakryjak To zrezygnuj ze ślubów. Śluby to zwykła hałtura. Wiem, bo siedzę w tym od dziesięciu lat (co prawda jako muzyk a nie fotograf, ale znam śluby na wylot). Są rzeczy, których się nie zmieni i już. Wesele to zlot rodzinny, który często i gęsto jest rozstrzelony wiekowo nawet o 90 lat. Trzeba pamiętać o wszystkich. Tak jak my musimy zagrać dla wszystkich i dla dzieci, dla młodzieży, dorosłych jak i mocno dojrzałych. Tak samo fotografowie muszą zrobić zdjęcia, które śmiało będzie można dać rodzicom, dziadkom, pradziadkom, chrzestnym itd. Zdjęcie trafiające do ramki dziadków niestety musi być kadrowane po staremu. Jak nie zrobisz takiego zdjęcia to jesteś spalona. Młodzi często mają chwilowe zafascynowanie trendem. Zdjęcia wyprane, pocięte w szyi, w kupie gówna, na koparce, w starej kamienicy byle inne niż kuzynka, sąsiadka itd. Ciekawe co powiedzą o tych zdjęciach za 20 lat. Pewnie będą takie trendy, że nie będzie im się chciało do nich wracać. Tak samo jest z filmem z wesel. Kiedyś były kiczowate czołówki, na przysiędze przebitki ze shreka, balony i serpentyny z painta. Dziś nikt nie chce tego oglądać. Trzeba robić ponadczasowo! Tak jak my nie unikniemy przyśpiewek biesiadnych przy stole którymi rzygam tak fotografowie nie unikną nudnych kadrów.

Przepraszam za OT, ale wytyczono mnie do tablicy to odpowiadam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magdakryjak Zobacz posta
    @ hipcio_stg - a kto wyznaczna ślubne "standarty"? z nastawieniem, że muszę iść odrobić żelazne kadry, to by mi się zdjęć nie chciało robić...
    Poczytaj o standardach/normach w tym normach PL i co najważniejsze, jak powinna i co powinna posiadać/nieposiadać poprawna fotka.
    Ostatnio edytowane przez josephebeloki ; 10-04-2013 o 10:33
    "Nikon"

Domyślnie

@hipcio_stg - dla Ciebie może hałtura, dla mnie praca - różnica chyba jest taka, że uważam, że można zrobić zdjęcia ślubne więcej niż poprawne, że mogą być ciekawe, nie tylko dla fotografa i pary młodej nie lubię słowa hałtura, bo dla mnie oznacza bylejakość. Masz rację, że takie ślubne muszą być z założenia pamiątką z tego dnia, i żeby się obroniły za jakiś czas muszą być po prostu dobre - niekoniecznie pastelowe lub z tryliardem odbić w lusterkach, bo to tylko moda. Te centralne kadry, które tu pokazał Sligo wytrzymają próbę czasu MZ. Ale 5 set mimo, że nie klasyczny, to podoba mi się

@josephebeloki - juz lecę

Domyślnie

@magdakryjak Też kiedyś myślałem, że można robić cuda na weselach. Niestety lata praktyki uświadomiły mi stan rzeczy. Prawda jest taka, że to zawsze będzie chałtura. Trzeba się z tym pogodzić. Feel też grał na weselach... i walił chałturę. Nie każda chałtura to bylejakość, ale panuje moda na anglojęzyczne słownictwo, zachowania dalekozachodne i wiele innych co dla mnie kreuje chałturę życia. Nie dbamy o język ojczysty, bo nie jest w modzie. Dlaczego tylko w Polsce mówimy płyta "si-di" Wszędzie na świecie mówią "ce-de"... Taka codzienna chałtura. Jak się chce sztukę robić to na wystawy z modelami (wtedy obowiązują tylko Twoje reguły). Z drugiej strony trochę zmąciliśmy granicę pomiędzy urozmaiconymi kadrami, a niezrozumiałymi kadrami.

Domyślnie

hee? że co? błagam. Klient wybiera co mu odpowiada. Dla mnie fotograf który potrafi dobrze obrobić fotki czy zbudować zdjęcie na których są 3-4 ciekawe plany to nie tylko ktoś kto podąża za modą a ktoś kto ma do tego świetne oko i potrafi budować zdjęcia których cienias czy fotograf za dofinansowania nie podrobi. Przede wszystkim to ma się dobrze prezentować. Kiedyś usłyszałem od pewnego faceta, że Adam Trzcionka w sumie nie prezentuje sobą nic szczególnego. Potem obejrzałem zdjęcia autora tego cytatu i dziwnym trafem w zasadzie były to fotki które jest w stanie zrobić każdy z odrobiną smaku i wiedzy.
    "Jak się chce sztukę robić to na wystawy z modelami". - To już chodzi o to czy znajdą się klienci czy nie. Moim zdaniem Jeffa Ascougha czy Jose Villa można określić artystami i osiągnęli wiele w fotografii ślubnej. Kwestia klienteli w jaką się celuje. Jeśli chce się wpasować w gust większości Polaków to wystarczy zrobić ostre zdjęcia i brać 1500zł. Ale są też klienci o wiele bardziej ambitni, o znacznie bardziej wyszukanym guście i większych oczekiwaniach. I fotografowie którzy też o wiele więcej od siebie wymagają.
    "Feel tez grał na weselach i walił chałturę." Nie rozumiem przykładu, oni zawsze muzyką i poziomem tekstów prezentowali poziom dna.
    Nie dbamy o język ojczysty? Zgodzę się ale podany przykład jest śmieszny. Compact Disc to nie jest polska nazwa więc nie mam nic do wymawiania "si-di". Jak ktoś mówi "mejd in czajna" zamiast "made in china" też nie odbieram tego jako ataku na język polski.
    Z pewnością wolę kogoś kto mówi "si-di" czy "blutuf" niż kogoś kto na lewo i prawo rzuca bluzgami
    Ostatnio edytowane przez Coof ; 10-04-2013 o 22:03

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Coof Zobacz posta
    [...]"Feel tez grał na weselach i walił chałturę." Nie rozumiem przykładu, oni zawsze muzyką i poziomem tekstów prezentowali poziom dna.[...]
    He. He
    Dzięki Coof Właśnie skojarzyłem o kogo chodzi z tym "Feel"
    Dobre Ale to poziom wód gruntowych

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    Ale to poziom wód gruntowych
    ... niżej ...
    Sprzętowy onanizm prowadzi do twórczej impotencji

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów