Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Domyślnie Statyw Slik PRO 624 CF carbon

Mój obecny statyw waży ok 2,5 kg i ma ponad 60 cm po złożeniu. Jest wysoki, stabilny ale jego waga i rozmiary bardzo utrudniają dłuższe wypady. Po kilku ostatnich dłuższych wypadach foto a także mając w planach wycieczkę do Francji zaczynam się poważnie zastanawiać nad wyminą statywu na coś zdecydowanie mniejszego i lżejszego.

Statywy karbonowe Manfrotto czy Gitzo to niestety kwoty czterocyfrowe przeważnie z dwójką na początku więc z wiadomych względów mówię 'pas'. Po długim szperaniu w necie znalazłem kilka modeli statywów Slik Pro. Tytułowy model 624 CF bardzo by mi odpowiadał wagowo i wymiarowo. Cenowo też nie ma dramatu.

Czy ktoś z Was używa karbonowych statywów tej firmy i może coś na ich temat powiedzieć. Jak się to sprawuje czy jest solidnie wykonany i nie rozleci się po pół roku? Czy to naprawdę włókno węglowe przyzwoitej jakości czy bardzie imitacja? Jeśli nie Slik to czy znajdę coś podobnego o zbliżonych wymiarach wadze i w podobnej cenie?
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

podłączam się do zapytania.
    Znalazłem w sieci interesujący link http://www.fredmiranda.com/forum/topic/797199, taki benro kosztuje ok 400 zł wg ceneo i waży w okolicach 1kg z głowicą. Ciekawe czy to sie wogole do czegos nadaje..
    D700 | N16-35/4 | N50/1.4G | N85/1.8D

Domyślnie

cześć Borat, znalazłeś może coś ciekawego? bo ja wciaz sie rozgladam.. ten slik wyglada bardzo zachęcająco. mam juz jednego slika (330) i jestem bardzo zadowolony. Więc może i ten zdał by egzamin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dame Zobacz posta
    cześć Borat, znalazłeś może coś ciekawego? bo ja wciaz sie rozgladam.. ten slik wyglada bardzo zachęcająco. mam juz jednego slika (330) i jestem bardzo zadowolony. Więc może i ten zdał by egzamin
    Niestety nic nowego się nie dowiedziałem się na temat tego slika.

Szukając informacji o Sliku 624 i 634 obejrzałem ten film: http://www.youtube.com/watch?v=srKi4GeQ5Rc

Bardzo spodobał mi się statyw: Promaster T525P waga: 900 g, 135cm po rozłożeniu, po złożeniu 36cm udźwig 6kg.

Jest solidniejszy i sporo wyższy po rozłożeniu od slika 624 a po złożeniu ma podobne wymiary. Niestety jego cena to ok 300 $ i nie znalazłem go w żadnym polskim sklepie.

http://www.amazon.com/ProMaster-Syst.../dp/B002W26Y22

Na razie mam dylemat bo zależy mi na jak największej stabilności, w miarę dużej wysokości przy możliwi małej wadze i wymiarach po złożeniu. Ten promaster byłby idealny. Tylko cena trochę spora i zakup tylko za granicą. W Polsce nawet jak by był dostępny to pewnie z podatkami byłoby z 1500 zł.
    Ostatnio edytowane przez Borat1979 ; 10-04-2013 o 02:39

Domyślnie

Karbonowego slika nie mialem okazji, ale firma raczej miała porządne produkty.
    Możesz zerknąć natomiast na velbona - widzę, że też nie są jakoś wybitnie dostępne, ale niedużą Sherpe Pro CF-435 nawet w euro mają na stanie (ew.535).
    "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Borat1979 Zobacz posta
    Niestety nic nowego się nie dowiedziałem się na temat tego slika.

Szukając informacji o Sliku 624 i 634 obejrzałem ten film: http://www.youtube.com/watch?v=srKi4GeQ5Rc

Bardzo spodobał mi się statyw: Promaster T525P waga: 900 g, 135cm po rozłożeniu, po złożeniu 36cm udźwig 6kg.

Jest solidniejszy i sporo wyższy po rozłożeniu od slika 624 a po złożeniu ma podobne wymiary. Niestety jego cena to ok 300 $ i nie znalazłem go w żadnym polskim sklepie.

http://www.amazon.com/ProMaster-Syst.../dp/B002W26Y22

Na razie mam dylemat bo zależy mi na jak największej stabilności, w miarę dużej wysokości przy możliwi małej wadze i wymiarach po złożeniu. Ten promaster byłby idealny. Tylko cena trochę spora i zakup tylko za granicą. W Polsce nawet jak by był dostępny to pewnie z podatkami byłoby z 1500 zł.
    Widzę, że obaj szukamy statywu o identycznych założeniach

Dzięki za link do youtube'a, rzeczywiście Promaster pomimo śmiesznej trochę nazwy, prezentuje się bardzo atrakcyjnie. Prezenter o tym wspomniał, ale wydawało się że nogi promastera składały się z większą łatwością niż te w slikach. Zachęcił mnie też tą głowicą - rzeczywiście głowice slika nie są doskonałe. Wraz z moją 330tką dostałem głowicę oznaczoną symbolem SH-705E. Zdaje egzamin, ale w momencie kiedy trzeba zrobić precyzyjną korektę kadru, to ruch nie jest w 100% płynny. Szkoda, że nie skomentował głowic slika w prezentowanych modelach..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dame Zobacz posta
    Widzę, że obaj szukamy statywu o identycznych założeniach

Dzięki za link do youtube'a, rzeczywiście Promaster pomimo śmiesznej trochę nazwy, prezentuje się bardzo atrakcyjnie. Prezenter o tym wspomniał, ale wydawało się że nogi promastera składały się z większą łatwością niż te w slikach. Zachęcił mnie też tą głowicą - rzeczywiście głowice slika nie są doskonałe. Wraz z moją 330tką dostałem głowicę oznaczoną symbolem SH-705E. Zdaje egzamin, ale w momencie kiedy trzeba zrobić precyzyjną korektę kadru, to ruch nie jest w 100% płynny. Szkoda, że nie skomentował głowic slika w prezentowanych modelach..
    Głowice mam więc to mnie zupełnie nie interesuje bo i tak zamarzam kupić same nogi.

Domyślnie

a mozna wiedziec jaka glowica? bo tego tematu to zupelnie nieogarniam..

Domyślnie

Manfrotto 460 MG

W przyszłości zamierzam wymienić ją na coś takiego:
    Manfrotto 410
    Ostatnio edytowane przez Borat1979 ; 11-04-2013 o 00:34

Uprawnienia umieszczania postów