Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Domyślnie Pierwsza sesja Olka

Zostałem poproszony przez znajomych o cyknięcie kilku fotografii dla rodziny.
    Zdaję sobie sprawę, że nie jest łatwe uchwycić dzieciaka w jego wieku, jak i również stanąć na wysokości zadania by Rodzice dziecka mieli kilka zdjęć które moga rozesłac po rodzinie
    Starałem się jak mogłem i o to efekt. Jako że jestem początkujący w tych klimatach a zazwyczaj zajmowałem się raczej plenerem niz ludzmi i dziećmi , prosze o uwagi i pomoc w dalszym działaniu

Tak wiem zdjęcia są typowo albumowe
    Dodam też, że na prawde nie łatwo było cokolwiek uchwycić gdyż dziecko nawet na minute w spokoju usiąść nie mogło

Ostatnio edytowane przez Gandalf230 ; 05-04-2013 o 16:11
    Nikon D7000+ Nikor 50 f 1.8 mm +Nikor 35f 1.8 mm = [B]Nikor 85f 1.8 mm[/B+ Sigma 17-50 f 2.8 + Nikon SB-900 + SIGMA Art 35
    www.mimphotography.pl

Domyślnie

1. Na wszystkich trzech kadrach - brak ostrości / faktura głowy dziecka przypomina mi plastikowość zdjęć wykonanych komórką. Nie wiem czy to kwestia nietrafionej ostrośći czy jakiejś lokalnej obróbki twarzy w postprocesie - ale ogólnie jest źle. Dużo ostrzejszy jest np. sweterek.
    2. Tło rozprasza.
    3. Masz przyzwoicie opanowane światło.
    Dominik
    Fujifilm X10 | D90 | S 10-20 | T 28-75 | N 70-300 VR | N 35 | Metz 58 AF1 | Metz 48 AF1 l Lensbaby
    flickr

Domyślnie

Twarz nie byla ruszana a ostrość ... nie łatwo uchwycic ostrośc w danym punkcie jak dziecko biega z predkością małego smaochodzika po domu nie chcac stanać nawet w miejscu
    ale faktycznie - tez mi troszke tej ostrosci brak

faktura twarzy nie wiem czemu taka wyszla
    Nikon D7000+ Nikor 50 f 1.8 mm +Nikor 35f 1.8 mm = [B]Nikor 85f 1.8 mm[/B+ Sigma 17-50 f 2.8 + Nikon SB-900 + SIGMA Art 35
    www.mimphotography.pl

Domyślnie

Model: NIKON D60
    Data wykonania: 2013-03-30 19:40:52 (no TZ)
    Długość ogniskowej: 50.0mm (Ekwiwalent 35mm: 75mm)
    Przysłona: f/4.0
    Czas ekspozycji: 0.017s (1/60)
    Czułość ISO: 200
    Korekta ekspozycji: brak
    Pomiar światła: Matrycowy
    Balans bieli: Automatyczny
    Lampa błyskowa: Tak (Automatyczny, Wykryto światło odbite)

Przy takim sprzęcie spokojnie można dać inna przysłonę, lepszy czas i podbić ISO. Łatwiej będzie wówczas ostrość załapać i "smarkacza" w locie trafić fajnym zdjęciem. Z pomiarem światła warto pokombinować. Matrycowy nie cieszy się u Nikona poważaniem
    Model pod ręką, jeszcze przez jakiś czas będzie wdzięcznym obiektem focenia. Warto powtórzyć.
    Logo dość brutalne. Fotki typowo rodzinne. Dwójka sympatyczna. 1 i 3 - bałagan w tle.
    Tutaj jest... podpis

Domyślnie

pełna inwigilacja
    uwagi cenne chociaz obiekt pod reką bedzie dopiero za jakiś miesiąc ale biorąc do serca konstruktywne opinie wykonam kilka foci na nowo
    www.mimphotography.pl

Domyślnie

Cenna inwigilacja... Na moje szkraby 1/160 czasem nie starcza aby ostrość była do zaakceptowania.
    D610, D300s, N35mm f/2D, N85mm f/1.8, N55-200mm f/4-5,6, SB-700 i inne klamoty

Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie

Ale tutaj chlopiec siedział w miarę spokojnie i brak ostrosci to ewidentnie wina fotografa . Bardzo podoba mi się kolor i światło.

Domyślnie

Szkoda, że mydlate i tego smoczka bym wywalił. Chyba, że to takie wspomnienie ma być. Wszystko inne OK.
    AMATOR

Uprawnienia umieszczania postów