Close

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 90

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Porównując nawet niemal braci, czyli i7-3930k i E5-1650, widać różnice, szczególnie w pozycji Memory controller:
    http://cpuboss.com/cpus/Intel-Xeon-E...i7-3930K-specs .
    Widzisz tam jakąś różnicę poza tym że Xeon obsługuje więcej RAM, ECC i DDR3 800? - jak to się ma w praktyce? ... no chyba że kolega pytający w tym wątku będzie chciał więcej niż 64 GB RAM, to faktycznie raczej skazany jest na Xeon.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    Co to znaczy niejasne i niekonkretne?

'Nie ma' płyt dwuprocesorowych dla i7, więc takiej konstrukcji sobie nie kupisz - może i byłaby jeszcze wydajniejsza ale cóż z tego skoro nie istnieje...
    I właśnie dla tego takie porównywanie jest bez sensu. Dual czy quad xeon 8 core w zastosowaniach typu rendering, mając te 32watki albo nawet 64 zmiecie praktycznie każda 16 watkową i7... No i? To jest dość oczywiste. Jeżeli chcemy porównać moc obliczeniową, to porównujmy Xeon vs i7 zegar w zegar...

Jak już napisałem, różne zastosowania, różne wymagania i różne features.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    Jak już napisałem, różne zastosowania, różne wymagania i różne features.
    Jeśli nie zauważyłeś wątek jest o maksymalnie wydajnym komputerze a nie o różnicach w procesorach.
    Jeśli ktoś chce kupić wydajny komputer to ma dwa wyjścia - jeden wypasiony i7 albo dwuprocesorowa płyta ale wtedy tylko Xeon - stąd porównania i właśnie dlatego porównanie 1x i7 i 2x Xeon są jak najbardziej na miejscu.

Zamiast się skupiać na szczegółach zrób krok do tyłu i przyglądnij się całemu problemowi...

Domyślnie

Skupiam się na szczegółach, bo o ogólnych sprawach było już mówione. Sam chyba nawet o tym pisałem. Nie ma tutaj chyba o co się spierać.
    A wątek jest o komputerze do 10k PLN co nie jest powalającą sumą na maksymalnie wydajną jednostkę do takich rzeczy. 2-3 quadro + 2 processory + duzo ram, sensowna obudowa, zasilacz, etc to bez problemu może dojść do 20k
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

"10k PLN co nie jest powalającą sumą na maksymalnie wydajną jednostkę do takich rzeczy"
    Wy chyba żartujecie, bo już nie ogarniam tematu
    co wy chcecie obrabiać, serwery z NASA?

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    Widzisz tam jakąś różnicę poza tym że Xeon obsługuje więcej RAM, ECC i DDR3 800? - jak to się ma w praktyce? ... no chyba że kolega pytający w tym wątku będzie chciał więcej niż 64 GB RAM, to faktycznie raczej skazany jest na Xeon.
    Swoboda rozszerzania RAM-u nie jest bez znaczenia, ale dla mnie krytycznie ważnym elementem jest właśnie ECC.

Do zastosowań domowych, to faktycznie psu na budę, ale przy liczenia poważnych projektów, ma to znaczenie.

Zatem nawet jeśli założyciel tego wątku nie wykorzysta możliwości drzemiących w Xeonie, to przy zbywaniu tego sprzętu, będzie to dodatkowy walor.

Cena dla pary przedstawionych procesorów jest podobna, więc jeślibym to ja miał dokonać między nimi wyboru, to oczywiście wybrałbym E5.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Polecacie Xeon (nawet więcej niż jeden), to może policzcie komputer na nich, z odpowiednimi pamięciami (ECC), np. z dwoma Xeon i 128 GB ECC. Sądzę że kupujący nie będzie się bawił w przyszłości w rozbudowę, tylko kupi nowego kompa (jak się mylę, niech założyciel wątku napisze co planuje). Po prosu zawsze wydawało mi się że taki komp z większą ilością CPU i RAM ECC to kupa kasy, i nie wiem czy 10 tys wystarczy na takie "coś".

Domyślnie

Tak jak pisałem wcześniej, w rozbudowę komputera raczej się nie będę bawił. Chciałbym teraz kupić od razu dobry komputer do 10k i mieć spokój na jakiś czas, a za 4-5 lat jak się pozmienia na rynku to lepiej kupić nowy jak ciągle rozbudowywać "starą konstrukcję", (nigdy nie wiadomo czy nie pojawią się przez ten czas znaczne lepsze rozwiązania jak 2x 4x Xeon) a ten zostanie później jako inne stanowisko do pracy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koberek Zobacz posta
    "10k PLN co nie jest powalającą sumą na maksymalnie wydajną jednostkę do takich rzeczy"
    Wy chyba żartujecie, bo już nie ogarniam tematu
    co wy chcecie obrabiać, serwery z NASA?
    Policz sobie koszt 2 8 rdzeniowych xeonow, płyty do tego, 16x8GB RAM i 2 topowych kart Quadro, kontrolera SATA/SAS RAID, 4 sensownych dysków, nawet HDD. To nie jest kosmiczny sprzęt, to jest dobry sprzęt do renderingu/obróbki video, który pomoże zaoszczędzić czas. Nie jest to oczywiście sprzęt dla użytkownika domowego i generalnie składanie tego samemu ma sporo wad w zastosowaniach biznesowych.

Do 10K PLN można mieć bardzo fajny komputer do gier. Za to przy zastosowaniach jak właśnie redering 3d, obróbka filmów, jesteś w stanie zużyć tyle mocy ile masz. Można wykorzystać karty Quadro, wszystkie rdzenie processorów, nawet sąsiadkę. Nie bez kozery, teraz część rzeczy renderuje się "w chmurze" ( wcześniej po prostu kupowało się udział mocy obliczeniowej potrzebny do danego renderu na jakimś dużym serwerze ). Czas to pieniądz, a szybszy sprzęt oszczędza czas.

10k to nie jest na prawdę powalająca suma. Popatrz na ceny komputerów klasy workstation.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Do gier to ja mam sprzęta za 2000zł i w momencie zakupu ciągnął wszystko co było na HD Ready w wysokich detalach. Jak bym jeszcze tysiaka-półtora dołożył to by ciągnął w FHD obecne gry, a w przyszłości też by sobie radził bez problemu. Za 10k można kupić porządną maszynę składając ją samodzielnie i nie decydując się na markowe workstation. Tak, wiem, zaraz zostanę zbesztany i zmieszany z błotem że co ja takie graty do workstation porównuję ale Panowie, siedzę na takich gratach od lat i nigdy żaden mnie nie zawiódł, mimo że nie miałem niezniszczalnych polimerowych kondensatorów na płycie, pamięci ECC i innych dupereli.

Z ciekawości zapytam, skoro dla kogoś kto prowadzi własną firmę usługową (filmy grafika zdjęcia), sprzęt na 16 jajach z HT każdy + 128GB ramu ECC + 2xQuadro + jakieś raidy to nie jest kosmiczny sprzęt, to jaki sprzęt dla takiej osoby byłby naprawde z najwyższej półki, taki kosmiczny?
    ;]

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów