Witam, wlasnie przegladalem stare dyski I znalazlem kilka folderów w których znajduje sie kilkaset zdjęć w formacie nef, czy jest jakas opcja w photoshopie cs5 ktora pozwoli skonwertowac wszystkie pliki na raz? Z góry dzieki.
Szukaj
Witam, wlasnie przegladalem stare dyski I znalazlem kilka folderów w których znajduje sie kilkaset zdjęć w formacie nef, czy jest jakas opcja w photoshopie cs5 ktora pozwoli skonwertowac wszystkie pliki na raz? Z góry dzieki.
Kilka aparatow, dronow, gimbali i takie tam...
tak
1) wrzucasz wszystko do Bridge, zaznaczasz wszystko, w opcjach - narzędzia -> Photoshop -> procesor obrazów -> ustawiasz parametry i klikasz ok
lub
2) wrzucasz wszystko do ACR, zaznaczasz wszystko, klikasz "Zapisz obraz...", ustawiasz parametry i klikasz okale w tym wypadku komp może ciężko to przerabiać z taką ilością otwartych rawów...
|| 5D + 85 1.8 || R+600 + YN622C ||
Zapraszam - https://www.facebook.com/photo.kf
A nie lepiej View NX ktory jest darmowy i bedzie czytal ustawienia aparatu.
Nikon http://greg77.com/
ViewNX 2, do masówki nie potrzeba nic lepszego.
D90 | F75 | F70
35/1.8G | 50/1.8D | 28-85/3.5-4.5 | 18-105/3.5-5.6G | T80-200/4 AI-S
PLC3 | 12XP | H44M-4 | P135/2.8
Panie i Panowie. Mam problem z tym bydlakiem Lightroomem nr 4. Dotychczas bawiłem się PS ale widzę, że LR może więcej, a przynajmniej łatwiej. I tu zaczynają się schody. Przykładowo obrobiłem sobie zdjęcie w Develop i fota podoba mi się, jest miód malina. Photoshopowym "zapisz" jest tutaj (w LR) komenda "Exportuj". Wybrałem sobie/utworzyłem folder gdzie mają być eksportowane obrobione fotki, ustawiłem na wyjściu jpeg np. w jakości 80% i wciskam EKSPORTUJ. Niestety program... eksportuje mi 2 (DWA) pliki. Pierwszy top oryginalny NEF, a gdy zaczyna wysyłac drugi plik czyli JPEG w 2/3 długości paska postępu / przesyłania - wyskakuje mi informacja o braku pamięci (mam 4 GB RAM). Pytanie brzmi: czy zawsze program wysyła aż 2 pliki skoro ja chcę jeden już ten obrobiony ? Nie potrzebuję w nowym folderze plików NEF i JPEG ! Podejrzewam, że exportowanie tylko obrobionego pliku tego w jpeg spowoduje, że pamięci mi wystarczy. Mam nadzieję, że napisałem wszystko zrozumiale i BARDZO dziękuję za pomoc. Ewentualnie chętnie oddzwonię na numer podany na PW jak ustawić tego bydlaka LR
Panerai vel Eliot Capone
Poradziłem sobie sam. Dziękuję.
Panerai vel Eliot Capone
Skontaktuj się z nami