Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Domyślnie konwersja nef do jpg

Witam, wlasnie przegladalem stare dyski I znalazlem kilka folderów w których znajduje sie kilkaset zdjęć w formacie nef, czy jest jakas opcja w photoshopie cs5 ktora pozwoli skonwertowac wszystkie pliki na raz? Z góry dzieki.
    Kilka aparatow, dronow, gimbali i takie tam...

Domyślnie

tak
    1) wrzucasz wszystko do Bridge, zaznaczasz wszystko, w opcjach - narzędzia -> Photoshop -> procesor obrazów -> ustawiasz parametry i klikasz ok
    lub
    2) wrzucasz wszystko do ACR, zaznaczasz wszystko, klikasz "Zapisz obraz...", ustawiasz parametry i klikasz ok ale w tym wypadku komp może ciężko to przerabiać z taką ilością otwartych rawów...
    || 5D + 85 1.8 || R+600 + YN622C ||
    Zapraszam - https://www.facebook.com/photo.kf

Domyślnie

A nie lepiej View NX ktory jest darmowy i bedzie czytal ustawienia aparatu.

Domyślnie

ViewNX 2, do masówki nie potrzeba nic lepszego.
    D90 | F75 | F70
    35/1.8G | 50/1.8D | 28-85/3.5-4.5 | 18-105/3.5-5.6G | T80-200/4 AI-S
    PLC3 | 12XP | H44M-4 | P135/2.8

Domyślnie

Panie i Panowie. Mam problem z tym bydlakiem Lightroomem nr 4. Dotychczas bawiłem się PS ale widzę, że LR może więcej, a przynajmniej łatwiej. I tu zaczynają się schody. Przykładowo obrobiłem sobie zdjęcie w Develop i fota podoba mi się, jest miód malina. Photoshopowym "zapisz" jest tutaj (w LR) komenda "Exportuj". Wybrałem sobie/utworzyłem folder gdzie mają być eksportowane obrobione fotki, ustawiłem na wyjściu jpeg np. w jakości 80% i wciskam EKSPORTUJ. Niestety program... eksportuje mi 2 (DWA) pliki. Pierwszy top oryginalny NEF, a gdy zaczyna wysyłac drugi plik czyli JPEG w 2/3 długości paska postępu / przesyłania - wyskakuje mi informacja o braku pamięci (mam 4 GB RAM). Pytanie brzmi: czy zawsze program wysyła aż 2 pliki skoro ja chcę jeden już ten obrobiony ? Nie potrzebuję w nowym folderze plików NEF i JPEG ! Podejrzewam, że exportowanie tylko obrobionego pliku tego w jpeg spowoduje, że pamięci mi wystarczy. Mam nadzieję, że napisałem wszystko zrozumiale i BARDZO dziękuję za pomoc. Ewentualnie chętnie oddzwonię na numer podany na PW jak ustawić tego bydlaka LR
    Panerai vel Eliot Capone

Domyślnie

Poradziłem sobie sam. Dziękuję.
    Panerai vel Eliot Capone

Uprawnienia umieszczania postów