Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Domyślnie "do kotleta" D800 vs. D600

witam Wszystkich,

wiem że temat dość kontrowersyjny i poruszany w różnych kontekstach, ale mam problem więc pytam.

Miałem wcześniej C 5D mark I i sprzedałem cały zestaw. Czas przyszedł na nowy FX no i pojawił dylemat. Mam około 17000 pln.

A do wyboru (według mnie):
    D800 + Nikkor 24-70 + SB-910
    lub
    D600 + grip + Nikkor 24-70 + Nikkor 50 F1,4 + SB-910 + może coś jeszcze?

Nadmienię, że potrzebuję sprzętu nowego na FV VAT.
    Pomóżcie

Domyślnie

Zacznijmy od tego, dlaczego nie przeczytałeś regulaminu forum podczas rejestracji?

*** NICKI FORUMOWE/KONTA/LOKALIZACJA ***

13. Zabrania się używania nicka forumowego ośmieszającego, wulgarnego lub zawierającego nazwę domeny internetowej lub łudząco ją przypominającej.
    Ostatnio edytowane przez FHR ; 04-04-2013 o 17:32

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez OptiFoto Zobacz posta
    witam Wszystkich,

wiem że temat dość kontrowersyjny i poruszany w różnych kontekstach, ale mam problem więc pytam.

Miałem wcześniej C 5D mark I i sprzedałem cały zestaw. Czas przyszedł na nowy FX no i pojawił dylemat. Mam około 17000 pln.

lub

Nadmienię, że potrzebuję sprzętu nowego na FV VAT.
    Pomóżcie
    Miałem ten sam dylemat. Po wielu miesiącach analizowania postów dotyczących D600 i D800 doszedłem do wniosku, że jeden i drugi do końca nie spełniają moich oczekiwań, więc wybrałem to co tańsze i czekam na taki, który będzie mnie bardziej satysfakcjonował.

PS
    Co do postu kolegi FHR, to się nie przejmuj, bo nie jesteś jedyny, który używa "takiego nicka" na tym forum, a o pisaniu nie na temat nie wspomnę
    Ostatnio edytowane przez FHR ; 04-04-2013 o 23:08
    D600+Grip/D7000+Grip/D90
    N 14-24/N 24-70/S A 35 1.4/N 85 1.8G/T 28-75/N 18-105/N 50 1.8/SB910/SB900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FHR Zobacz posta
    Zacznijmy od tego, dlaczego nie przeczytałeś regulaminu forum podczas rejestracji?
    no... i trzeba będzie powołać komisję śledzą... a wystarczyłoby żeby administrator serwera znał się na robocie i zrobił mały triger przy rejestracji, który nie pozwalałby na założenie konta z zabronionym nickiem
    posiadam kolekcję CL-L2, LC-77, 2xLF-1,LC-58,HB-47... i pasek z żółtym napisem

Domyślnie

Komisje czy nie, ale regulamin jest i trzeba się do niego stosować - my się nauczyliśmy stosować to i kolega młodszy stażem da sobie radę
    D300 \ D70s \ Zenit 11 \ MB-D10 \ N17-55 f2,8 \ N50 f1.8 \ Takumar 50 f1.4 \ SB-800 \

Domyślnie

Jak można zarejestrować się na forum nie czytając jego regulaminu? Co za roztropność ...
    || D610, D750 + Nikkor 35mm f/1.8, Nikkor 85mm f/1.8, SIGMA 20mm f/1.4, Nikkor AF-S 24-120 mm f/4G ED VR || Sony NEX + ZEISS Sonnar T* E 24 mm F1,8 ZA ||

Oszczędny w słowach
    Miasto
    woj. Lubelskie

Domyślnie

Kolega źle zrobił.... no trudno się mówi.

Może czas wrócić do tematu "do kotleta D800 vs. D600". Chętnie dowiem się czegoś nowego

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rul3z Zobacz posta
    Jak można zarejestrować się na forum nie czytając jego regulaminu? Co za roztropność ...
    Podejrzewam, a nawet w stanie jestem się założyć, że nie czyta większość
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Domyślnie

Ja także stoję przed tym dylematem. Ze względu na to, że aparat kupuje się raz na kilka ładnych lat i biorąc pod uwagę zadania stojące przed sprzętem mającym uwiecznić zjadanego kotleta osobiście coraz bardziej skłaniam, się ku d800. Solidniejszy, mi przynajmniej lepiej leży w dłoniach, najlepsza byłaby nowsza wersja d700tki, natomiast bardziej w tą stronę patrząc skłaniam się ku d800 mimo dużej matrycy. Myślę, że lepiej mieć te "dodatkowe" mpixele niż ich nie mieć ( to tak bardzo uogólniając). Ergonomia i możliwości korpusu oraz w y g o d a użytkowania d800 jest dla mnie na +. Miałem kilka razy d800 w swoich łapkach i poprostu bardziej mi podchodzi do ww zadań.
    Lustro, trochę szkła oraz oczobłyski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez OptiFoto Zobacz posta
    lub
    Weź D700/D3s. Serio.

A jeśli jesteś skazany na te dwa nowe:
    D800 ma lepszą ergonomię, ale fatalne sterowanie AF (+ problemy z AF, chyba że zgubiłem wątek i już to naprawili).
    D600 nadrabia bardzo pomocnymi trybami U1 U2, ale jest mocno "zamatorszczony". Smutne jest to, że bardziej "profesjonalny" D700 w czasie premiery kosztował mniej, niż "amatorski" i tandetniej wykonany D600...

Rozważ Canona Ja dziś bym się przyglądał także 5Dmk3 i 6D.

Aha - no i D800 jest stanowczo za wolny i ma za wielką matrycę. Wg mojego rankingu to jest aparat do studia i do filmowania, a nie do reportażu czy kotleta.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów