Jak widzicie, który zestaw lepszy do fotografi przyrodniczej. D800 czy D600 +D7100.Główne aspekty:
- af
- szybkość
- iso
- crop
Ciężko wybrać, cena porównywalna. Przy FF+DX nie wezmę dwóch body do pływadełka.
Szukaj
Jak widzicie, który zestaw lepszy do fotografi przyrodniczej. D800 czy D600 +D7100.Główne aspekty:
- af
- szybkość
- iso
- crop
Ciężko wybrać, cena porównywalna. Przy FF+DX nie wezmę dwóch body do pływadełka.
D....,TC-14II
Co dokładnie w przyrodzie będziesz focić?
Chyba bym wybrał D7100, który tu ma klapsa za FPS
z pozdrowieniami - KrzysiekNikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E
A ja bym chyba wybrał ten, którego tu nie ma ... D800E
Oczywiście pisząc myślałem o fotografowaniu zwierzątek.
pralka Siemens, żelazko Tefal, kuchenka Samsung, stolik najtańszy z ikei
Fotografia ptaków. Pływadełko, czatownie itd.
D800 E nic mi nie daje.
Główie chodzi o porównanie D800,który z racji 36mp robi za FF i DX i zestawu dwóch pozostałych aparatów. Brad Hill chwali D600 do FP.
Ostatnio edytowane przez Olomir ; 04-04-2013 o 12:59
D....,TC-14II
No to jak do ptaków to D800 E (brak filtra dolnoprzepustowego) wydaje mi się idealnym rozwiązaniem, ale to nie typ mojej fotografii, także pewnie plotę głupoty![]()
Ostatnio edytowane przez pgaik ; 04-04-2013 o 13:05
pralka Siemens, żelazko Tefal, kuchenka Samsung, stolik najtańszy z ikei
Zważ jednakże, że na piórach może pojawić się zwiększona mora (powtarzające się wzorki). D800 do ptaków i macro jest chyba lepszy.
Używanie aparatu FX z obiektywami DX... Też miałem nadzieję, że ich użyję, więc zanim kupiłem D800 przejrzałem instrukcję obsługi w pdf żeby zobaczyć, jak to jest rozwiązane. Były tam obrazki przedstawiające m.in. wizjer po podłączeniu obiektywu DX. Nieużywana część matrycy była zamaskowana w wizjerze na szaro, więc się zasugerowałem, że to samo zobaczę po podłączeniu obiektywu DX. Niestety - zobaczyłem tylko cienką ramkę, która wyznacza pole krycia na matrycy, i tyle. Mimo, że robiłem zdjęcia statyczne (ogrody), to kadrowanie było cholernie męczące, winietowanie na brzegach strasznie mnie rozpraszało, większość zdjęć zrobiłem w trybie Live view, co przy dużych kontrastach było kolejnym wyzwaniem. Skończyło się na szybkiej wymianie obiektywów na te do FX. Myślę, że robienie zdjęć seryjnych poruszających się obiektów w trybie DX to naprawdę sztuka, i niezła loteria ile głów się utnie![]()
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 04-04-2013 o 22:02
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Dokładnie tak.
Szczególnie ładnie ją widzę przy sikorkachChociaż przy cropie mora czasem znika.
crop
Aż ciekaw jestem jak by wyglądało to samo ujęcie z D800 bez "E"?
Tomku, vel Olomir, miałeś w ręku D600, czy D7000?Weź tym pudełkiem zapałek fotografuj z ciężkim tele typu 600/4 czy 500/4... Ja albo kupię D800, albo poczekam na następcę D300, na razie mam czym fotografować...
![]()
Skontaktuj się z nami