Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 12 z 12

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

W przypadku Truecrypta możesz wybrać 2 opcje:
    1. Montowanie dysku systemowego/partycji (wówczas przed usuwaniem takiej zaszyfrowanej partycji należy użyć polecenia System> Permanently decrypt System Partition /Drive czyli rozszyfrować ją - bez tego formatowanie lub usuwanie partycji może być nieskuteczne)
    2. Szyfrowanie pliku (części partycji) jako voluminu zawierającego dane (volumin jest na niezaszyfrowanej partycji), można go zdaje się przenosić i zwyczajnie kasować (i formatować też partycję zawierająca volumin - ale nie może on być w tym czasie zamontowany)

Można spróbować - zamiast formatowania - najpierw usunąć partycje, później od nowa je utworzyć i sformatować. Z drugiej strony cos mi sie tam o zakamarkach pamięci tłucze, że TC zapisuje i modyfikuje dane w sektorach rozruchowych dysku (MBR?) i zwykłe formatowanie może byc nieskuteczne. Ale tez pamiętam sytuację, że miałem kiedyś jakies problemy z zainicjowaniem dysku chyba nawet zaszyfrowanego właśnie TC (jakieś przepięcie) i oczywiście system absolutnie dysku nie widział, wpisywanie hasła nic nie dawało, bo TC tez go nie widział, i chyba używałem jakiejs aplikacji do naprawy MBR. Dysk w systemie sie pojawił jako wymagający formatowania ale po wpisaniu hasła w TC wszystko działało jak trzeba.

Jeśli masz drugie urządzenie (laptop - PC)to oczywiście musi być na nim jakiś program deszyfrujący, czyli albo zainstalowany TC na tym drugim komputerze, albo TC w wersji portable np na pendrive.

Większośc informacji pisze z pamieci, bo uzywam TC tylko w podstawowym zakresie i pewnych funkcji po prostu nie znam.
    Ostatnio edytowane przez Vinci ; 06-04-2013 o 00:38
    Cyfry i analogi

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vinci Zobacz posta
    Jeśli masz drugie urządzenie (laptop - PC)to oczywiście musi być na nim jakiś program deszyfrujący, czyli albo zainstalowany TC na tym drugim komputerze, albo TC w wersji portable np na pendrive.
    Żebym ja to wcześniej wiedział to bym się z TC nie bawił. Dla mnie to dyskwalifikuje ten program.

WD security jest wiele bardziej przyjazny.

Poradziłem sobie z formatowaniem dysku, podzieliłem na partycje i używam WD security. Niestety działa na całość dysku.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów