Close

Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 103

Domyślnie nikon 70-210 f/4

Witam serdecznie
    Jako iż to mój pierwszy post chciałbym przywitać się i pozdrowić ….
    Po kilkunastu latach przerwy , postanowiłem wrócić do fotografii ( amatorskiej rzecz jasna ) . Moim ostatnim nazwijmy to profesjonalnym aparatem był pentax MZ-5n .
    Po kilku tygodniach prób i przymiarek kilku modeli , stałem się posiadaczem D200. Do aparatu przypisane były dwa obiektywy kitowe , pierwszego z nich zamieniłem na Tamrona 17-50 f/2.8 , do tego dołożyłem 50 f/1.8 , i podpieram się zeissem 135 f/2.8 ze starych zapasów , który to nie ostrzy jednak w nieskończoność .
    Teraz stoje w rozkroku przy wyborze jakiegoś sensownego tele , do 1 tys PLN z naciskiem na „do” .Mój kitowy 70-300 ...cóż , jak mawiają młodzi - „tyłka” nie urywa .

Przeglądając to forum jak i grzebiąc trochę w sieci mój wybór skłania się do dwóch szkieł:

70-210 f/4
    70-210 f/4-5.6 D

Przeczytałem już chyba wszystko na temat tych szkieł lecz większość opinii rozbija się o szybkość AF . Dla mnie parametr ten, nie jest jednak priorytetem , bardziej zależy mi na tym, aby szkło ładnie rysowało i miało ładny bokeh ( portret , zdjęcia motocykli -do tego głównie będzie wykorzystany) .
    Na różnych aukcjach które śledzę, obiektyw ze stałym światłem jest dużo droższy od ciemniejszego brata (200 -220 eur za f/4 i od 80- 140 eur za f/4-5.6 , ceny oczywiście uśrednione) i teraz moje pytanie - czy cena przekłada się na jakość zdjęcia w obiektywie ze światłem stałym ? Czy używał ktoś w/w z d200 ?

Z góry dziękuje za pomoc, pozdrawiam wraz z najlepszymi życzeniami na nadchodzące Święta.

GL
    Gość

Domyślnie

Optycznie dzieli je przepaść, oczywiście na korzyść wersji ze stałym światłem. Obiektyw ten jednak często cierpi na front lub back focus, więc kupowanie go wysyłkowo w przypadku kiedy w body nie masz mikroregulacji wiąże się z ryzykiem. Z tą cechą jest o tyle problem, że sprzedającemu na jego aparacie może trafiać w punkt, a tobie świrować. Ogólnie to obiektyw polecam i w tej cenie nie ma lepszego, ale kupuj tylko po przetestowaniu.

Domyślnie

Nie zgadzam sie, że te obiektywy dzieli przepaść... Miałem bardzo fajny egzemplarz 70-210 D ze zmiennym światłem i bardzo miło go wspominam. AF oczywiśnie nie działał jak AFS, ale na prawdę szybko z D90 - wystarczająco, żeby zrobić ostre zdjecie ścigacza na ulicy. Na + jeszcze mozna zaliczyć kompaktowe wymiary i niewielką wagę. Myślę, że jako tanią opcję do D200 spokojnie możesz nabyć to szkiełko, ale dołóż do wersji D - zyskasz współpracę z lampą i sporo szybszy AF.

Miałem później wersję z f/4 i też mogę wypowiedzieć się w superlatywach na temat tego słoika. Pancerna obudowa, sporo cięższy no i ma wolny AF w stosunku do 70-210 4-5.6 D.

70-210 f/4 fotografowałem lądujące na lotnisku samoloty pasażerskie w trybie AF-C i spokojnie dawał radę. Jeżeli musiał pierwszy raz wysotrzyć, to faktycznie przejechanie zakresu potrafiło mu zająć ciut długo, ale jak złapał ostrość i była kwestia małego przeostrzenia - było całkiem fajnie.

Bokeh przy 210 i f/4 świetny, u mnie było ostro, obrazek nie taki "ostry" jak w najnowszych szkiełkach, ale taki specyficzny, ciepły, kolorowy

Myślę, że i jeden i drugi Cię zadowoli jako tania opcja tele-zooma, ja bym zapolował na pancernego 70-210 ze światłem 4

GL
    Gość

Domyślnie

To że się nie zgadzasz niestety może wynikać wyłącznie z niskich kryteriów i wymagań. Na ile są one łagodne pokazuje fakt, że 70-210 f/4 uważasz za "pancerną" konstrukcję. Sorry ale chyba zagubiłeś się w hurraoptymizmie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Łukasz Gniadek Zobacz posta
    Optycznie dzieli je przepaść, .
    Ale pojechałeś z tą przepaścią. Nie ma żadnej przepaści optycznej w tych dwóch szkłach. Oba są tak samo dobre. Jeden ma f4 a drugi jest szybszy. Jednym się kręci a drugim pompuje. To stare szkła, ważniejszy przy zakupie jest stan i cena.
    Pozdrawiam
    Marcin
    FUJI X-T2 | S12/2 | S21/1.4 | 35/1.4 | 56/1.2 | 18-55 2.8-4

Domyślnie

Pozwolę się przyłączyć do tematu.

Jak wygląda porównanie 70-300 vr do wspominanego 70-210 f4 ? (osobiście mnie również interesuje tylko i wyłącznie ostrość)

Pozdrawiam
    ---------
    Pozdarwiam,
    kolekcjoner słoików

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Łukasz Gniadek Zobacz posta
    To że się nie zgadzasz niestety może wynikać wyłącznie z niskich kryteriów i wymagań. Na ile są one łagodne pokazuje fakt, że 70-210 f/4 uważasz za "pancerną" konstrukcję. Sorry ale chyba zagubiłeś się w hurraoptymizmie.
    No sorry, ale rozważamy obiektywy za 500-800 zł. Czy mam ich ostrość i szybkość porównywać w odniesieniu do Nikkora 200 f/2 za 20.000?? A może 70-200 f/28 za 7.500 zł ??

Uważam, że jak na tele za 500 zł nie ma nic lepszego niż 70-210 ze zmiennym światłem. Oczywiście w wersji szybszej, czyli D.
    Obrazek jest duuuużo lepszy niż z Sigm i Tamronów za tą cenę, i oczywiście Nikkora 70-300 bez VR. Dokładając 200-300 zł można mieć wersję ze stałym światłem - jak się trafi w niezłą sztukę to obrazowanie jest jeszcze lepsze!

Jako amator, którego nie stać na tele za kilkanaście tysięcy złotych mam nieco mniejsze wymagania. Ale może Ty robisz reportaże dla National Geograpgic i masz odniesienie do sprzętu z najwyższej półki. Autor wątku "dorobił się" D200 i szuka TANIEGO i w miarę przyzwoitego tele

I powiedz mi jeszcze, który zoom z przedziału do 1000 zł jest bardziej "pancerny" niż 70-210 f/4 ??? Widziałem sporo prawie-nowych Sigm które były tak zajechane, że wyglądały, jakby miały 100 lat, a mój były Nikkor f/4 z 1986 roku wyglądał jak z fabryki, a przeszedł przez niejedne ręce.

@boeing - no 70-300 VR ma same zalety w stosunku do 70-210 f/4. Jedyna może zaleta - przynajmniej dla mnie na korzyść starego tele to takie specyficzne obrazowanie szkła ze starej epoki, bardziej "portretowe", które może się bardziej podobać.

Domyślnie

Witam ponownie
    Wczoraj nader niespodziewanie miałem okazje przetestować kilka sztuk obiektywów wraz z moim body

- sigma 18-200 f/3.5-6.3 (jako ciekawostka)
    - tamron 55-200 f/4-5.6 Di II

- n 70-300 f/4.5-5.6 G VR
    - n 70-210 swiatło stałe

plastycznie najbardziej odpowiada mi 70-210 .
    Dośc pozytywnie zaskoczył mnie tamron , myślę że bardzo fajna alternatywa dla kita .
    Jako ciekawostke dodam, takową historię - człowiek który użyczył mi dwóch nikkorów , opowiedział mi jak to najpierw odsprzedał starą 210 aby przejść na VR , a teraz wrócił do tego szkła (Vr zachował do focenia motocykli w ruchu -TT racing i podobne imprezy )

Tak więc, nie pozostało mi nic inego jak znaleźć "ta jedyną" sztukę ...
    Ostatnio edytowane przez Nevin ; 29-03-2013 o 11:32

Domyślnie

Szkło ma niesamowicie dobry stosunek ceny do jakości. Miałem dwa egzemplarze tego szkła i pewnie gdybym nadal potrzebował takich ogniskowych ostatni egzemplarz miał nadal. Nie sugerujcie się zbytnio opiniami forumowej marudy, bo nie znalazłem jeszcze posta w którym by się pozytywnie o jakimś szkle wypowiadał.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Moj glos zdecydowanie na 70-210/4, ale pod warunkiem, ze umiesz zyc z dosyc powolnym AF (tragedii nie ma). Jesli chcesz troche szybciej to wersja ze zmiennym swiatlem, ale koniecznie "D". Przepasci w obrazku nie ma, moze bardziej podoba mi sie bokeh z 70-210/4.
    Hobby polega na tym, by przy maksymalnych nakładach osiągnąć minimalny efekt.

Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów