Witam serdecznie
Jako iż to mój pierwszy post chciałbym przywitać się i pozdrowić ….
Po kilkunastu latach przerwy , postanowiłem wrócić do fotografii ( amatorskiej rzecz jasna ) . Moim ostatnim nazwijmy to profesjonalnym aparatem był pentax MZ-5n .
Po kilku tygodniach prób i przymiarek kilku modeli , stałem się posiadaczem D200. Do aparatu przypisane były dwa obiektywy kitowe , pierwszego z nich zamieniłem na Tamrona 17-50 f/2.8 , do tego dołożyłem 50 f/1.8 , i podpieram się zeissem 135 f/2.8 ze starych zapasów , który to nie ostrzy jednak w nieskończoność .
Teraz stoje w rozkroku przy wyborze jakiegoś sensownego tele , do 1 tys PLN z naciskiem na „do” .Mój kitowy 70-300 ...cóż , jak mawiają młodzi - „tyłka” nie urywa .
Przeglądając to forum jak i grzebiąc trochę w sieci mój wybór skłania się do dwóch szkieł:
70-210 f/4
70-210 f/4-5.6 D
Przeczytałem już chyba wszystko na temat tych szkieł lecz większość opinii rozbija się o szybkość AF . Dla mnie parametr ten, nie jest jednak priorytetem , bardziej zależy mi na tym, aby szkło ładnie rysowało i miało ładny bokeh ( portret , zdjęcia motocykli -do tego głównie będzie wykorzystany) .
Na różnych aukcjach które śledzę, obiektyw ze stałym światłem jest dużo droższy od ciemniejszego brata (200 -220 eur za f/4 i od 80- 140 eur za f/4-5.6 , ceny oczywiście uśrednione) i teraz moje pytanie - czy cena przekłada się na jakość zdjęcia w obiektywie ze światłem stałym ? Czy używał ktoś w/w z d200 ?
Z góry dziękuje za pomoc, pozdrawiam wraz z najlepszymi życzeniami na nadchodzące Święta.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami