Close

Strona 557 z 607 PierwszyPierwszy ... 57457507547555556557558559567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 5 561 do 5 570 z 6065

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Seś@ Zobacz posta
    Te typy tak mają. Miałem D90 i też było wyczuwalne przejście na przycisku. W D7000, D610 (które posiadałem) i w obecnym D7100, nie ma tego wyczuwalnego oporu przejścia.
    Potwierdzam, że spust w D7100 chodzi dość miękko. Mam porównanie z D70s, D90 i D3200. Kwestia przyzwyczajenia.
    Nikon D500 z Sigmą 10-20 3.5 i Nikkorami 40 2.8 Micro, 105 2.8 Micro, AF-P 70-300 4.5-5.6 oraz Metzem 52 AF-1, wspierani przez osprzęt.
    Instagram | Flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PiKa Zobacz posta
    Co masz na myśli pisząc o AFC "na wybranym jednym punkcie"
    Mam na mysli wybor pojedynczego pola ostrosci w trybie AF-C, niekonicznie centralny. Zadne 3D czy inne wynalazki, chociaz to tez potrafi sie sprawdzic. Kolarstwo jest stosunkowo latwe do fotografowania bo kolarze sa dosc kontrastowi. Robie rocznie tysiace zdjec kolarskich i nie mam wiekszego problemu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikoniarzd3100 Zobacz posta
    Mam na mysli wybor pojedynczego pola ostrosci w trybie AF-C, niekonicznie centralny. Zadne 3D czy inne wynalazki, chociaz to tez potrafi sie sprawdzic. Kolarstwo jest stosunkowo latwe do fotografowania bo kolarze sa dosc kontrastowi. Robie rocznie tysiace zdjec kolarskich i nie mam wiekszego problemu.
    Dzięki, przetestuje ten sposób.
    D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter

Domyślnie

Patrząc na serię zdjęć z poprzedniej strony to wcale się nie dziwię, że ostrość złapał na drugim kolarzu - pierwszy ma czarna koszulkę na tle ciemnego żywopłotu i nawet soxy ma prawie w kolorze błotka na tle którego się przemieszcza. Za to drugi to orgia kontrastów (af takie lubi) - tu biało, tam czarno i gdzie indziej kolorowo. Ustaw af-a i 9 albo 21 pól i testuj

tapped from NEX

Domyślnie

@up to nie tłumaczy dlaczego ostatnie dwa zdjęcia są nieostre
    D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter

Domyślnie

PiKa na poczatek to niesluchaj rad typu AF-A

zacznij od AF-C z pojedynczym punktem ostrosci (single), ustaw w menu autofocusa w puszce "blokade śledzenia ostrosci" na pozycje wyłączone, mozesz sobie ustawic priorytet ostrosci w trybie AF-C ale ja polecam prorytet spustu migawki na fotografowanie ruchu.... ustaw sobie na guziczku AE-L/AF-L opcje AF-ON (nacisnij guzik "i" , tam szybko to znajdziesz).... zerknij sobie na ten filmik, gosciu tłumaczy o co kaman... generalnie chodzi o to ze AF aktywujesz naciskajac AF-ON a guzikiem migawki robisz zdjecia... poczytaj jeszcze dla pewnosci ktore punkty AF w wizjerze sa krzyzowymi i idz pocwiczyc a nastepnie idz robic takie rowery.... uwierz mi Twoj d7100 dostanie skrzydel i taki na przyklad jadacy rowerzysta nie bedzie juz problemem nawet jakby to mial byc jeden z siedmiu

pozdro!
    D7100 D750 , N70-300VR, N35 1.8, Di622 II, T150-600g1, n50/1.4, 2xYN685+622tx, N24/1.8, N18-35, N85/1.8 + klamoty lol ...mala galeria flickr

Domyślnie

Mogę potwierdzić to co pisze lortek. Przy zdjęciach w ruchu sprawdza się super, a przyzwyczaisz się w ciągu 2 dni. Problem jest tylko jak ktoś bierze Twoje body i ma zrobić zdjęcie ( nie działa AF pod guzikiem spustu... ) Chodzi oto, że trzymając kciukiem guzik z tyłu aparat cały czas łapie ostrość, a spustem tylko robisz klik. Na początku podszedłem do tego nieufnie, ale teraz ustawiam tak na stałe i tylko jak żona ma kaprys na robienie zdjęć wracam do tradycyjnych ustawień..

Domyślnie

Ja mam ten patent ustawiony w banku U1. Normalnie, jak łażę po mieście i cykam architekturę (która mi nie ucieka), mam tryb by tak powiedzieć normalny - ostrość w spuście do połowy. Ale jak nagle coś się stanie, na przykład goła panna wylegnie z kamienicy i będzei popylać chodniczkiem - w sekundę, na ślepo przełączam na U1 i już ją mogę śledzić ostrością tylnym guzikiem, nie tracąc nic z akcji. Dla mnie to super wygodne.

Podobnie rzecz ma się przy statycznych ujęciach ze statywu: nastawiam U1, nastawiam raz pstrość i dalej już się ostrością nei przejmuję. Wygodne rozwiązanie, choć trzeba dopilnować paru szczegołów setupu, żeby to miało ręce i nogi.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

AF-A chyba nikt nie śmiał proponować

Dzięki, przetestuje ten sposób z AF-ON, ale to moim zdaniem drugorzędna sprawa w porównaniu do używania pojedynczego punktu ostrzenia (ewentualnie trybów d5 itp), zwłaszcza jeśli chodzi o fotografowanie kolarzy jadących na wprost na mnie. Niemniej też przetestuje.

Szkoda że teraz trochę mało kolarzy jeździ

Domyślnie

"ale to moim zdaniem drugorzędna sprawa"
    No właśnie nie. Patent polega na tym, że jak pstrykasz "normalnie" jedno zdjęcie czy serię i odrywasz palec, a następnie wciskasz ponownie, aparat ustawia ostrość "od nowa" tzn. ponownie szuka. Natomiast w rozwiązaniu z AF-ON, ostrość jest śledzona cały czas, a tylko fotki robisz kiedy Ci się podoba. Jeżeli masz cel złapany raz to do póki nie puścisz guzika z tyłu powinieneś mieć go cały czas ostrego, bez względu na to ile razy wciśniesz migawkę. Gdy działasz "normalnie masz sytuację, gdy AF raz złapie =>pstry=>ponownie szuka=>pstryk itd.
    "Szkoda że teraz trochę mało kolarzy jeździ "
    W Warszawie jeszcze jacyś się kręcą, aż dziwne .... Polecam za to narciarzy i saneczkarzy tych się trochę wysypało ostatnio na osiedlowe górki i też poruszają się przybliżając do Ciebie. Będzie nawet łatwiej bo kontrast większy ( kombinezon - śnieg )
    "Wygodne rozwiązanie, choć trzeba dopilnować paru szczegołów setupu"
    Mógłbyś rozwinąć temat? Człowiek uczy się całe życie....

Strona 557 z 607 PierwszyPierwszy ... 57457507547555556557558559567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów