Wtedy kiedy obiektyw nie ma swojego silnika, ale tylko takie które są oznaczone AF, nie AF-S
Szukaj
Wtedy kiedy obiektyw nie ma swojego silnika, ale tylko takie które są oznaczone AF, nie AF-S
Raczej jest tak że to obiektyw podaje informację do body że posiada lub nie posiada własny silnik i wtedy ten w body jest albo blokowany albo działa.
Inaczej gdyby podłączyć obiektyw z silnikiem własnym (i dziurą w miejscu śrubokręta) to by działały oba silniki, ten w obiektywie i ten w body, a tak nie jest, bo byłoby to bez sensu.
Jako użytkownik nie masz możliwości wybierania z którego silnika chcesz korzystać czy w body czy w obiektywie, wybór jest tylko poprzez zmianę obiektywu gdzie aparat rozpoznaje co to za obiektyw, czy z silnikiem czy bez niego.
D7000 |N18-105|N28-70|N70-210|N10-24|S17-50|SB26x2|SB910| |Soligor2x|Jupiter200|Helios44M5|
Grecja2013
klik 1) Zabawa w RAW'ki - weź udział
klik 2) Zabawa "zadania tematyczne" - weź udział
Dokładnie jest tak jak napisał zbyszekD7000- podłączenie obiektywu AF-S do body z śrubokrętem powoduje dezaktywację silnika w body. Ważne, by nie ustawiać ostrości manualnie w obiektywach bez silnika z przełącznikiem w body ustawionym na AF- wtedy śrubokręt przenosi ruch z obiektywu do body a śrubokręt w body jest sprzężony z silnikiem.
Dziękuje za wszystkie cenne spostrzeżenia i uwagi. Człowiek czasami zastanawia się nawet nad pozornie oczywistymi sprawamiTeraz "wpadłem na trop" kolejnej sprawy. Otóż dzisiaj wykonywałem kilkanaście zdjęć późnym wieczorem na zewnątrz i zauważyłem, że bardzo często miga ikona "pioruna" - czyli aparat sugeruje, że do poprawnego naświetlania potrzebna byłaby lampa. Pomijając, że żadna "normalna" lampa oczywiście nie doświetli takiej sceny, to body powinno wydłużyć przecież czas. Zdjęcia robione w trybie A (priorytet przysłony). Ustawia on czasy 1/800, 1/1000 i mruga mi tu "piorunem". W większości zdjęcia zrobione w ten sposób są jednak dobrze naświetlone (można wyciągnąć jeszcze z cieni z NEFa). Próbowałem już na Auto ISO oraz na ręcznym ISO aż do 6400. Jaka jest przyczyna takiego zachowania? Czy ignorować migający wskaźnik lampy?
Drugie pytanie - mam na stałe nakręcony filtr UV HOYA o przepuszczalności ponad 99%. Czy do zdjęć w trudnych warunkach oświetleniowych warto go zdejmować czy to będzie bez znaczenia?
Skoro fotki naświetlone są poprawnie to w czym Ci przeszkadza migający "piorunek"?
To jest tylko zalecenie automatyki aparatu żeby użyć flesza, a to ty decydujesz czy go użyć.
Czasem przy zdjęciach nocnych stosuje się taki knif że używa się flesza pomimo że on nic nie daje żeby oszukać automatykę , zdjęcia są lepsze niż bez flesza
D7000 |N18-105|N28-70|N70-210|N10-24|S17-50|SB26x2|SB910| |Soligor2x|Jupiter200|Helios44M5|
Grecja2013
Czasem ludziom różne bzdury przychodzą do głowy...
Od kiedy to używa się automatyki przy zdjęciach nocnych ??
Od kiedy to błysk, który nic nie da może wpłynąć na szumy ?? Albo masz wysokie ISO i szumi, albo masz niskie i nie szumi.
To tak samo jak z tymi "magicznymi" metodami na korozję samochodów (jakieś tam jonizatory, czy jak im tam), czy równie magiczne megnetyzery do paliwa, zmniejszające spalanie o połowę...
Jak ktoś nie ma pojęcia o fotografii, to w każdą bzdurę uwierzy.
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
Ma to wpływ na poziom szumów, ale to tak na marginesie bo wątek nie o tym
Grecja2013
Skontaktuj się z nami