Close

Strona 235 z 607 PierwszyPierwszy ... 135185225233234235236237245285335 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 341 do 2 350 z 6065

Domyślnie

Przecież Docxxx pisał że raz trafia idealnie na ileś strzałow, więc to nie wina szkła tylko powtarzalności AF w D7100.
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez moshica Zobacz posta
    Ameryki nie odkryłeś pisałem o tym w dniu premiery tego body. Mnie wystarczyło 10 minut aby stwierdzić że ten aparat nie dla mnie i że ma pod tym względem gorszą ergonomię niż wcześniejsze D90/80/70. Nowe nie dla każdego oznacza lepsze
    Jeśli pod pojęciem ergonomii rozumiesz wygodę trzymania d7100 w ręce, to się zgodzę. Lepiej mi się trzyma d90. Jeśli natomiast chodzi Ci o obsługę aparatu jako całość, to wręcz przeciwnie: łatwiej i wygodniej obsługuje mi się d7100. Może poza przyzwyczajeniem do ułożenia przycisku podglądu zdjęcia, bo teraz zamiast podglądu uruchamiam menu. Ale to kwestia czasu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jarkod Zobacz posta
    Jeśli pod pojęciem ergonomii rozumiesz wygodę trzymania d7100 w ręce, to się zgodzę. Lepiej mi się trzyma d90. Jeśli natomiast chodzi Ci o obsługę aparatu jako całość, to wręcz przeciwnie: łatwiej i wygodniej obsługuje mi się d7100. Może poza przyzwyczajeniem do ułożenia przycisku podglądu zdjęcia, bo teraz zamiast podglądu uruchamiam menu. Ale to kwestia czasu.
    tak "pod tym względem" czyli uchwytu na minus, lubię pewnie leżące body pod duże szkła.
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Wiem, wiem, marudzę Wam, ale żeby oddać sprawiedliwość tej puszce muszę uczciwie napisać, że jak ten cholerny AF trafi, to zabija. 24mpix nawet na ISO 4500 wygląda cudnie. Tego właśnie oczekiwałem. Tak więc czekamy na D400.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez docxxx Zobacz posta
    Jeśli docxxx poświęca tyle czasu, aby załadować link do zdjęcia, to znaczy, że musi być napraaaaaaaaaawdę źle. Oto zdjęcie z dzisiejszego inauguracyjnego meczu II ligi futsalu. ..
    Codziennie będziesz pisał te posty? Ile można tego czytać? Robisz tu krucjatę jak kiedyś na serwis nikona. My ci tu w niczym nie pomożemy.
    Wcześniej już ci pisałem:
    http://forum.nikoniarze.pl/showpost....postcount=2298
    a tu w innym wątku coś co pasuje do twojej sytuacji:
    http://forum.nikoniarze.pl/showpost....postcount=1823
    naucz się pracować D7100 jak manualem i nie robiąc seriami. Albo kup zawodowy sprzet. Przesiadanie sie na sprzęt z półki niżej narażasz sie tylko na niepotrzebny stres. I trujesz. Chcesz mieć łatkę trola? Na co ci taka opinia.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

A myślałem że po to wsadzili serie do D7100 żeby z niej korzystać, a nie po to żeby była...
    Nikon....No more ever

moje gnioty

Domyślnie

Jacek, jeśli moje wypowiedzi lub np. wcześniejsze Fatmana odbierasz jako trucie, bo poświęcam swój czas i opisuję wszystko bardzo dokładnie, to extra. Rozumiem, że wolisz taki graj-dołek z pitu-pitu. Ok, więcej tu nie napiszę. Dziękuję za uwagę i pozdrawiam wszystkich.

ps. Możesz mi nawet wstawić plakietkę "wspieram trolowanie".

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez woit Zobacz posta
    A myślałem że po to wsadzili serie do D7100 żeby z niej korzystać, a nie po to żeby była...
    Teraz w każdym body masz serie. Nie w tym kolega ma problem, tylko w celnosci AF. 100% trafień w serii nie ma nawet D4 (rozczaruję was), niższe serie skuteczności mają coraz niższe. Co w tym odkrywczego? Nic.

Fatman cos napisał, cos potem doprecyzował i odpowiadał jak go ktos pytał. Nie pisał po każdej sesji ciągle tego samego wniosku, tak jakby to go zaskakiwało. A ty tak piszesz, jakbys nie potrafił wyciągać wniosków z poprzedniej sesji. Wiesz już, że D7100 nie ma takiego AF jak D300, czy znowu zrobisz kolejne podejscie na jakims meczu i opiszesz wrażenia?
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 12-11-2013 o 00:11
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

na tej przestrzelonej focie AF był jednopunktowy czy grupowy ? przy grupowym takie kwiatki częściej mogą się pojawiać.
    Poza tym AFy w różnych body pracują inaczej pomimo tego że nazywają się tak samo, więc może tego z d7100 trzeba się nauczyć a nie przekładać bezpośrednio doświadczeń z d300 ? Nie wiem tego - ale tak bym pewnie chciał zrobić. Ale jest szansa że AF jest naprawdę tak uwalony i może trzeba do serwisu wysłać ?
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

No dobra, na Jacka mam focha, ale Tobie odpowiem: ja tego nie mówię, że AF jest skopany. "Skopany" tzn. że zawsze jest źle. Chodzi o to, że tam, gdzie D300 normalnie ustawia ostrość, D7100 myśli, kombinuje i przestrzeli. Czasami są to tak proste sytuacje, statyczne, jak ta ze zdjęcia. Takich mam więcej. Wiem, że to truizm pisząc, że AF w serii D7xxxx jest gorszy od Dxxx, ale mam nieodparte wrażenie, jakby w sofcie był zaszyty algorytm: raz na 10 strzałów masz nie trafić, bo nie kupią droższego body. Co do ustawień AF, to właśnie w trakcie meczu próbowałem na d9 i może było ciut lepiej, może. To z prezesem było na AF-C (priorytet ostrości).

Nie wiem, może to ze względu na matrycę, ale AF w D300 jest chyba dla debili, bo trafi zawsze, nawet jak przestrzelisz

Strona 235 z 607 PierwszyPierwszy ... 135185225233234235236237245285335 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów