Close

Strona 228 z 574 PierwszyPierwszy ... 128178218226227228229230238278328 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 271 do 2 280 z 6065

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

A co masz ustawione pod a3?
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Wiecie co, moze napisze cos dziwnego, ale niech... No wiec. Na poczatek napisze, ze nigdy nie fotografowalem w pelni zawodowym sprzetem (np. aparatami Nikona z serii Dx).
    Mimo tego zrobilem kilka tysiecy zdjec sportowych, z ktorych prawie 2 tysiace wisza w roznych miejscach w necie. Moge powiedziec, ze mam w juz fotografii sportowej niewielkie doswiadczenie.

Moja stycznosc (i to niewielkie doswiadczenie) - glownie ze sprzetem Olympusa (e30 + ZD 50-200 bez HSM) i Nikona (d7100 + Sigma 70-200 bez VR i HSM) czyli polke nizszego od zawodowego dala mi przekonanie, ze w siatkowce, koszykowce, zuzlu nie moge liczyc na skuteczne uzycie trybu ciaglego autofocusa. I to zarowno u Olympusa, jak i u Nikona.

Co do Nikona, to jeszcze nie moge tego stwierdzic na 100%. Za malo prob wykonalem. W kazdym razie podczas wymienionych dysyplin uzywam pojedynczego, centralnego focusa, czesto ustawiam go lub blokuje przed spodziawana akcja.
    Uzyskuje w ten sposob dobra skutecznosc - staram sie ja poprzec refleksem w wyzwalaniu migawki w momencie akcji i jakos daje rade! Pewnie koledzy zawodowcy smieja sie ze mnie. Nie wiem czy AF-C rzeczywiscie moze dobrze dzialac w seriach?
    Jesli tak, niech sie wypowiedza praktycy, ale niech popra swoje stwierdzenia przynajmniej tym, ze robia zdjecia na uzytek publiczny, nie do szuflady. Bo samo pisanie, ze mozna, pewnie (!) - mnie nie przekonuje.
    Bardzo chcialbym zeby bylo prawda, ze faktycznie mozna uzywac AF-C w seriach, powiedzmy, z 80% skutecznoscia trafien AF. No i zakladam uzycie puszkek zawodowych i obiektywow Nikkora, czyli gorna polke.

No wiec - mozna, czy nie?
    Czy :
    - mam zasciankowe przyzwyczajenia bo wszystko powinno stykac juz w d7100 + Sigma 70-200,
    - uzywam zbyt tanich rozwiazan,
    - czy po prostu nie daje sie nabrac na marketing producentow bo faktycznie sie nie da ustawic na AF-C, zapomniec o ustawianiu ostrosci i cisnac do woli spust migawki dostajac bezbledny material?

Jak sadzicie, jakie sa Wasze doswiadczenia i przemyslenia? Bardzo prosze 'kawa na lawe' - i bez kryptozachwytu nad posiadanym sprzetem.

I jeszcze raz na koniec - nie mysle o stosowaniu AF-C gdy modelka spaceruje w 'te i z powrotem' na wybiegu i raczej spodziewa sie zdjec, hehe - ale ma na mysli sport, akcje

Jak dlugo i nudno - nie czytajcie ... chyba ze juz przyczytaliscie!

Pozdrawiam.
    Nigdy nie wiesz wszystkiego ...

Z5, adapter Viltrox EZ 6.0, Tamron 17-28 mm f/2.8 Di III RXD FE, Tamron 28-75 mm f/2.8 Di III RX FE, Tamron 70-180 mm f/2.8 Di III VXD FE, Viltrox AF 85 mm f/1.8 II FE

Domyślnie

Ja czasami mam wrażenie, że przy AF-C przy wybranym jednym punkcie, w sofcie aparatu jest zaszyty algorytm który mimo wszystko bierze czasem pod uwagę dane z punktów sąsiednich. Jeśli nie mogę ustawić szybko AF na jednym wybranym punkcie wezmę sobie ustawię na najbliższy punkt w którym mam kontrastowy obiekt (np napisy). Bo nie zauważyłem "szukania ostrości" tylko błyskawiczne ustawienie nie tam gdzie trzeba i trach zdjęcie gotowe. Jakby mimo wszystko był priorytet szybkości a nie ostrości. W sytuacjach statycznych AF - praktycznie bezbłędny. Aha i też mam wrażenie , że obszar pola AF nie jest w 100% idealnie pokryty ramką na matówce, bo potrafił mi złapać ostrość na punkt zanim obiekt zdążył mi cały wejść w pole.
    DeSiedemSto

Uzależniony od dźwięku migawki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamil_km Zobacz posta
    Aha i też mam wrażenie , że obszar pola AF nie jest w 100% idealnie pokryty ramką na matówce, bo potrafił mi złapać ostrość na punkt zanim obiekt zdążył mi cały wejść w pole.
    To akurat jest norma i nie można w 100% ufać temu co widzimy na matówce...to tylko teoria a w praktyce rozjazdy są...pamiętam że Paweł Pawlak często o tym pisał - miał taki "rozjazd" w kultowym D2X
    Watek dotyczy posiadaczy D7100 i fajnie żeby tacy ludzie się wypowiadali... z tego co widzę coraz mniej ludzi "kumatych" kupuje taki sprzęt również u nas...te niecałe 4k PLN to już nie jest kwota dla wybranych więc wypowiadają się często ludzie którzy i tak nie wiedza o czym piszą... Ja szanuję zdanie docxxx bo skoro na takich samych ustawieniach w D300 było ok a teraz nie to jednak coś jest nie tak... Wiem co pisał o D7000 i sam jako użytkownik tego body potwierdzam że wiedział co pisze Nie ma zdrowych, są źle przebadani
    Zastanawiające jest że nikon szybko zamienił AF w tym modelu na 51 polowy, skoro wszystkim pozostałym amatorskim daje 39 polowy... wg mnie też wiedzieli ze coś poszło nie tak, trzeba było szybko wypuścić nowy model bez "babola" i tak zrobili... oczywiście soft pilnuje żeby nie było tragedii ale szału nie ma...tak przynajmniej się wydaje...raczej wszyscy widzą gorsze działanie AF niż w D300... W sprzyjających warunkach różnice aptekarskie, w gorszych dystans się zwiększa...
    Ja powtórzę jak mantrę - nie będzie bezkompromisowego korpusu DX w Nikonie! To było i minęło... docxxx musisz się z tym pogodzić i albo robić więcej zdjęć D71000 żeby było z czego wybrać / ewentualnie zmienić nawyki - może są lepsze ustawienia AF dla tej puszki do dynamicznych akcji../ albo kupić D700, D3(s)
    Zamówiłem sobie D300s / nowe/ szukają mi po Europie bo z polskiej dystrybucji już nie ma...jestem świadom jego ograniczeń...wiem że już obraz z D7000 jest znacznie lepszy ale nie mogę się pogodzić z faktem że w idealnych warunkach potrafi koszmarnie przestrzelić, nie mówiąc o tym że trzeba mieć osobne ustawienia dla światła dziennego i żarowego... serwis ustawił albo na jedno światło albo na drugie...D7100 jest chyba i tak najmniej "s********ą" puszką nikona od lat... mimo wszystko ja się "najadłem" nowości
    Chcę starego opla kadetta i mam gdzieś jego ograniczenia...znam zalety i to mi mam nadzieję wystarczy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Legal Zobacz posta
    ..Jak sadzicie, jakie sa Wasze doswiadczenia i przemyslenia?

I jeszcze raz na koniec - nie mysle o stosowaniu AF-C gdy modelka spaceruje w 'te i z powrotem' na wybiegu i raczej spodziewa sie zdjec, hehe - ale ma na mysli sport, akcje
    Chyba cie w takim razie zdziwię, ale to jest jedna z bardziej wymagających sytuacji dla AF. bardziej niż wiele dyscyplin sportu. Cały problem polega na tym, że na pokazie mody fotograf najczęscej jest prawie przyklejony do wybiegu. Bo jak odejdzie dalej to mu się ktoś wepcha w kadr. Specjalnych galeryjek dla fotografów to się u nas nie stawia, więc stanowisko do fotografowania robi się blisko wybiegu. W dodatku modelka wcale nie przesuwa się ruchem jednostajnym (akcentowanie kroków) oraz głowa chodząca ciągle góra - dół - tez jest ruch.
    AF śledzący bardzo dobrze radzi sobie z ruchem jednostajnym, nie z takim jak opisałem. W dodatku ogniskowanie na obiekcie który jest daleko to żaden problem. Prędkośc nie jest istotna - patrz zdjęcia odrzutowców. Szybkie są, ale są daleko, wystarczy delikatne przekręcenie silniczka, małe przestwienie układu soczewek. Modelka zmienia dynamicznie odległość w zakresie od 8 do 2 m (albo i mniej) od fotografa. Co innego jesli fotografuje się ją z dalszej odległości, z boku sali itd.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Chyba cie w takim razie zdziwię, ale to jest jedna z bardziej wymagających sytuacji dla AF.
    No dzieki za sprostowanie Nie mam na tym polu doswiadczenia i szanuje Twoje zdanie.
    A jak z moimi pytaniami? Mozna polegac w tych przynajmniej 80% na AF-C i serii w przypadku topowych zestawow?

Z5, adapter Viltrox EZ 6.0, Tamron 17-28 mm f/2.8 Di III RXD FE, Tamron 28-75 mm f/2.8 Di III RX FE, Tamron 70-180 mm f/2.8 Di III VXD FE, Viltrox AF 85 mm f/1.8 II FE

Domyślnie

sorry ze sie w trace

ale czy fotografowanie pary tanczacej na weselu mozna przyjac jako "Sport"

bo wlasnie u kuzynki cwiczylem jako wolny strzelec w slabych oswietleniowych warunkach moim D7000

i mialem 98% trafien w pare jeszcze wtedy z kitem 18-105 na -10 bez lampy

byl to moj pierwszy test po wymianie d300 na D7000 (dlatego ciezko mi sie z nim rozstac bo trafia)

a juz byla przymiarka do wymiany na D7100

nie dlugo zaczna sie mecze halowe syna to zobacze jak bedzie z AF
    Byl D50,D80,D5000,D3000,D3100,D7000,D7100,D300,D700 FX , D600 FX
    jest ponownie D600 , N28-105 ,N70-300VR ,Grip
    Nikon A jako sprzecik mobilny i podreczny

Domyślnie

W większości sytuacji D3, D3s, D4 ze szkłami typu AF-S 24-70/2.8, 70-200/2.8 i długimi jasnymi tele da ci z 90% dobrych zdjęć.
    Sugerowanie się tym, że skoro moduł 51 pól jest taki sam w niższym modelu to mogę przyoszczędzić jest błędne, o czym zresztą jest juz pół tego wątku - przypadek docxxx. Przesiadający się z pólki niższej są zadowoleni z Af w D7100, ci co uzyają też lepszego sprzetu - mają uwagi. To takie wg mnie oczywiste uwagi, ale jak widać takie oczywiste nie są skoro ciagle o to pytacie.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

legal; ja od 2007r , od kiedy miałem d300 a potem od 2008 z d700 w zasadzie nie wyłączam AF-C. To jest jedyny tryb pracy (teraz także d800) i nie wyobrażam sobiepracy z AF-S przy fotografii zwierząt. Także z całym zdecydowaniem muszę powiedzieć że da się tego trybu używać z zadowalającymi wynikami.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    legal; ja od 2007r , od kiedy miałem d300 a potem od 2008 z d700 w zasadzie nie wyłączam AF-C. To jest jedyny tryb pracy (teraz także d800) i nie wyobrażam sobiepracy z AF-S przy fotografii zwierząt. Także z całym zdecydowaniem muszę powiedzieć że da się tego trybu używać z zadowalającymi wynikami.
    To daje do myslenia! Dziekuje za to zdecydowane stwierdzenie
    I pozdrawiam!

Strona 228 z 574 PierwszyPierwszy ... 128178218226227228229230238278328 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów