Close

Strona 195 z 574 PierwszyPierwszy ... 95145185193194195196197205245295 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 941 do 1 950 z 6065

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Problemy z zasilaniem mogą wpływać na wszystko AF to nie jest coś co działa na korbę. A sprawdzić nie zaszkodzi.

Domyślnie

Zastanawiam się czy chociaż przy jednym modelu lustrzanki "nie było takiego przypadku"... Od lat przy każdym po jakimś czasie pojawia się olej lub kurz. To chyba do pewnego stopnia normalne dla tych konstrukcji, więc nie wiem po co ciągle podbijać ten temat. Dziś są już alternatywy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alcatraz Zobacz posta
    Zastanawiam się czy chociaż przy jednym modelu lustrzanki "nie było takiego przypadku"... Od lat przy każdym po jakimś czasie pojawia się olej lub kurz. To chyba do pewnego stopnia normalne dla tych konstrukcji, więc nie wiem po co ciągle podbijać ten temat. Dziś są już alternatywy.
    Chyba jestem cholernym pechowcem. Za 3 miesiące studnie mojemu D90 4 lata. Przez ten czas zrobiłem 37845 zdjęć (właśnie sprawdziłem). Na początku używałem tylko jednego obiektywu, jak kupowałem kolejne - zacząłem oczywiście je zmieniać. W różnych warunkach, choć zawsze staram się chronić obiektyw i korpus. Jedyne czyszczenie, jakie robiłem, to przedmuchiwanie komory lustra gruszką. Co prawda nie używam przesłon powyżej f11 (sporadycznie do makro), ale prędzej, czy później jakieś plamy musiałyby wyjść na jednolitych obszarach. A tu nic. Pewnie jakiś pył bym znalazł, ale oleju raczej nie. Czyli jednak można?
    Ostatnio edytowane przez Jarkod ; 20-10-2013 o 16:27

Domyślnie

a mi wczoraj w klubie szalał AF (kilka razy się zdarzyło). Na początku myślałem że pasek naciska mi (wybierak góradółprawolewo) ale jednak nie.
    Aparat w pozycji pionowej, celuje, a punkt ostrości leciał od prawej do lewej (w jednym rzędzie) i nie chciał przestać. Nie chciał się zatrzymać. Zdjęcia dało się robić. Jednak żeby zatrzymać te szaleństwo trzeba było puchę wyłączyć. Nie wiem, pewnie to wina gripu.
    Wcześniej tak nie było. Wczoraj miał swoje humory a przedwczoraj nie. Jak baba ja też uważam że to nie jest pucha do reporterki. Fajna, bajery rowery, ISO super, AF też, ale podczas pracy nie mogą występować jakieś "jazdy" i nieprzewidziane problemy techniczne.
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Domyślnie

Od każdej reguły znajdzie się wyjątek. Można też powiedzieć, że 30 letnie Mercedesy do dziś się nie psują... Generalnie jednak sprawa wygląda inaczej. Z każdej strony słychać, że N, C czy P mają olej na matrycy, kurzą się itp. Oczywiście pozostaje jeszcze próg wrażliwości - coś co dla mnie będzie "syfem" nie do zniesienia dla kogoś innego nie będzie stanowiło problemu.

No i nie wiem dlaczego nazywasz się pechowcem... chyba, że przez złośliwość
    Ostatnio edytowane przez Alcatraz ; 20-10-2013 o 16:59

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alcatraz Zobacz posta
    Od każdej reguły znajdzie się wyjątek. Można też powiedzieć, że 30 letnie Mercedesy do dziś się nie psują... Generalnie jednak sprawa wygląda inaczej. Z każdej strony słychać, że N, C czy P mają olej na matrycy, kurzą się itp. Oczywiście pozostaje jeszcze próg wrażliwości - coś co dla mnie będzie "syfem" nie do zniesienia dla kogoś innego nie będzie stanowiło problemu.

No i nie wiem dlaczego nazywasz się pechowcem... chyba, że przez złośliwość
    Pamiętam taką czytankę z pierwszych klas podstawówki: trzech kolegów licytowało się kto na co chorował. Po kolei wymieniali choroby i schorzenia, które ich dotknęły. Tylko czwarty siedział z boku smutny, bo był zdrowy.
    Na tej samej zasadzie ja jestem pechowcem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jarkod Zobacz posta
    Pamiętam taką czytankę z pierwszych klas podstawówki: trzech kolegów licytowało się kto na co chorował. Po kolei wymieniali choroby i schorzenia, które ich dotknęły. Tylko czwarty siedział z boku smutny, bo był zdrowy.
    Na tej samej zasadzie ja jestem pechowcem.
    To ja Ci mówię nie przejmuj się. A choroby i schorzenia to jedno i to samo))))

Domyślnie

Kupujecie badziewne zamienniki (grip-rozumiem dlaczego, też było mi szkoda kasy na oryginał), a potem narzekacie na dziwne działanie aparatu, samoczynne rozładowywanie się akumulatora i inne cuda. Ja wychodzę z założenia, że nie stać mnie na to, aby płacić dwa razy za tę samą rzecz. Pewnie nie jeden z Was pamięta co potrafiły robić zamienniki (grip) z D700, a jak nie to proponuję poczytać stosowny wątek .

D7100 mam od czerwca. grip (oryginalny) kupiłem kilka tygodni później, na liczniku ponad 20 tys zdjęć i wszystko pięknie śmiga. Nie mam żadnego oleju i innego badziewia (w każdym bądź razie nie widzę tego... tak, wiem to, że nie widzę wcale nie oznacza, że go nie ma), body nigdy mi się nie zawiesiło, AF trafia tam gdzie powinien (OK, na bocznych polach jest wolniejszy od tego co potrafi mój D300) i oby tak dalej czego i Wam życzę.

Pozdrawiam

Ps. Śmieszne są teksty typu: miałem kupić, ale nie kupię (głównie użytkownicy D90), bo kogo obchodzi co i kiedy kupicie? D7100 bije D90 pod każdym względem i Wasze - miałem kupić, ale nie kupię, tego faktu nie zmienią .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ark Zobacz posta
    Ps. Śmieszne są teksty typu: miałem kupić, ale nie kupię (głównie użytkownicy D90), bo kogo obchodzi co i kiedy kupicie? D7100 bije D90 pod każdym względem i Wasze - miałem kupić, ale nie kupię, tego faktu nie zmienią .
    A kogo obchodzi jaki masz grip, ile czasu kupiłeś go po zakupie body i jaki masz przebieg migawki?

Forum jest po to, żeby wymieniać opinie
    D700 + MB-D10 | N16-35 f4 | N35 1.8G DX | N50 f1.8G | N55 f3.5 | N85 f1.8G | T70-300 f4.0-5.6 USD | N80-200 f2.8D ED | N300 f2.8D AF-S

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ark Zobacz posta
    Kupujecie badziewne zamienniki (grip-rozumiem dlaczego, też było mi szkoda kasy na oryginał), a potem narzekacie na dziwne działanie aparatu, samoczynne rozładowywanie się akumulatora i inne cuda. Ja wychodzę z założenia, że nie stać mnie na to, aby płacić dwa razy za tę samą rzecz. Pewnie nie jeden z Was pamięta co potrafiły robić zamienniki (grip) z D700.
    Mam oryginalnego gripa do D300. Wydalem na niego wtedy tysiaka i nie zaluje ani zlotowki, bo magnezowy grip jak skala trzyma sie aparatu. Za 1000 zł mamy plastikowe gowno do D7100. Ale nie, przeciez tu Panie oryginal napisali, wiec warto przeplacic. Ani mi sie mysli.

Strona 195 z 574 PierwszyPierwszy ... 95145185193194195196197205245295 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów