Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krystianw Zobacz posta
    Chodzi mi o potwierdzenie tych plotek i o jakies ogolne stosunki jesli takie istnieja. Przeciez to oczywiste ze nie da sie na jednej sztuce wybrac tej najostrzejszej, ale przynajmniej bede mial swiadomosc ze istnieje taki problem lub nie.
    Taki problem istnieje z obiektywami każde producenta. Nie ma znaczenia czy to Sigma czy Nikon, czy Zeiss.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Nie wiem, czy warto pchać się w tą Sigmę jako używkę - nowa to ok 2700zł, a używka to 2300-2400... No i na używce łatwiej trafić na kalibrowany pod body, więc większe prawdopodobieństwo trafienia na problemy z BF/FF.
    Mysle tez o nowej sztuce. Na amazonie jest jeszcze taniej, ale zamawiajac stamtad nie bede mial mozliwosci sprawdzenia paru sztuk.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Taki problem istnieje z obiektywami każde producenta. Nie ma znaczenia czy to Sigma czy Nikon, czy Zeiss.
    A sigma sie tu nie wyroznia jakos szczegolnie pod tym wzgledem ?

Domyślnie

Jeśli jest gwarancja to czego się boisz? A jakie masz body?
    moją obecność na forum sponsoruje nikon
    d300s + S17-50 f/2.8 + SB600

Domyślnie

Chodzi mi o potwierdzenie tych plotek i o jakies ogolne stosunki jesli takie istnieja. Przeciez to oczywiste ze nie da sie na jednej sztuce wybrac tej najostrzejszej, ale przynajmniej bede mial swiadomosc ze istnieje taki problem lub nie.
    Zdarzało mi się, że mogłem porównać kilka takich samych obiektywów.
    Przy normalnych zdjęciach w centrum nigdy nie widziałem żadnych różnic (gdy AF działał ok).
    Natomiast czasem zdarzało się, że niektóre egzemplarze miały wyraźnie gorszą ostrość po jednej stronie zdjęcia.
    Nawet przy stałkach się to mi zdarzyło, pierwsza Sigma 19mm była wyraźnie gorsza po lewej stronie prawie od centrum zdjęcia.

Domyślnie

Mysle tez o nowej sztuce. Na amazonie jest jeszcze taniej, ale zamawiajac stamtad nie bede mial mozliwosci sprawdzenia paru sztuk.
    Na allegro też nowy kupisz za 2400-2500, ale nie z polskiej dystrybucji, więc gwarancja tylko rok, a nie 3 lata.... A te 2 lata gwarancji, to raczej trochę więcej warte niż 200-250 zł...

A sigma sie tu nie wyroznia jakos szczegolnie pod tym wzgledem ?
    Tak samo jak i u innych producentów - zależy od szkła.

Przez moje ręce przewinęło się już 6 (4 nowe i 2 używki) szt S17-50/2.8 i 5 trafiało zawsze w punkt. Jedna - moja nie, ale była wcześniej kalibrowana pod inne body, więc miała prawo nie trafiać. Po kalibracji do danych fabrycznych - wysłałem sam obiektyw - trafia idealnie.
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 26-03-2013 o 10:57
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Ogladalem zdjecia przykladowe z pewnej aukcji i gosc mial totalnie rozmyta 1/5 lewej strony na kazdym chyba z 7 zdjec. Mozna by pomyslec ze mogl ja kiedys upuscic i optyka sie rozjustowala, ale po poscie tomka67 widac ze taki problem u niego tez wystepowal i to w nie jednej sztuce, wiec cos musi byc na rzeczy. BF/FF nie stanowi problemu bo mozna to szybko wyregulowac.

Domyślnie

się to astygmatyzm nazywa, no i cóż jak się trafi to po zawodach, do szkła z taką wadą trzeba się albo przyzwyczaić, albo sprzedać szkło.

Domyślnie

ja mam sigmę 50 1.4 i nie mam z nią żadnych problemów.
    Nikon D300, Nikkor AF-S 70-200 f/2,8G ED VRII, Sigma 50 F1.4 EX DG HSM, SB-900
    www.mateuszbanasik.digartfolio.pl

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów