Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: komputer do DTP

Domyślnie

Nie będę się wypowiadał w sprawie PCtów, bo nie mam doświadczenia. Co do Maców, Do zastosowań DTP iMac jest wystarczający, wersja 27" jest bardziej niż wystarczająca. Obecnie z kompem przychodzi system 10.8. IMac 21 (8GB RAM) radzi sobie bez problemu z pracą w CS5 (ID, PS, AI) - sprawdzone w praktyce. Co do Creative Cloud to pytanie dotyczy raczej strony finansowej przedsięwzięcia, czyli sprzedaż ratalna versus zakup jednorazowy. Istotna jest także zmiana polityki licencyjnej Adobe od początku roku, czyli upgrade o 1 wersję wstecz i co roku nowa wersja. Jeśli weźmiesz obecną cenę za upgrade od 5 lub 5.5 do 6 to musisz ją dodać w każdym roku do bilansu. W wersji creative cloud domyślam się (bo nie jestem pewien) opłaty za zmianę wersji nie ma.

Jeśli rozważasz Maca, to znaczy, że na nim pracowałeś, nie będę agitował. Sporo zależy od finansowej strony przedsięwzięcia - koszty faktury, etc
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Domyślnie

Kurtz - nie wiem jakie zapotrzebowanie na wydajnosc ma to sprawnie dzialac...
    Ma sluzyc do skladu publikacji, od uloteczek po wielostronicowe katalogi, grafika 2d, obrobka zdjec.
    Ma na tym sprawnie chodzic pakiet Adobe CS6 (InDesign (glownie), Illustrator, Photoshop itd)

Doktor - w robocie mam maka, w domu PC, kazdy ma jakies wady - wiadomo. Nie jestem uprzedzony do zadnego z nich.
    Jedyne co to MOIM ZDANIEM w przypadku jablka za duzo placi sie za design i marke.

Pytam o jakas konkretna konfiguracje o dobrym stosunku ceny do jakosci, bo chce zasugerowac "kierownikowi"
    zmiane wysluzonego power mac g5

Co do softu to chodzi mi o pelna wersje, upgrade nie wchodzi w gre.
    I'm a photographer, I make people immortal. What's Your superpower?

Domyślnie

w robocie mam maka, w domu PC, kazdy ma jakies wady - wiadomo. Nie jestem uprzedzony do zadnego z nich.
    Jedyne co to MOIM ZDANIEM w przypadku jablka za duzo placi sie za design i marke.
    Ja pracuje na Macu, nie chodzi o markę i design. Po dwudziestu latach pracy dużo szybciej działam na maku - kwestia wprawy i przyzwyczajenia. To jest istotny element mojej roboty. Przesiadka na PCta to jak prowadzenie angielskiego samochodu - dam radę, ale jazda wersją europejską idzie ni sprawniej.
    Co do upgradów, jeśli nie zrobisz upgradu raz na rok to tracisz taką możliwość, czyli potem musisz kupić pełną wersję pakietu. Poprzednio możliwy był upgrade 3 wersje wstecz (cs3->cs6), teraz to nie jest możliwe. Wersję pełną i tak musisz kupić.
    Co do makowego sprzętu zotają iMaki 20 i 27". Polski apple nie ma Maców Pro na stronie, ale pewnie da się je kupić. Pytanie czy chcesz, bo to droga zabawa.

PS. Nowe iMaki nie mają napędu DVD. W wersji 21" nie ma wejścia do gniazd RAM bez otwierania obudowy (w wersji 27" jest)
    Ostatnio edytowane przez doktor ; 22-03-2013 o 22:42

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez doktor Zobacz posta
    PS. Nowe iMaki nie mają napędu DVD. W wersji 21" nie ma wejścia do gniazd RAM bez otwierania obudowy (w wersji 27" jest)
    czyli imaki skreslamy bo czytnik musi byc

a argument z przesiadka na pc rozumiem, mi to kompletnie nie robi roznicy, czasem sie skrot klawiszowy pomyli i juz

Co do oprogramowania to znam ta nowa polityke Adobe, dlatego pytam czy nie lepiej wejsc w Cloud.
    I'm a photographer, I make people immortal. What's Your superpower?

Domyślnie

Jeśli DVD jest istotne, a decydujesz się na Maki, poszukaj starszej wersji. Nie różnią się straszliwie mocą, dystrybutorzy powinni jeszcze je mieć (nowe, z FV). I powinny być tańsze - 21" w okolicach 4k. Nowe weszły do sprzedaży niedawno. Ewentualnie pozostaje Mac mini + monitor, ja nie pracowałem na takim zestawie.
    Cloud może być rozwiązaniem, nie wiem jak to wygląda od strony formalnej. Polski oddział Adobe praktycznie się zwinął, ceny za Cloda na stronie są w Euro, pytanie jak z wystawieniem na to faktury PL.
    Ostatnio edytowane przez doktor ; 22-03-2013 o 23:24

Domyślnie

Zrozumialem, ze masz w miare standardowe wymagania - katalogi, grafika 2D, zdjecia i zadnych renderow. Mam wrazenie, ze wystarczy do tego zwykle i5 2500k i 4-8 GB pamieci. Pewnie I3 tez by dalo rade. Moze dysk SSD zamiast zwyklego talerzowca dla frajdy.
    Wspolpracuje teraz z goscmi ze studia architektonicznego. Robimy dosc duze grafiki na sciany muzeum. Pracujemy na Xenonach (zdaje sie, ze sa minimalnie mniej wydajne od i5 2500k). Rzeczywiscie, przy zabawie ze zdjeciami > 600MB sa delikatnie niekomfortowe, zdarzaja sie dwu-trzysekundowe lagi przy imporcie duzych zdjec do Indyka (szczegolnie przy ustawieniu wyswietlania na "dokladne"). Jeden z grafikow uzywa laptopa z Core2Duo 1,66 plus pakiet Adobe 5,5. Indyk u niego dziala, czasami zdarzaja sie przyciecia przy odswiezaniu grafiki.

Moze ktos mnie oswiecic, o co chodzi z "wydajnoscia" komputera? Kto jej naprawde potrzebuje (wiem, jest potrzebna do renderow 3d i filmowych, oraz w grach). Do DTP i fotografii IMHO wystarczy jakies i5 (albo nawet i3) i 4-8 GB ramu. Co zyskujemy w codziennej pracy wydajac > 3000-4000 zl na sprzet (nie pisze tu o Maku i OSX)?
    Powoli szukam dla siebie ultrabooka, trafilem na forum noteboocheck dyskusje, w ktorej gosc zastanawia sie nad wydajnoscia procesorow nisko i wysokonapieciowych. Dla mnie to czarna magia.
    Ostatnio edytowane przez wdhiz ; 30-03-2013 o 23:04

Domyślnie

Dobra wydajność do danego zastosowania oznacza, że jak wejdziesz np do takiego Lightrooma, nałożysz skomplikowany preset na zdjęcie i zaczniesz na nim pracować pędzlem czy suwakami, to efekt na zdjęciu widzisz momentalnie, a przy przesuwaniu suwakiem efekt płynnie się zmienia momentalnie, a nie skokowo, czy z większymi opóźnieniami (lagami). Masz rację, nie potrzeba nie wiadomo czego (kiedyś miałem Athlona 4600+ X2 i też się dało), ale pasuje mieć sprzęt, który zapewni wygodną pracę czyli to co robisz ma się dziać na zdjęciu czy w projekcie DTP w czasie rzeczywistym, odrazu.

Ja mam i5 ivy 3550 + 8GB ramu i jeszcze są takie funkcje w Lr które lagują, choć już zdecydowana większość rzeczy dzieje się od ręki, momentalnie, i na takim sprzęcie pracuje mi się bardzo wygodnie, z czystym sumieniem do zdjęć mogę polecić PC na i5 ivy. Gorzej z grafiką, co innego robić mały katalog na 20 stron wielkości B5 czy A4, co innego składać wielki billboard gdzie grafiki potrafią mieć ogromne rozmiary - dodaj sobie wtedy do nich cień, albo go przeedytuj w takim Corelu, zobaczysz jak to obciąży nawet takiego i5.
    ;]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aeon88 Zobacz posta
    przeedytuj w takim Corelu, zobaczysz jak to obciąży nawet takiego i5.
    Użycie procesora (wszystkich 4 rdzeni swojego i5) sumarycznie w tym momencie widzisz 100%? Możesz dać print screen? (zakładka Wydajność z Menedżer Zadań Windows)

ps. obraz zapisz do png - mniej zajmuje od jpg taka prosta grafika, a jest lepszej jakości

Domyślnie

Nie wiem ile % wtedy jest użycia bo nigdy tego nie sprawdzałem, jak będę na firmowym kompie to zobaczę z ciekawości. Pamiętam jednak moje subiektywne odczucia z 2-3 różnych komputerów o różnej mocy - o ile z PS czy Lr radziły sobie ok, z małymi grafikami w corelu też było ok, o tyle z dużymi składami które miały kilka m^2 powierzchni gdzie jest dużo warstw render np takiego cienia potrafił przymulić kompa. Na wcześniejszych kompach to było baaardzo zauważalne i odczuwalne, bo lagi trwały dość długo, robiło się pewne rzeczy schodkowo, na i5 nie wiem jak to będzie, ale skoro na pentium sandy bridge, render cienia na billboardzie o wielkości 10m x 10m wypełnionego w całości jednym długim tekstem zajmuje kilkadziesiąt s, to i5 ivy raczej nie zrobi tego w 1s.
    ;]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aeon88 Zobacz posta
    Nie wiem ile % wtedy jest użycia bo nigdy tego nie sprawdzałem, jak będę na firmowym kompie to zobaczę z ciekawości. Pamiętam jednak moje subiektywne odczucia z 2-3 różnych komputerów o różnej mocy - o ile z PS czy Lr radziły sobie ok, z małymi grafikami w corelu też było ok, o tyle z dużymi składami które miały kilka m^2 powierzchni gdzie jest dużo warstw render np takiego cienia potrafił przymulić kompa. Na wcześniejszych kompach to było baaardzo zauważalne i odczuwalne, bo lagi trwały dość długo, robiło się pewne rzeczy schodkowo, na i5 nie wiem jak to będzie, ale skoro na pentium sandy bridge, render cienia na billboardzie o wielkości 10m x 10m wypełnionego w całości jednym długim tekstem zajmuje kilkadziesiąt s, to i5 ivy raczej nie zrobi tego w 1s.
    I co z tym sprawdzeniem?

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów