70-210 f4 - na dx i na fx będziesz miał małe lekkie szkło za niewielkie pieniądze.
Szukaj
70-210 f4 - na dx i na fx będziesz miał małe lekkie szkło za niewielkie pieniądze.
Czarny pasek na żółto haftowany
Witam
Temat mnie bardzo ciekawi, bo przed takim dylematem właśnie stoję. Posty nie do końca zaspokoiły moją ciekawość a widzę, że temat martwy od miesięcy...
A w ostatnich postach widziałem rozsądne stwierdzenia, żeby poczekać trochę aż 7100 będzie chwilę w sprzedaży i testowany w realu przez użytkowników.
Czas jakiś minął i cisza...
Czyżby nikt już nie miał dylematu, czy może wszyscy stracili zainteresowanie d7100 i d600?
Tak sobie pomyślałem, że może ktoś by chciał wrócić do tematu. Wydaje mi się, że czas znacznie lepszy po temu, bo pewnie wielu z Was zdążyło już 7100 dobrze przetestować.
"osobiste" opinie były by ciekawsze niż dywagowanie głównie na podstawie info z 2giej ręki....
Pomożecie?
Acha - jeszcze jedno.
Jeśli o mnie chodzi, nie potrzebuję do ślubów, tylko bardziej do przyrody. Interesuje mnie wysokie ISO i to nie w aspekcie sportu halowego, tylko zdjęć w wieczornym świetle, raczej w ciemniej tonacji (czyli tym bardziej szum będzie widać).
Dotychczas mam przyjemność z D200, w którym przeszkadza mi w zasadzie tylko szum przy wyższych ISO...
LV, filmy czy programy tematyczne mnie nie pasjonują, ważny dla mnie AF i ISO....
I od razu odpowiem na stwierdzenie typu: "to wystarczy d40 i resztę na wakacje wydać" - no nie bardzo. Prawda, zarówno d7100 jak i d600 będzie się w moich rękach w znacznym stopniu marnował, gdyż żaden fotograf ze mnie, ale szumy strasznie mi przeszkadzają.
I jeszcze jedno - statyw i długi czas naświetlania mi nie wystarczy, bo np. żuczek czy inny zwierzaczek nie koniecznie mają cierpliwość nieruchomo pozować a fajnie by było, jak by on też był ostry a nie tylko gałązka po której lezie...
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 29-09-2013 o 21:12
Napiszę trochę przewrotnie - rozważałes może Canona 6D? Bardzo wysokie, użyteczne ISO oraz skuteczny AF w centralnym punkcie to jego spore zalety.
Ja z dwójki D600 vs D7100 wybrałbym D7100 ze względu na lepszy AF, cenę i tańsze szkła np Sigmę 17-50.
Sam niedługo będę D7000 i albo na D7000, albo zmienię obóz (zobaczymy jak wypadnie 7D mark2)
Wysyłane z mojego XT890 za pomocą Tapatalk 2
Dzięki![]()
ale o co chodzi z tym d7000 i albo na d7000?
Co do zmiany - pozostaję przy Nikonie...mam kilka może nie najwyższych lotów obiektywów, ale jednak i nie chcę się ich pozbywać...w dodatku zostawiam sobie d200 jako 2gi, więc w wypadku uzupełnienia szklarni będę mógł i z d200 i z ewentualnie d7100 ze szkieł tych samych korzystać.
Zastanawia mnie tryb DX w d600. Wiesz może, jak by to wyglądało w porównaniu do d7100 i do mojego staruszka d200? Tzn. ten tryb dx w d600 w porównaniu do powyższych?
Może to głupie pytanie, ale jestem amatorem, FX w życiu w ręce nie miałem...
Ja tam jestem za fx.
Być może niedługo pytanie będzie brzmiało 7100 czy 610....
D600
14,20,28x2,35,50,85,90,300,500
28-75,70-210
Źle napisałem, miało być z D7000 na D7100
Niewątpliwą zaletą systemu Nikon jest szklarnia - fantastyczna i relatywnie tania 35, ponoć dobra 85 1.8G, no i chyba najepszy kicior 18-105
Natomiast jeżeli przeznaczeniem Twojej puszki nie jest studio czy reportaż to imo D7100, który jest bardzo ergonomiczny i ma świetny obrazek, może być trafnym wyborem.
Wyglądało by to tak, że D600 w trybie DX, może trochę odstawać od D7100,
ale kupując D600 plus 50/1.8 plus 85/1.8 vs D7100 plus 35/1.8 plus 85/1.8, zysk w postaci jakby "dodatkowych dwóch stałek", oraz drobny szczegół -> FX, niweluje całą tą początkową przewagę ( D600 DX mode vs D7100), oraz znaczną część, tej "niby" różnicy w cenie.
Oczywiście to tylko moja opinia, każdy onanizuje się na swój sposób, i każdy ma swoje przemyślenia.
mam nowe szkło 35mm f/1.8 i jest git. przy d40x były baaardzo duże szumy przy wysokim ISO (nawet już od 800) a przy przysłonie 1.8 można już pokombinować![]()
myślę, że kolejny zakup to będzie 105 do zdjęć makro...
nowa puszka musi poczekać![]()
35-ka jeszcze jest kupiona w formacie DX - ale teraz raczej standardowe obiektywy pod FX będę kompletował - droższe ale za to przejście będzie mniej bolesne finansowo za jakiś czas
pzdr
m
To ja też prosiłabym o wskazówkę.
Aktualnie mam d5100, ale chcę kupić coś lepszego. I teraz pytanie nr 1 - czy d7100 czy d600?
Aparat przede wszystkim do planespotingu (także RNAV), zdjęć psa no i wiadomo - rodzinnych, etc.
Co powiecie? Warto inwestować w d600?
D7100 | S 10-20 4-5.6 EX | N 35 1.8G | T 70-300 VC USD | SB-700
Pozdrawiam, Ola
Skontaktuj się z nami