Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Konfiguracja routera

Witam,
    Zakupiłem dziś router tplink wr841n i zupełnie nie jestem w stanie go skonfigurować, miło by mi było, gdyby ktoś pomógł rozwiązać problemy

Sieć to osiedlowa kablówka, router podpinam odpowiednio pod wszystkie kable, a łącząc go przewodowo z laptopem internet działa (o w tej chwili ). Chciałbym jednak uzyskać sieć bezprzewodową, gdyż kabel nie jest doprowadzony do mojego mieszkania, tylko obok. I tu zaczynają się problemy, próbując zainstalować program od tplinka (easy setup assistant) w czasie konfiguracji wyświetla się napis ,,proszę się upewnić czy serwer dhcp routera jest aktywny", czyli się nie udaje.
    Chcąc natomiast konfigurować router przez wejście w adres ,,http://192.168.1.1" wyszukiwarka ładuje się, po czym wyświetla standardowy komunikat, że ,,przekroczono limit czasu połączenia", czyli błąd wczytywania strony.
    Ktoś pomoże?

Domyślnie

Nie instaluj żadnego programu. Zadzwoń do mnie to Ci pomogę.
    Nikon

Domyślnie

Powinieneś być w stanie skonfigurować router tak, żeby internet był podpięty do niego (do jego portu WAN), i laptop podłączony kablem do routera też powinien działać. Wtedy możesz się brać za konfigurację sieci bezprzewodowej.
    Nie wiem, co robi ten kreator, ale moim zdaniem on powinien robić wszystko od A do Z, z tym że może to wymagać podłączenia lapka do routera kablem.
    A co do konfiguracji ręcznej - wydaje mi się, że w 99% przypadków wystarczy a) skonfigurować interfejs WAN routera (pobierz adres IP i wszystko inne automatycznie, b) w sieci wewnętrznej ustawić NAT i swoją pulę adresów (ludzie ustawiają sieć 192.168.1.1/255.255.255.0) oraz serwer DHCP Z TEJ PULI, CO WPROWADZONY ZAKRES SIECI, c) jeśli śmiga i laptop podłączony kablem łączy się, I TYLKO WTEDY, włączyć sieć WLAN, ustawić WPA-PSK (lub WPA2-PSK), jakiś essid i hasło.
    Jeśli teraz nijak się z routerem nie możesz połączyć (a w szczególności nie możesz tego zrobić laptopem podpiętym przez kabel), to sprawdź, czy jego domyślny adres to taki, jak podałeś - jeśli tak, to zrób reset routera przyciskiem (trzeba przytrzymać przez 10 sekund czy coś w tym stylu, powinno być w manualu routera).
    D7000 D40 | S 10-20/4.0-5.6 | N 18-105VR | N 35/1.8 | N AF 80-400VR | SB-400 SB-600 | Moje the best fotki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez witus Zobacz posta
    Nie instaluj żadnego programu. Zadzwoń do mnie to Ci pomogę.
    Znaczy się gdzie dzwonić? Wiem, właśnie nie chciałem nic instalować, ale nie mogę zalogować się w router.

Cytat Zamieszczone przez adriansocho Zobacz posta
    Powinieneś być w stanie skonfigurować router tak, żeby internet był podpięty do niego (do jego portu WAN), i laptop podłączony kablem do routera też powinien działać. Wtedy możesz się brać za konfigurację sieci bezprzewodowej.
    Tak, internet jest podpięty do routera (najpierw do modemu), a z routera kabel w tej chwili idzie do laptopa, stąd mam obecnie dostęp do internetu.

Nie wiem, co robi ten kreator, ale moim zdaniem on powinien robić wszystko od A do Z, z tym że może to wymagać podłączenia lapka do routera kablem.
    Jak wyżej.

A co do konfiguracji ręcznej - wydaje mi się, że w 99% przypadków wystarczy a) skonfigurować interfejs WAN routera (pobierz adres IP i wszystko inne automatycznie,
    Wszystko jest ustawione na automatyczne.
    b) w sieci wewnętrznej ustawić NAT i swoją pulę adresów (ludzie ustawiają sieć 192.168.1.1/255.255.255.0) oraz serwer DHCP Z TEJ PULI, CO WPROWADZONY ZAKRES SIECI, c) jeśli śmiga i laptop podłączony kablem łączy się, I TYLKO WTEDY, włączyć sieć WLAN, ustawić WPA-PSK (lub WPA2-PSK), jakiś essid i hasło.
    Trochę to dla mnie skomplikowane, nie bardzo wiem gdzie te czynności miałbym wykonać.
    Jeśli teraz nijak się z routerem nie możesz połączyć (a w szczególności nie możesz tego zrobić laptopem podpiętym przez kabel), to sprawdź, czy jego domyślny adres to taki, jak podałeś - jeśli tak, to zrób reset routera przyciskiem (trzeba przytrzymać przez 10 sekund czy coś w tym stylu, powinno być w manualu routera).
    Tak jak pisałem przez kabel internet śmiga na laptopie, a resetować router próbowałem już kilkukrotnie.

Cytat Zamieszczone przez ksviper Zobacz posta
    [...]
    Tak jak pisałem w pierwszym poście, nie mogę się zalogować do routera, bo nie wchodzi mi strona http://192.168.1.1/

Domyślnie

D810+N24-70/2.8+T17-50/2.8+N50/1.8+N70-210/4+SB800+...

Domyślnie

Jeśli internet działa po kablu to sprawdź, jaki adres ma bramka czy router. Może ten ma inny adres niż wpisujesz. Jak to sprawdzić?
    Menu start -> uruchom -> cmd -> ipconfig /all
    Szukasz w tym co wyskoczyło karty sieciowej Ethernet lub podobnie brzmiące i pozycja brama domyślna to jest to czego szukasz. Wpisz ten adres do przeglądarki i sprawdź teraz.
    D810+N24-70/2.8+T17-50/2.8+N50/1.8+N70-210/4+SB800+...

Domyślnie

Znalazłem nr bramy domyślnej (172.16.128.1), jednak po wpisaniu go do przeglądarki jest to samo, czyli nic nie wyszukuje. Ale dzięki
    A próbowałem też to robić wcześniej.
    Ostatnio edytowane przez Pabloo ; 22-03-2013 o 00:42

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pabloo Zobacz posta
    Znalazłem nr bramy domyślnej (172.16.128.1), jednak po wpisaniu go do przeglądarki jest to samo, czyli nic nie wyszukuje. Ale dzięki
    A próbowałem też to robić wcześniej.
    nie zawsze jest to 192.168.1.1

żadnymi innymi przeglądarkami tylko Internet Explorer

i spróbuj
    192.168.0.1
    192.168.1.1
    192.168.1.2
    192.168.2.1

znalazlem instrukcje tutaj
    Ostatnio edytowane przez .:Gerard:. ; 22-03-2013 o 01:40

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez .:Gerard:. Zobacz posta
    nie zawsze jest to 192.168.1.1

żadnymi innymi przeglądarkami tylko Internet Explorer

i spróbuj
    192.168.0.1
    192.168.1.1
    192.168.1.2
    192.168.2.1

znalazlem instrukcje tutaj
    Też nie działa.
    Screen z cmd:

Domyślnie

.:Gerard:. przegladarka tutaj nie ma nic do rzeczy nawiasem mowiac. ja od 10 lat nie mam stycznosci z IE i jakos wszystko idzie skonfigurowac (router, dnla, vpn etc) bez pomocy tej przegladarki., ba moge powiedziec ze ona jest troszke z tylu za konkurencja...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów