Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Wątek: a

Domyślnie

Aj przepraszam, spojrzałem na szybko gdzie było ostatnio zdjęcie a to tylko cytat Oczywiście wypowiedź kierowana do logitech55

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukasz_lkz Zobacz posta
    Na wstępie od razu mówię, że nie chce nikogo urazić/obrazić/ ani w żadnym stopniu pouczać. Po prostu chciałbym się odnieść do ostatnich opinii nie tylko tu na forum ale i ogólnie na podobnych portalach, a chciałbym to zrobić cytatem, który przez przypadek rzucił mi się w oczy na digarcie i którego sobie nawet zapisałem:

"Mam odruch wymiotny na widok specjalistów głoszących poglądy w stylu, że centralne kadry są fe, że jak się coś utnie to jest się ble (no, bo jak można modelce przyciąć czubek głowy, stopę, biodro czy kurde ucho środkowe) itd. itp.
    Specjalistom od estetyki rodem z zakładu foto w małym miasteczku serdecznie współczuję i polecam rzucenie okiem w stronę takich spraw jak chociażby ID, Numero, Vogue czy cała masa innych.
    Fotografia nie kończy się (a tym bardziej nie zaczyna) na digartach plfotoach, fototkach czy innych onephotonetach...
    (...)
    Ps. Jeżeli przepalenia i niedoświetlenia są zawsze ble, to znaczy ze jedynym słusznym kierunkiem w sztuce jest akademizm."

Mnie też wkurza takie czepialstwo - dla mnie to kwestia estetyki czasem też charakteru autora czy sobie tnie tak, czy inaczej. No chyba że robimy zdjęcia do legitymacji, dowodu lub paszportu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez malkon Zobacz posta
    Mnie też wkurza takie czepialstwo - dla mnie to kwestia estetyki czasem też charakteru autora czy sobie tnie tak, czy inaczej. No chyba że robimy zdjęcia do legitymacji, dowodu lub paszportu.
    Zdjęcia na forum wystawia się chyba po to, by otrzymać jakieś cenne wskazówki. Nie rozumiem czemu traktujecie to jako czepialstwo. Kadrowanie akurat nie jest największym problemem tych zdjęć (najgorzej pod tym względem wypada 3).
    Co do tego modela cięć - imo cięcie w piszczelach też w większości sytuacji dziwnie wygląda i najlepiej go unikać (ciąć wtedy tuż nad kolanami, lub pokazać całą postać). Wyjątkiem gdzie takie cięcie się sprawdzi może być np. sytuacja, gdy jedna z nóg jest zgięta, uniesiona ku górze - wtedy drugą można ciachnąć ;p

Co do zdjęć - pierwsze co się rzuca w oczy, to że modelka jest nieobyta z obiektywem. Nie siliłbym się w takiej sytuacji na jakieś ustawianie, bo wyjdzie to po prostu sztucznie.
    Druga sprawa - trzeba uważnie dobierać tło. Najlepsza pod tym względem jest 2-ka. Zauważ, że przez bliskość tła na 1 brakuje jakiejkolwiek głębi tworzącej trójwymiarowość - zdjęcie wygląda jak strzelone małpką. Na 3 tło jest co prawda daleko i wychodzi poza głębię ostrości, ale jest strasznie zróżnicowane tonacyjnie i kolorystycznie, co odciąga uwagę od fotografowanej osoby. Pamiętaj - tło ma pomagać a nie przeszkadzać w odbiorze zdjęcia
    Trzecia sprawa - ubiór kompletnie nie pasujący do scenerii, tutaj chyba nie muszę nic dodawać.
    Kolejna - za fotografowanie w świetle zastanym najlepiej się brać w czasie złotej godziny, umieszczając modela w bezpośrednim słońcu. Zdjęcia w cieniu bez doświetlenia wychodzą zbyt płasko i nieciekawie.
    No i ostatnia rzecz - za dużo czasu poświęciłeś na obróbkę twarzy, a za mało na resztę zdjęcia.

Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem
    | FB | BLOG |

Domyślnie

krytyka to najlepsza szkoła a jeśli ktoś się o to obraża i go to oburza ,że naruszyliśmy jego EGO to daleko nie zajedzie , pokory , warsztatu , znowu komentarzy , dalej ćwiczyć pracować ......i nawet się nie obejrzymy kiedy zdjęcia będą poprawne a już 2 raz tych samych błędów nie popełniłem , ja dziękuję za wszystkie dobre a przedewszystkim za wytykane mi błędy przez co dziś coś tam umiem a i klienci zadowoleni
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Domyślnie

Dzięki za komentarze. Co niektórzy pamiętają pierwsze wstawki do oceny. Obróbka skóry była fatalna - dzięki wam udało mi się "trochę" podszkolić warsztat.

Wiem ze kadrowanie leży. Za każdym razem może być tylko lepiej - Jak to mówią nie od razu Kraków zbudowano.
    http://pawelstrzyzykowski.blogspot.com/
    http://pawelstrzyzykowski.pl
    D300 + Grip, D70s, 35 f/1,8. N 18 - 70 (3,5 - 4,5) , Di 622, akcesoria

Domyślnie

Wyślij tej ładnej Pani linki do tych fotek i zapytaj się jej czy ładnie wyszła.

Ładna kobieta, warunki do wykorzystania niesamowite => a Ty nic z tego nie zrobiłeś.
    Prosiłem, już dawno temu, weź koleżankę gdzieś do baru/restaruracji, no nie wiem, na spacer w ładny plener, koło stodoły, na wóz posadź, wszędzie => TYLKO NIE ZWYKŁA POLNA WYDEPTANA ŚCIEŻKA z brzydkimi krzakami z boku.

I nie ustawiaj jej jak manekina, zażartuj niech no nie wiem zatańczy, niech się wyluzuje dziewczyna troszkę, niech się powygłupia... jeśli to Twoja dziewczyna, poproś aby próbowała Cię poderwać mając do dyspozycji wóz i siano, jeśli to siostra => poproś jakby się przedstawiła w programie TOP MODEL. Bądź kreatywny, łap momenty, pracuj nad modelką...

Ale najpierw zacznij od książek => KOMPOZYCJA potem coś na temat portretów bo widzę, że w ten deseń idziesz i przede wszystkim zadbaj o 2gi plan .

Ćwicz i ucz się, będzie dobrze, bo widzę, że coś próbujesz działać.
    "Nikon"

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów