Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: a

Domyślnie

Kombinowałeś ......i przekombinowałeś niestety szkła którymi dysponujesz potrafią co nieco powiekszyć więc musisz uważać zwłaszcza na 1 , światło -dysponujesz światłosiłą 1,8 a zabierasz w mega ostre światło widać ,że jeszcze nie wiesz ,że unikamy ostrego słońca (chyba ,że mamy lampki ,blendy ) , a na pewno na początku przygody łatwiej ogarnąć w zastanym .kadry- szczerze zaczynaj od najprostszych kadrów gdybyś ją ustawił żeby stała głową skierowała lekko w bok ,ręce jakoś delikatnie ułożyła , Ty ustawił szkło na 50mm w tyle miał drzewa bardzo daleko (przez co ładnie się odetną i otrzymasz ładną GO , to samo kadrować od ramion w górę tnąc np czubek głowy lub nie ( nie bój się pionowych kadrów ) , no to takie 1 pomysły co przychodza mi do głowy
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Domyślnie

Wiem ze jest ucięty kawałek buta

http://pawelstrzyzykowski.blogspot.com/
    http://pawelstrzyzykowski.pl
    D300 + Grip, D70s, 35 f/1,8. N 18 - 70 (3,5 - 4,5) , Di 622, akcesoria

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez logitech55 Zobacz posta
    Wiem ze jest ucięty kawałek buta

tak na szybko bo nie ma czasu cos w ten deseń z kadrowaniem ale to0 ciasne kadrowanie a potem kombinuj z bardziej swobodnym

PS po przemyśleniu może być ciut więcej boków i góry ale dół zostaje

Domyślnie

Tu masz na szybko:

Mam nadzieję, że pomogłem.
    Wypijmy za blendy...

Domyślnie

Na wstępie od razu mówię, że nie chce nikogo urazić/obrazić/ ani w żadnym stopniu pouczać. Po prostu chciałbym się odnieść do ostatnich opinii nie tylko tu na forum ale i ogólnie na podobnych portalach, a chciałbym to zrobić cytatem, który przez przypadek rzucił mi się w oczy na digarcie i którego sobie nawet zapisałem:

"Mam odruch wymiotny na widok specjalistów głoszących poglądy w stylu, że centralne kadry są fe, że jak się coś utnie to jest się ble (no, bo jak można modelce przyciąć czubek głowy, stopę, biodro czy kurde ucho środkowe) itd. itp.
    Specjalistom od estetyki rodem z zakładu foto w małym miasteczku serdecznie współczuję i polecam rzucenie okiem w stronę takich spraw jak chociażby ID, Numero, Vogue czy cała masa innych.
    Fotografia nie kończy się (a tym bardziej nie zaczyna) na digartach plfotoach, fototkach czy innych onephotonetach...
    (...)
    Ps. Jeżeli przepalenia i niedoświetlenia są zawsze ble, to znaczy ze jedynym słusznym kierunkiem w sztuce jest akademizm."

Domyślnie

@lukasz_lkz - porównujesz zdjęcia z vouge'a do tego co jest powyżej? Świadome łamanie zasad i kanonów przy jednoczesnym zachowaniu dobrej estetyki świadczy o wielkości fotografa. Ale nie można tłumaczyć braku umiejętności tym, że w Numero też tak robią. Bo to śmieszne. Żeby umieć łamać zasady trzeba je najpierw opanować

Domyślnie

Nie, nie porównuje, jak przeczytasz to jeszcze raz to wyraźnie napisałem, że odnoszę się do komentarzy - ogólnie, nie tylko tutaj. Oczywiście, że trzeba znać zasady i to nie tylko w fotografii. Ale ostatnio często widzę, że kurczowe trzymanie się ich po prostu zabija kreatywność i zamiast produkować świadome (słowo klucz) zdjęcia, zwraca się uwagę na ich poprawność. A, że akurat trafiłem na ten wątek i to zdjęcie, to ot przypadek, zwyczajnie

Domyślnie

"ogólnie, nie tylko tutaj" - to określenie nie wyklucza tego wątku Stąd może nieporozumienie.
    Z reguły ci którym nie pasuje, że na przykład zdjęcie w high key jest za jasne nie mają pojęcia o czym piszą i ich opinią bym się nie przejmował. Jak zauważyłem często są to ludzie na których zdjęciach można znaleźć białą winietę

Dobra nie róbmy OT.
    LordRamzes - bardzo pracuj nad kadrowaniem, moim zdaniem albo jest nudno albo niepoprawnie. Powodzenia przy następnej sesji, ta się raczej nie broni.

Domyślnie

Czasem każdy ma taki dzień, w którym musi wyrazić swoją frustrację, a to już chodziło za mną jakiś czas, a to, że trafiło na ten wątek.. Ok -> </offtop>

Domyślnie

[QUOTE=Coof;3080982
    LordRamzes - bardzo pracuj nad kadrowaniem, moim zdaniem albo jest nudno albo niepoprawnie. Powodzenia przy następnej sesji, ta się raczej nie broni.[/QUOTE]

proponuje to bardziej Autorowi zasugerować , to nie moje zdjęcia .........

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów