Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Domyślnie Nikon D3100 problem z "pokrętłem"

Witam,

Mam pewien problem, otóż jakiś czas temu mój aparat został lekko zachlapany sokiem, nic większego się nie stało, od razy przemyłem zabrudzenia, ale niestety sok dostał się do pokrętła, a raczej tego suwaka co jest obok, dokładnie chodzi mi o to ten suwak, który odpowiada za zmienianie na zdjęcia seryjne, samowyzwalacz itp. obok/przy pokrętle odpowiedzialnym za zmianę trybów fotografowania.

No i tu jest ten problem, zakleiło się to jakby i nie chce chodzić, jeżeli podważę to lekko to się rozrusza, ale jak odstawie aparat i za parę dni/tygodni chcę zmienić sytuacja się powtarza i tutaj mam do was pytanie czy któryś z użytkowników wie jak zdemontować te pokrętło żeby dostać się do suwaka i wyczyścić te zabrudzenia, które się kleją? Czy da się zdemontować samą tą część (podważyć czy coś) czy trzeba koniecznie rozebrać cały sprzęt? Chciałbym to zrobić sam bo to nic trudnego, wystarczy przeczyścić, ale jeżeli trzeba będzie rozebrać całe body to chyba tego sam nie zrobię... Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Niestety trzeba rozebrać całość. A chcąc tak właściwie zdemontować górę aparatu to bez lutowania sie nie obejdzie.
    Czyściłem coś takiego w D80. Trudno nie jest, ale przy braku doświadczenia nie zabierałbym sie za naprawę, gdyż w aparacie jest kondensator na którym "wisi" 300V - przy przypadkowym zwarciu można spalić cały sprzęt.
    Pzdr

Domyślnie

w instrukcji serwisowej nikona jest napisane jak i czym rozładować kondensator
    D80 + 50 1.8D + 18-55 + 18-200VR

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Ten kondensator o którym Kolega wyżej wspominał jest od przetwornicy lampy błyskowej, jeśli lampa w dłuższym okresie czasu nie była używana powinien być rozładowany.
    Tak czy tak trzeba rozebrać całą obudowę aparatu aby się dostać do tego pokrętła.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Po mieisącu czasu nie używania lampy na kondensatorze wciąż może być zgromadzony ładunek - w aparatach nie ma układu odpowiedzialnego za samoistne rozładowanie. Bez pomiaru napięcia się nie obejdzie.

Domyślnie

No to nie pocieszyliście mnie Panowie... A może któryś z was się orientuje ile by mnie kosztowała taki zabieg w jakimś serwisie? Jak się ceny wahają, był bym wdzięczny za podanie widełek...

Domyślnie

Możesz spróbować samemu. Odwróć aparat pokrętłem w dół i wstrzyknij małą ilość izopropanolu. Przez jakiś czas poruszaj przełącznikiem. Powtórz kilkakrotnie co godzinę i odstaw. Izopropanol słabo rozpuszcza sok, więc może takie operacje trzeba powtórzyć za tydzień.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

O widełkach ciężko w tym przypadku mówić, gdyż wszystko zależy od roboczogodziny danego serwisu.
    Ostatecznie dobry krzyżak, PH00 i PH000, rezystor 3kOhm i samemu spróbuj.

Domyślnie

Nie jestem przekonany czy isopropanol rozpuści sok - pewnie o dużej zawartości cukru. Ja bym tak próbował ale najpierw z wodą - ostrożnie i w niewielkich ilościach, a isopropanolem bym czyścił na koniec w celu usuniecia wilgoci. Oczywiście wszystko bez baterii w body.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

Dzięki panowie za wskazówki, będę walczył, na pewno nie będę rozkręcał aparatu bo po prostu wolę nie ryzykować. Co do czyszczenia to już wcześniej próbowałem wodą i wykałaczką, było dobrze, ale potem woda zasychała razem z resztkami tego syfu co tam siedzi i niestety znów się "zasklepiało", teraz będę próbował wyczyścić to do skutku. Czy można zastąpić czymś ten isopropanol?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów