Close

Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 93

Domyślnie

No widzicie? Już mi torby papierowe zakładać
    pralka Siemens, żelazko Tefal, kuchenka Samsung, stolik najtańszy z ikei

Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie

Odświeżam temat no bo nowa lampa i nie umiem jej podłączyć. Lampa na pięć żarówek. Podłączyłem brąz z brązem niebieski z niebieskim i zerówke z zerówką. Zamiast podziału na wszystkie 3 i 2 świeci mi pięć żarówek. Stara lampa działała na podwójnym kontakcie dlatego nie sądzę aby on się zepsuł. Czyżby lampa była zepsuta?

Domyślnie

Raczej wygląda na to, jakbyś zamiast przewodu zerowego miał fazę, a w innym miejscu zero. Weź miernik w dłoń (wystarczy, że pokaże, czy jest przejście, czy nie ma; funkcja próbnika napięcia też będzie przydatna) i sprawdź przy wkręconych klasycznych żarówkach (choćby po jednej na obwód) pomiędzy którymi przewodami jet przejście, a następnie sprawdź na których przewodach pojawia się faza, a na których "masa". Niestety czasami w lampach "dwuobwodowych" jest to dziwnie rozwiązane w ramach oszczędności materiału - zamiast czterech żył są trzy i trudno się domyślić jak są podłączone.

Jeszcze raz przeczytałem i edytowałem.
    Ostatnio edytowane przez kjakub ; 25-01-2015 o 19:48
    D7100, D80, SB900, N18-70, Jupiter 21M/ЮПИТЕР 21М, Mir 24N/МИР 24Н, Helios 44M/ГЕЛИОС 44М, N AF 50 mm 1:1.8 Mk I, N AF 70-210 mm 1:4-5.6 D

Rozmowny Awatar andrstac
    Miasto
    Przededworze/Chmielnik/Kielce

Domyślnie

No to Kolego masz 99% szans żeby samemu zaświecić po dotknięciu do żyrandola.
    Jeżeli masz takie kolory żył jak mówisz i stara lampa działała na włączniku świecznikowym (dwu-klawiszowym), tzn że żyłą ochronną w przewodzie do lampy poprowadzono również fazę z "drugiego klawisza" - niestety tak się kiedyś robiło, a i teraz czasami. Czyli czym prędzej sprawdź próbnikiem czy jest tak jak piszę i przełącz to tak, żeby pracowało właściwie. JEżeli jest taka możliwość, to poprowadź dodatkowy przewód ochronny.
    Wg. obecnych norm powinno być to poprowadzone przewodem czterożyłowym.
    D7k, D80+MB;12-24/F4,70-200/F2.8,SB600,2xYN460II,3xRF602,A600+BH2,LP-FP200

Gaduła Awatar manfred
    Miasto

Domyślnie

Elektryk wyprowadził mi kable z sufitu. Niestety nie miałem lampy aby mi to podłączył. Można tak łopatologicznie z tym że nie mam mierników tylko zwykły miernik śrubokrętowy.

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Trzy kable w puszce na wyłącznik stosuje się gdy lampa oświetleniowa składa się z kilku żarówek i stosuje się podwójny wyłącznik, załączanie jednej lub wszystkich żarówek.
    W puszce wyłącznika nigdy nie ma przewodu zielono-żóltego czyli ochronnego, taki przewód o ile występuje w instalacji jest prowadzony bezpośrednio do lampy i podłączany jest do metalowych elementów w lampie.
    W puszce wyłącznika jest przewód fazowy, na ogół czarny i jeden lub dwa w innych kolorach które biegną do zasilania lampy.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 25-01-2015 o 23:26 Powód: pis. ("puszcze")
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Gaduła Awatar manfred
    Miasto

Domyślnie

Czyli dopiero w środę jak będę miał chwile muszę wyjąć kontakt i poazmieniać kabelki tak aby lampa świeciła poprawnie z tym że przewód z prądem podłączyć do oznaczenia L ?

Domyślnie

Z kolorystyką różnie bywa i niejedno już widziałem. Wszystko zależy od tego, kto układa przewody i jaki ma przewód pod ręką.
    Nikon

Gaduła Awatar manfred
    Miasto

Domyślnie

No to jak to podłaczyć poprawnie?

Domyślnie

No to Kolego masz 99% szans żeby samemu zaświecić po dotknięciu do żyrandola.
    Jeżeli masz takie kolory żył jak mówisz i stara lampa działała na włączniku świecznikowym (dwu-klawiszowym), tzn że żyłą ochronną w przewodzie do lampy poprowadzono również fazę z "drugiego klawisza" - niestety tak się kiedyś robiło, a i teraz czasami. Czyli czym prędzej sprawdź próbnikiem czy jest tak jak piszę i przełącz to tak, żeby pracowało właściwie. JEżeli jest taka możliwość, to poprowadź dodatkowy przewód ochronny.
    Wg. obecnych norm powinno być to poprowadzone przewodem czterożyłowym.
    Dokładnie tak jak kolega pisze. kolorystyka i połączenia "książkowe" to jedno, a do czego jest wykorzystany kolor żyły to drugie. Odłącz żyrandol od kostki i miernikiem sprawdź czy między N i PE masz 230 V, a jak nie masz miernika to "próbówką" sprawdź czy na PE (żółtozielonym) jest faza po włączeniu klawiszem. Jeżeli nie masz wyłącznika różnicowo-prądowego to nic się nie dzieje w takiej sytuacji , masz układ sieci TN-C w którym ochroną jest przewód neutralny (niebieski), ( po prostu ciężko dostać przewód 3X 1,5 o kolorystyce żył niebieski, brązowy, czarny , - zawsze trzecim kolorem jest żółtozielony do uziemienia elementu, który często jest wykorzystywany jako przewód fazowy do podziału oświetlenia w oprawie )
    Ostatnio edytowane przez sasz87 ; 25-01-2015 o 22:12

Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów