Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Prośba o hdr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pebal Zobacz posta
    Aby uniknąć przepaleń w światłach, musiałbyś użyć najciemniejszej ekspozycji. Nie uzyskasz takiej jakości jak w obrazie HDR, gdyż ekspozycja ta ma znaczny poziom szumu.
    Wystarczy nieoświetlić o jakieś 0,5EV i zredukować świtała przy wywoływaniu rawa. I nie przesadzajmy z szumami. W porównaniu z szumem, który miałem w D80 przy wciągnięciu z cieni ten w D600 czy 5DmkIII to bajka.
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Borat1979 Zobacz posta
    Wystarczy nieoświetlić o jakieś 0,5EV i zredukować świtała przy wywoływaniu rawa.
    Nawet jeżeli mogę prześwietlić ekspozycję o 0.5EV, to niewiele mi to daje, gdy większość kadru jest mocno niedoświetlona. W takich przypadkach nie ma złotych środków, trzeba zarejestrować kilka ekspozycji albo doświetlić kadr.

I nie przesadzajmy z szumami. W porównaniu z szumem, który miałem w D80 przy wciągnięciu z cieni ten w D600 czy 5DmkIII to bajka.
    Spójrz jak wyglądają drzwi na najciemniejszej ekspozycji. Dla mnie taka jakość jest nie do przyjęcia.

Domyślnie

Spójrz jak wyglądają drzwi na najciemniejszej ekspozycji. Dla mnie taka jakość jest nie do przyjęcia.
    Ale po co wyciągać z najciemniejszej ekspozycji? Są sceny, w których bez HDR nie da rady ale w tej to nie jest konieczne.
    Ostatnio edytowane przez Borat1979 ; 14-03-2013 o 16:34
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

Wystarczy nieoświetlić o jakieś 0,5EV i zredukować świtała przy wywoływaniu rawa. I nie przesadzajmy z szumami. W porównaniu z szumem, który miałem w D80 przy wciągnięciu z cieni ten w D600 czy 5DmkIII to bajka.
    Bajka to jest w d800. Mój 5dIII jest w tym gorszy zdecydowanie. No ale porównując do d80 to na pewno racja.

Domyślnie

Ale po co wyciągać z najciemniejszej ekspozycji? Są sceny, w których bez HDR nie da rady ale w tej to nie jest konieczne.
    Jeżeli użyjesz jaśniejszej ekspozycji to będziesz miał przepalone światła na ścianie. Tak więc wszystko zależy od tego, jaki efekt końcowy chcesz uzyskać.

Domyślnie

Ciekaw jestem, czy zainteresowany ta fotografia bedzie ogladal dzwi na takim zblizeniu...rzekl bym - komedia!
    Co do swiatel to sluszna uwaga...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    Ciekaw jestem, czy zainteresowany ta fotografia bedzie ogladal dzwi na takim zblizeniu...rzekl bym - komedia!
    Sugerujesz, że na mniejszym zbliżeniu będzie to wyglądać dobrze? Możesz się przekonać, wkleiłem fragment drzwi z najciemniejszej ekspozycji do obrazu HDR.

Ostatnio edytowane przez Pebal ; 16-03-2013 o 10:35

Domyślnie

Sugerujesz, że na mniejszym zbliżeniu będzie to wyglądać dobrze? Możesz się przekonać, wkleiłem fragment drzwi z najciemniejszej ekspozycji do obrazu HDR.

Świetny przykład hehe
    już chyba nikt nie będzie miał wątpliwości.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów