Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Prośba o hdr

Domyślnie Prośba o hdr

Mam prośbę do kolegów... mam 7 zdjęć od -2 do +2 pomieszczenia i próbuję je poskładać, ale za ciekawe efekty mi nie wychodzą.
    Czy mógłby mi ktoś złożyć te zdjęcia ?? Zobaczyłbym czy to wina moich zdjęć czy moich umiejętności w programie.
    Pierwszy raz próbowałem techniki hdr, ale cienko to widzę. Póki co mam jedno zdjęcie do porównania innego kolegi.
    Jeśli ktoś ma chęci to proszę sobie pobrać. Oczywiście interesuje mnie efekt naturalnego zdjęcia

https://www.dropbox.com/s/1gtftfk6nzeqq1j/rawy.rar?m

Domyślnie

A tak na marginesie to 7 klatek do tego ujęcie nie ma większego sensu bo to samo można uzyskać z jednej.
    Ostatnio edytowane przez Borat1979 ; 09-03-2013 o 00:07
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

Dzięki. Mi wyszło coś takiego:

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mariusz2704 Zobacz posta
    Dzięki. Mi wyszło coś takiego:
    Przecież pisałeś, że ma być naturalnie
    pozdrawiam
    Tomek

Domyślnie

Pobawiłem się rawami i 5DmkIII, ma taką rozpiętość tonalną, że 3 klatki w tym przypadku to max.
    7 ujęć zupełnie nic nie daje to tylko strata miejsca na karcie i kilkukrotnie dłuższy czas potrzebny na obróbkę.

W tym przypadku identyczny efekt uzyskałem wywołując tylko jednego rawa.
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez barracuda Zobacz posta
    Przecież pisałeś, że ma być naturalnie
    Tak, wiem. To moje początki w programie machinery i nie czuję kiedy przekraczam granicę naturalnośći. Oczywiście moja wersja jest przesadzona.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Borat1979 Zobacz posta
    Pobawiłem się rawami i 5DmkIII, ma taką rozpiętość tonalną, że 3 klatki w tym przypadku to max.
    7 ujęć zupełnie nic nie daje to tylko strata miejsca na karcie i kilkukrotnie dłuższy czas potrzebny na obróbkę.

Dzięki. Robiłem pierwszy raz więc następnym razem zrobię z trzech.

Domyślnie

Moja propozycja.

Znaczenie ma krok korekty ekspozycji, to on determinuje ilość potrzebnych klatek. Mały krok pozwala precyzyjniej zarejestrować scenę, choć oczywiście, poniżej pewnej granicy, nie wnosi on już wiele do jakości. Zalecany krok korekty ekspozycji dla obrazów HDR wynosi 1EV. Nie powinien on przekraczać wartości 2EV.

Aby uniknąć przepaleń w światłach, musiałbyś użyć najciemniejszej ekspozycji. Nie uzyskasz takiej jakości jak w obrazie HDR, gdyż ekspozycja ta ma znaczny poziom szumu.

Ostatnio edytowane przez Pebal ; 14-03-2013 o 04:04

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów